Melankoliaa ja pirteitä melodioita yhdistelevää lähiöindierockia – arviossa LAUMA:n ”Yhtenä kappaleena”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 10.8.2020

Maanläheistä ja kesäistä. Nämä ovat adjektiivit, jotka tulivat ensimmäiseksi mieleeni LAUMA:n ”Yhtenä kappaleena” -albumista. Maanläheisyys kumpuaa niin yhtyeen sanoituksista, jotka ovat helposti samaistuttavissa, kuin myös itse musiikista, joka ei tavoittele mahtipontisia sovituksia ilman hyviä tarkoitusperiä. Erityisen merkille pantavaa on myös vokalisti-kitaristi Antti Huurinaisen ääni, jossa on syvää melankoliaa ja paikoitellen jopa kivuliaisuutta. Keskeisessä asemassa on myös LAUMA:n kauniisti maalaileva äänimaisema, joka tukee hienosti Huurinaisen ääntä.

”Yhtenä kappaleena” -pitkäsoitto etenee mukavasti kappaleesta toiseen. Paikoitellen albumi tuntuu hieman pysyvän paikoillaan, mutta levylle mahtuu myös yllätyksiä: esimerkiksi ”Oon sun (niinku aurinko)” yllätti myönteisesti niin instrumentaalisen kuin krautrock-vivahteisen soundinsa puolesta. Vastaavasti ”Loppuun asti” on iloisen pirteä rock-kappale, josta ei puutu aurinkoisuutta. Albumin ehdottomaksi vetonaulaksi lukeutuu kaksijakoinen ”Vastakappaleita”, joka loistaa erityisesti kertosäkeistössään. Päätösraidassa ”Seuraa mua” LAUMA pääsee vielä todistamaan, kuinka pidempikin sävellys soljuu yhtyeen otteessa. Kappaleesta löytyvät vierailevien muusikoiden viulu- ja sellosovitukset kruunaavat koko komeuden.

LAUMA:n toinen pitkäsoitto upottaa kuulijansa melankoliaan, mutta myös kauniisiin melodioihin. Kymmenen kappaletta kattava ”Yhtenä kappaleena” on miellyttävä paketti elämänmakuista musiikkia, jonka äärellä voi vaivatta rentoutua.

6/10

Kappalelista:

  1. En tunne enää mitään
  2. Mun kyyneleet on sun polttoaine
  3. Vastakappaleita
  4. Hävinnyt
  5. Voitolla
  6. Oon sun (niinku aurinko)
  7. Ei koskaan kaasuta
  8. Loppuun asti
  9. Viimeinen kesä
  10. Seuraa mua

LAUMA Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat