Melankoliaa riittää, mutta kaiken keskeltä paistaa myös toiveikkuus – arviossa Scott Stappin ”Higher Power”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 15.6.2024

”Higher Power” on nimensä puolesta kuin suora viittaus Jumalan olemassaoloon. Tämä ei tosin ole ihme, kun kyseessä on pitkäaikainen Creed-yhtyeen vokalisti, Scott Stapp, joka on tunnettu kristillisestä taustastaan. Sen lisäksi, että Creed aktivoitui viime vuoden loppupuolella, julkaisi Stapp tänä keväänä soolouransa neljännen albumin, joka on temaattista jatkumoa aiemmalle tuotannolle.

Näin alkuun on todettava, että Stappin viisi vuotta sitten julkaisema ”The Space Between The Shadows” teki minuun vaikutuksen. Niin Stappin karismaattinen äänenkäyttö, kuin albumin raskas ja polkeva äänimaisemakin herättivät kiinnostusta, mutta erityisen vaikuttunut olin Stappin tavasta ujuttaa syvällisyyttä teksteihin, jotka kumpusivat omakohtaisista kokemuksista. Erityisesti huonoa isäsuhdetta käsittelevä ”Name”, kärsimyksen olemassaoloa pohtiva ”Purpose For Pain” ja toiveikas ”Wake Up Call” jaksoivat – ja jaksavat edelleen – mykistyttää koskettavuudellaan.

Tämän takia olinkin toiveikas, että myös ”Higher Power” -albumilla tultaisiin kokemaan pakahduttavan hienoja hetkiä. Ja jossain määrin näin kävikin. Stappin tuorein pitkäsoitto on jatkanut raskaan rockin äänimaisemissa, vaikka joukkoon mahtuukin muutama popahtavampi teos. Nimikkokappale ja ”Deadman’s Trigger” ovat niin sanotusti varmoja singlejulkaisuja, mutta ”What I Deserve” -kappaleella päästään kunnolla syvällisyyksiin, kun Stapp pohdiskelee ihmiskunnan yhteneväisyyttä ja hyvien tekojen merkitystä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lisää tunnelmointia löytyy kantri-popmaiselta ”If These Walls Could Talk” -teokselta, jolla Stapp saa tuekseen Dorothyn lauluosuudet. Parivaljakon yhteistyö on hyvänkuuloinen, mutta rajoittuu harmillisesti ainoastaan yhteen kappaleeseen. Kuten nimien puolesta voi päätellä, myöskään ”You’re Not Alone” ja ”Weight Of The World” eivät ole sanoituksellisesti kevyemmästä päästä, mutta ovat tunnelmiensa suhteen rohkaisevia ja toiveikkaita.

Tässä kohtaa on myös mainittava, että peräti kolmella kappaleella on vierailemassa Yiannis Papadopoulus, jonka nimensä puolesta sekoittaa helposti Beast In Blackin vokalistiin, Yannis Papadopoulokseen. Kyseessä on kuitenkin yhdysvaltalainen kitaristi, eikä kreikkalainen solisti. Musiikillisen annin suhteen Papadopouloksen osuudet eivät tuo merkittävää lisää albumin sisältöön, mutta yhteistyö on varmaan ollut henkilökohtaisella tasolla Stappille merkittävä.

Kokonaisuutena ”Higher Power” on väkevä hard rock -albumi, jolle Stapp on jälleen onnistunut vuodattamaan tuntojaan ja tuomaan esille vakaumustaan. Sisältönsä suhteen pitkäsoitto ei ole aivan yhtä mukaansatempaava kuin edeltäjänsä, mutta paranee kuuntelukerta toisensa jälkeen. Albumille ei myöskään ole päätynyt täytekappaleita, mikä on tärkeä huomio. ”Higher Power” on melankolista, muttei unohda toiveikkuutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kappalelista:

Scott Stappin Facebook-sivulle pääset tästä: https://www.facebook.com/ScottStapp

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy