Kuva: Teemu Vilmunen

Melankolisen kauneuden ja brutaalin vyörytyksen aallokossa – IAmberin kolmas pitkäsoitto ennakkokuuntelussa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.8.2022

Toistakymmentä vuotta sitten Turengista laukaistu IAmber jatkaa kulkuaan julkaisemalla 12. elokuuta digitaalisesti kolmannen kokopitkän albuminsa ”Mercurial Shakes”.

Uuden levyn keskeisiä teemoja ovat ajan ja elämän syklisyyteen tai toisteisuuteen liittyvät mietinnät sekä jo kauan käynnissä ollut mutta yhä enemmän näkyväksi tuleva muutos planeettamme luonnon tilassa. Yhtyeen äänimaisema kulkee edelleen vahvasti post-rockin viitoittamalla tiellä, minkä lisäksi albumikokonaisuudella on havaittavissa vahvoja kaikuja muun muassa ambient- ja sludge-tyyppisten musiikinlajien piirteistä.

Kaaoszine tarjoaa levyn ennakkokuunneltavaksi kokonaisuudessaan jo nyt aina sen julkaisupäivään saakka. Alla myös yhtyeen laulaja-kitaristi Olliveikko Silvosen kappalekohtaiset kommentit levyn sisällöstä:

I Am the Boundary

”Albumin avausraita johdattelee sisään levyn teemoihin sekä äänimaisemallaan että ajatuksillaan. Kappaleessa harjataan arkeologin tavoin ihmisenä olemisen kerroksia pois ja katsotaan, mitä pinnan alta löytyy. Musiikillinen sovitus sisältää levyn eri kulmat.”

Dalmatian Illusion

”Optisen harhan mukaan nimetyssä kappaleessa pohditaan, mitä kuvioita mieli voi näköhermoihin muodostaa, kun katselee tarpeeksi kauan arkisia triviaalisuuksia.”

Atomist

”Kappaleessa on tietynlaisia – levyllä muutenkin ilmeneviä – apokalyptisiä tunnelmia ja pohdintoja ihmisten toiminnan historiallisista sykleistä, jotka tuntuvat kerta toisensa jälkeen suistavan meidät samankaltaisiin kauhuihin ja typeryyksiin.”

Atavist

”Temaattisesti ’Atavist’ on edellisen ’Atomist’-kappaleen pari. Edelleen pyöritään ajan kehissä, mutta mukana on myös tavallaan determinististä pohdintaa. Toivomuksena olisi, että ihmisellä olisi ymmärrystä pyrkiä hyppäämään ulos kyseisestä kehästä, jotta toistuvat vääryydet ja typeryydet voitaisiin välttää.”

Tourbillon

”Albumin teemoissa nousee usein esiin tietynlainen huoli ympäristöstä ja selkeät havainnot siitä, miten ihmisen utilistinen käyttäytyminen napsii rattaita pois planeettamme mekanismeista. Kellokoneiston osan mukaan nimetyssä ’Tourbillonissa’ käsitellään vahvasti tätä tematiikkaa.”

Reservoir Song

”Syvä hengenveto albumin loppupuolella vie matkan veden alle, mutta virta on padottu. Kappale toimii samalla tietynlaisena sisarena ’Atavistille’, josta on löydettävissä samanlaisia kuvioita, sekä porttina päätösraidan tunnelmaan.”

Each One a Setting Sun

”Albumin päätöskappale kokoaa hieman säikeitä, jotka ovat levyn edetessä karanneet. Jokainen meistä on laskeva aurinko. Merkitys ja sen löytäminen on yksilölle tärkeää, muuten melko yhdentekevää.”

Kokoonpano:

Olliveikko Silvonen – laulu & kitara
Antti Harju – kitara
Teemu Elo – basso
Sami Korhonen – rummut

Diskografia:
Mercurial Shakes (2022)
True Will Directs the Path -EP (2018)
Rueris (2016)
Agalma (2014)

Linkit:
Bandcamp: https://iamber.bandcamp.com/
Spotify: https://spoti.fi/37BxSjK
Instagram: https://www.instagram.com/iamberband/
YouTube: https://bit.ly/3ypN0LQ
Facebook: https://www.facebook.com/iamberband