Melankoliset kauniit melodiat tahdittavat Dawn of Solacen toista tulemista – arviossa ”Waves”

Dawn Of Solace on yksi Tuomas Saukkosen projekteista, joka laitettiin jäihin Wolfheartin tieltä vuonna 2013. Viime syksynä Dawn Of Solacen fanit saivat ilouutisia, kun Saukkonen ilmoitti yhtyeen aktivoituvan uudelleen ja julkaisevan uutta materiaalia. Pari maistiaista ”Wavesilta” ollaankin jo saatu kuulla, ja fanien reaktioista päätellen hyvää on kannattanut odottaa.

Pitkän odotuksen katkaisee ”Wavesin” ensimmäinen kappale ”Lead Wings”, joka on myös albumin ensimmäinen singlelohkaisu. En yhtään ihmettele, että fanit ovat suunnattoman innoissaan. Innostumisen aihetta on nimittäin ainakin ”Lead Wingsin” kohdalla. Kaunis Kuolematon -yhtyeestä tutun Mikko Heikkilän ääni sopii paremmin kuin hyvin synkkien melodioiden sekaan. Kattavaa kokonaiskuvaa ”Wavesista” ei kannata kuitenkaan muodostaa vielä sen ensimmäisen singlelohkaisun perusteella. Vahvan aloituksen jälkeen kuullaan toinen albumin singlelohkaisu ”Ashes”, joka loistaa melankolisuudellaan. Laulumelodia sointuu taustaan muodostaen kokonaisuuden, joka hellii korvia.

Viimeistään tässä vaiheessa innostumisen tunteet nousevat pintaan. ”Waves” on aivan varmasti yksi tämän vuoden top 10 -albumeista. Ja spoilauksena voinkin todeta, ettei innostuneisuus latistu! Albumiin sopivalla tyylillä jatkavat myös ”Silence” ja ”Hiding”. Oma lempparini löytyy kuitenkin raidalta viisi -­ ”Tuli”. Kun suomenkieliset sanoitukset alkavat soida, ei kylmiltä väreiltä voi välttyä. Sanoitukset iskevät paljon vahvemmin ja syvemmälle, kun ne on kirjoitettu suomeksi. ”Tuli” sisältää myös albumin ainoat örinät.

Suomen kielestä siirrytään takaisin englannin kieleen, kun seuraavana soi ”Numb”. ”Numb” ja sitä seuraavana kuultava ”Choice” jatkavat albumin kulkua synkällä linjalla. ”Choice” edustaa kuitenkin albumin menevämpää materiaalia, jonka tahtiin on hyvä moshata. Kappaleesta on aistittavissa jopa pienimuotoisia bathory-viboja.

”Wavesin” viimeisenä hitaana kuullaan ”Ghost”, joka tarjoaa kauniin lopetuksen upealle albumille. Kappaleen päättyessä tekee vain mieli kirkua ja huutaa, miten uskomaton albumi ”Waves” on! Kun viimeisetkin pianon pimputukset ovat päättyneet, jää tyhjä mutta onnellinen fiilis, joka koukuttaa kuuntelemaan albumin uudestaan alusta loppuun. Jos ette usko minun sanojani, kuunnelkaa itse!

Kokonaisuutena ”Waves” jättää kuuntelijansa täysin sanattomaksi. Jokaisen kappaleen jokainen elementti vaikuttaa erittäin tarkkaan mietityltä. Albumista ei saa väkisinkään vääntämällä aikaiseksi mitään pahaa sanottavaa. Jos nyt kuitenkin jotain pientä pitää huomauttaa, niin olisin kaivannut lisää örinöitä. Vaikka onkin ehkä jopa clicheistä puhua ”paluualbumista”, on ”Waves” melkoisen vakuuttava uudelleen tuleminen. En usko, että herrat Saukkonen ja Heikkilä saavat ihan heti hengähtää tämän projektin osalta. Enkä malta odottaa, että pääsen todistamaan ”Wavesin” biisejä livenä Nummirockiin!

9½/10

Kappalelista:
1. Lead Wings
2. Ashes
3. Silence
4. Hiding
5. Tuli
6. Numb
7. Choice
8. Ghost

Dawn Of Solace Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Kommentoi julkaisua