Melankolista metallia Pohjois-Savolaisittain – arvostelussa Kaeran ”Konejumala”-EP

Kirjoittanut Tia Salmela - 23.10.2021

Suomenkielinen metalli on tuntunut olevan suosittua etenkin tällä vuosituhannella, ja koko ajan uusia bändejä putkahtelee skeneen tuon tuosta. Niin myös Pohjois-Savosta löytyy yhtye nimeltään Kaera, joka tarjoilee melankolista metallia äidinkielellä maustettuna. Yhtye julkaisi maaliskuussa ”Konejumala”-EP, joka on tällä kertaa Kaaoszinen tiukassa ruodinnassa.

EP:n ensimmäisenä kappaleena kuullaan ”Epäonnistunut Ihminen”, jonka introssa käynnistyvät kitarariffit kannattelevat koko kappaletta alusta loppuun asti. Kertosäkeeseen saavuttaessa, puhtaat laulut iskevät täysin puskista. Kun rankat laulut yhdistetään herkkiin melodioihin, eihän tästä voi olla tykkäämättä. Loistavan aloituksen jälkeen kuullaan ”Rituaali”, joka ei aivan yllä avausraidan tasolle. Kertsin kohdalla kuitenkin käydään todella lähellä.

Sekä ”Epäonnistunut Ihminen” että ”Rituaali” noudattavat samaa kaavaa ja vaikuttikin aluksi siltä, että biisit on tehty samasta muotista. Kuitenkin ”Pysähtynyt Sydän” todistaa, ettei näin todellakaan ole. Nimittäin tässä kappaleessa on rauhallisempi osio, joka tuo raikastavaa monipuolisuutta muuten metallimättäystä edustavaan kappaleeseen. ”Pysähtynyt Sydän” -kappaleen viimeinen kertsi iskee kuuntelijan sieluun ja todella lujaa! Ehdottomasti tämän EP:n parhaimpia kappaleita – ellei jopa paras!

Pysähtynyt Sydän” -kappaleen jälkeisessä hype-olotilasta siirrytään taas vanhoihin tuttuihin kaavoihin, kun saavutaan raidalle numero neljä. Tältä raidalta löytyy kappale nimeltään ”Valmis Yksin Matkaan”, joka vaikuttaa alkuun melko keskinkertaiselta ja tasaiselta kappaleelta. Jos ”Pysähtynyt Sydän” oli EP:n paras, niin ”Valmis Yksin Matkaan” edustaa ”Konejumalan” pohjasakkaa. Täysin susihuono biisi ei kuitenkaan ole, mutta se ei yllä muiden EP:n kappaleiden nostamalle tasolle. Hieman samoilla linjoilla jatkaa myös nimikkobiisi ”Konejumala”, joka toimii kuin pisteenä tälle EP:lle.

Kokonaisuutena Kaeran ”Konejumala”-EP on tiivis ja ytimekäs paketti. ”Konejumalan” perusteella sanoisin, että Kaeralta löytyy aineksia suurempaankin läpimurtoon. EP:n kappaleet on selkeästi rakennettu rankkojen riffien ympärille, ja puhtaita lauluja viljellään osin jopa liiaksikin. Kaikille bändeille ei suomenkieliset sanoitukset sovi, mutta Kaeran biiseihin ne tuovat syvyyttä ja tunnetta. Jos yhtään suomenkielinen metalli iskee, suosittelen erittäin lämpimästi tutustumaan Kaeraan.

8½ / 10

Kappalelista:
1. Epäonnistunut Ihminen
2. Rituaali
3. Pysähtynyt Sydän
4. Valmis Yksin Matkaan
5. Konejumala

Kaera Facebookissa

Kirjoittanut: Tia Salmela

Luetuimmat

Uusimmat