Melodisen black metalin juhlaa – Arviossa Naglfarin ”Cerecloth”

Kirjoittanut Antti Mikkolainen - 8.5.2020

Ruotsalaisen Naglfarin aktivoituminen levytysrintamalla oli varmasti monelle mieluinen yllätys. Aikaa onkin vierähtänyt, sillä edellinen levy ”Teras” ilmestyi huimat kahdeksan vuotta sitten. Bändi kuitenkin jatkaa käytännössä siitä, mihin viimeksi jäätiin, joten ei liene yllätys, että ”Cerecloth” pitää sisällään ruotsalaistyylistä melodista black metalia, jossa on aivan hienoisia vivahteita melodisesta death metalista. Kyseessä on järjestyksessään yhtyeen seitsemäs albumi, ja sen julkaisee Century Media. ”Cerecloth” on kokonaisuudessaan bändin kitaristi Marcus Normanin äänittämä ja miksaama, ja sen on masteroinut Dan Swanö. Naglfar on jatkanut taivaltaan triona, ja uudella levyllä sekä basso että rummut on hoidettu sessiojäsenten avulla.

Kuten Kristian Wåhlinin alias Necrolordin mainio kansitaide antaa ymmärtää, henkii Naglfarin musiikki jollain tapaa samanlaista synkkää majesteettisuutta ja fantastisuutta, jota monet bändit tavoittelivat 1990-luvun puolenvälin tienoilla, Naglfar itse mukaan lukien. Tämä aspekti ei onneksi ole kadonnut minnekään tähän päivään mennessä, ja ”Cerecloth” on monessa mielessä päivitetty versio kaikesta siitä, mitä bändi edustaa. Hyvää kaavaa ei turhaan ole koskaan lähdetty muuttamaan, vaikka yhtyeen taipaleeseen on mahtunut niin ylä- kuin alamäkiä. Levy pitää sisällään vahvaa materiaalia kautta linjan, eikä laadullisia notkahduksia juurikaan ole. Toisaalta myös erityiset huippuhetket loistavat poissaolollaan. Korvat kannattaa kuitenkin pitää erityisen auki ”Vortex of Negativityn”, ”Cry of the Serafimin” sekä ”Last Breath of Yggdrasilin” kohdalla. Myös levyn nimikkoraita on timanttinen.

Homma hoidetaan siis kotiin vankalla ammattitaidolla ja tiukka linja pysyy yllä koko levyn ajan. ”Cerecloth” ei ehkä herätä aivan yhtä vahvoja tunteita kuin yhtyeen tähtihetkinä 1990-luvulla, mutta tässä ajassa ja paikassa se on erinomainen todiste edustamansa tyylilajin vahvasta olemassaolosta. Kaiken tuhkan keskeltä ”Cerecloth” loistaa kirkkaana kilometrien päähän.

8/10

Kappalelista:

1. Cerecloth
2. Horns
3. Like Poison for the Soul
4. Vortex of Negativity
5. Cry of the Serafim
6. The Dagger in Creation
7. A Sanguine Tide Unleashed
8. Necronaut
9. Last Breath of Yggdrasil

Naglfar Facebookissa