Melodisen death metalin eturiviin – arviossa Bloodred Hourglassin ”Godsend”

Suomalaisen melodisen death metalin lupaus julkaisi pari vuotta sitten erinomaisen kolmannen albuminsa ”Heal”. Odotukset uutta Bloodred Hourglass albumia kohtaan ovat olleet korkealla, ja fanien iloksi uusi albumi ”Godsend” ilmestyy jo nyt vain pari vuotta ”Healin” jälkeen. Bändi on isomman läpilyönnin kynnyksellä ja uusi ”Godsend” isossa roolissa, kun Bloodred Hourglass pyrkii nousemaan genren kuninkaiden Insomniumin ja Omnium Gatherumin rinnalle suomalaisen melodisen death metalin eturiviin. Ensivaikutelma ”Godsendista” on kaksijakoinen. Se ei ole samalla tavalla kerrasta tajuntaan lyövä kuin ”Heal”. Musiikin laadun aistii joka tapauksessa heti ensikuulemalta, ja albumia haluaa kuunnella uudestaan ja uudestaan.

On mainittava ”Godsendin” upea ja ylväs äänimaisema. Sävellykset pääsevät oikeuksiinsa, kun soundit ovat isollaan ja biisien vaatimalla tasolla. ”Waves of Black” avaa albumin soiden ylväänä ja ilmavana. Bloodred Hourglass on taitava rakentamaan melodisia, eeppisiä ja mahtipontisia kappaleita raskaudesta tinkimättä. ”Waves of Black” on siitä hyvä esimerkki. Raskaat säkeistöt, mahtipontinen kertosäe ja soolot muodostavat vajaan neljä minuuttia lähes täydellistä melodista death metalia. Maltillisesta kestostaan huolimatta biisi on täynnä hienoja yksityiskohtia, jotka nostavat entisestään biisin arvoa. Bändin vokalisti Jarkko Koukosen äreät vokaalit soivat läpi albumin ensiluokkaisesti. Erityisen mieleenpainuvia ovat kitaristien Antti Nenosen ja Lauri Silvosen pitkin albumia viljelemät melodiset soolot.

Kakkosbiisi ”Unfinished Story” soi keskitempoisena jyräävän riffin voimalla. Biisin melodiat ovat herkullisen tarttuvia, ja koko komeus kruunautuu c-osan upeaan soolo-osuuteen. Bloodred Hourglass on kyvykäs bändi, ja biisien c-osat ja upeat soolot syventävät biisejä juuri oikealla tavalla. Aggressiivisempi ”Devourer” tykittää intensiivisesti räjähtäen tarttuvaan kertosäkeeseensä. Albumi on rakennettu ajatuksella, ja biisit vaikuttavat olevan juuri oikeilla paikoillaan. Rauhallisempi ja mahtipontisella melodialla varustettu ”Alysia” on hieno biisi. Raskaudesta ei tingitä mutta samalla biisistä on kuultavissa jopa herkkyyttä. Komealla pianomelodialla koristeltu c-osa kruunaa biisin.

Tarttuvaakin tarttuvammalla syntikkariffillä alkava ”My Route” on takuuvarma hitti, ja voin jo nähdä yleisön sekoamassa biisin lähtiessä soimaan. Biisin kertosäe soi ylväästi ja rytmikkäästi. Voi sanoa, että ihan joka porukka ei tällaisia melodisen death metalin muotovalioita saa aikaan. Raskaan metallin ja melodian liitto on harvoin ollut enemmän kohdillaan. Juuri oikeaan kohtaan soi taas rankempi ”Pieces” kuuntelukokemusta rytmittäen. Laatu pysyy korkealla tasolla koko albumin. Kun naurettavan upea ”Ask_You Shall Receive” lähtee soimaan, ei kuulija voi muuta kuin vakuuttua bändin osaamisesta. Viimeiseksi kappaleeksi bändi on säästänyt kauniilla pianomelodialla alkavan ”White Feather” -biisin, joka lopettaa albumin ainoalla oikealla tavalla. Musiikin hiljennyttyä ajatus on: uudestaan.

”Godsend” on kaikilla mittareilla mitattuna vuoden toistaiseksi paras melodisen death metalin edustaja. Tiedän jo nyt, että albumi on tänä vuonna vuoden levyt -listoillani korkealla. Olisi oikein, jos Bloodred Hourglass vihdoinkin nousisi muiden genren isojen nimien rinnalle ja jopa ohi. Albumi on myös juuri oikean mittainen, eikä kyllästymistä pääse tapahtumaan missään vaiheessa. On myös havaittavissa, että ”Godsend” kasvaa kuuntelu kuuntelulta. Kymmenien kuuntelujen jälkeen albumista löytyy uusia yksityiskohtia, ja biisien melodiat käyvät järkeen koko ajan paremmin. ”Heal” oli erittäin hyvä albumi ja ”Godsend” on vähintään yhtä hyvä, ellei jopa parempi. Nyt on Bloodred Hourglassin aika!

9/10

Kappalelista:

1. Waves Of Black
2. The Unfinished Story
3. Devourer
4. Alysia
5. My Route
6. Pieces
7. Ask_You Shall Receive
8. August
9. On My Throne
10. White Feather

Bloodred Hourglass Facebookissa

Kommentoi julkaisua