Melodisen death metalin runsaudensarvi – arviossa Insomniumin ”Heart Like A Grave”

Insomniumin uusi albumi on aina tapaus. Kuulijat odottavat, että bändi näyttää muille, miten sitä suomalaisella melankolialla ladattua, melodista death metalia oikein soitetaan. Bändi on onnistunut vastaamaan odotuksiin vuosien varrella jopa hämmästyttävän hyvin, ja discografia on äärimmäisen laadukas. Nyt haaste on kovempi kuin koskaan. Kilpailijat, kuten Omnium Gatherum ja Bloodred Hourglass, ovat molemmat julkaisseet upeat albumit viimeisen vuoden aikana. Onnistuuko Insomnium nokittamaan ja taas kerran nousemaan takaisin valtaistuimelleen? ”Heart Like A Grave” on massiivinen kokonaisuus. Kymmenen biisiä ja mittaa yli tunti. Albumilla on seitsemän yli kuuden minuutin biisiä. Jo lähtökohdista voi päätellä, ettei Insomnium aio päästää kuulijoitaan helpolla.

Albumi alkaa usealta muultakin bändin albumilta tutuksi tulleella, reilun kolmen minuutin introbiisillä. ”Wail Of The North” on tosin biisinä niin hyvä, että en oikein osaa sitä edes ajatella pelkästään introna, ja ehkä bändi ei ole edes tarkoittanut niin. Ensimmäinen singlelohkaisu ”Valediction” oli aluksi pettymys. Lisääntynyt puhdas vokalisointi hieman säikäytti. Osana albumia biisi on kuitenkin alkanut lukemattomien kuuntelujen jälkeen nostaa arvoaan. Erittäin tarttuva riffi, puhtaasti laulettu säkeistö ja raskaampi kertosäe tekevät biisistä tuoreen. Perinteinen Insomnium-veisu ”Neverlast” puolestaan on kuin koko albumi: aluksi hieman hahmoton, mutta kuuntelujen myötä ihan perkuleen kova biisi.

Yhteensä lähes 15 minuuttia kellottavat ”Pale Morning Star” ja ”And Bells They Toll” säväyttävät upealla tavalla. Pitkät, progressiiviset teokset sisältävät valtaisasti informaatiota. Vielä kymmenien kuuntelujen jälkeen löytyy uusia, yllättäviä yksityiskohtia kuulijoita hemmottelemaan. Ei voi kuin ihmetellä bändin taitoa yhdistää raskasta death metalia ja mieleenpainuvia, aikaa kestäviä melodioita. Kun koko komeus kuorrutetaan lukuisilla upeilla sooloilla, riffeillä ja rauhallisemmilla osioilla, kuulijana ei voi muuta tehdä kuin nauttia elämästään. Mainittava on myös bändin suvereeni soitto. Niilo Sevänen tulkitsee monipuolisesti, ja bändin uusi virallinen jäsen Jani Liimatainen komppaa vieressä, minkä kitaransoitoltaan ehtii. Markus Vanhalan soolokitarointi on maailmanluokkaa ja niin edelleen.

Paras on kuitenkin vielä tulossa. Hienoakin hienompi ”Mute Is My Sorrow” aloittaa albumin todellisen ilotulituksen. Takiaisen lailla tarttuvan melodian kuljettaman ”Mute Is My Sorrow’n” jälkeen bändi lyö tiskiin kolme pitkää teosta, jotka päättävät albumin upeasti. ”Twilight Trails” kantaa koko 7 minuutin kestonsa viimeistäkin nuottia myöten. Ehkä bändin ytimen parhaiten esiin tuova nimibiisi on yhtä kylmien väreiden sarjaa. Kauniilla kitaranäppäilyllä alkava biisi on yksi bändin uran parhaita. Melankolian, jylhyyden, kuulauden ja raskaan metallin liitto on täydellinen. Kirsikkana kakun päälle Insomnium viimeistelee albuminsa lähes 8-minuuttisella ”Karelia”-instrumentaalilla.

”Heart Like A Grave” on niin massiivinen kokonaisuus, että aluksi se tuntuu ylipitkältä ja liiankin isolta. Kuuntelujen myötä moiset mietteet lentävät romukoppaan ja tulee ymmärrys, että kyseessä on bändin uran upein levytys. Jokainen biisi puolustaa paikkaansa ja kantaa kestonsa. Albumin parissa vierähtää tunti jos toinenkin, ja joka kerta tekee mieli aloittaa heti alusta. ”Heart Like A Grave” on melodisen death metalin runsaudensarvi ja bändin magnum opus. On hämmästyttävää, kuinka paljon yhdellä albumilla voi olla hienoja melodioita, upeita riffejä, tarttuvia sooloja ja mieleenpainuvia biisejä. Yhtään edes etäisesti heikkoa biisiä ei ole levylle eksynyt. Alun informaatioähkyn jälkeen ”Heart Like A Grave” herää eloon tavalla, johon vain kaikkein parhaat albumit pystyvät. Sanoisin jopa, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen parhaista melodisen death metalin levytyksistä maailmassa. Insomnium istuu yhä valtaistuimellaan oman genrensä itseoikeutettuna kuninkaana. Miinuksen jätän kymppiin vain siksi, että Insomniumilta voinee tulevaisuudessa odottaa vieläkin suurempia urotekoja.

10-/10

Kappalelista:

1. Wail Of The North
2. Valediction
3. Neverlast
4. Pale Morning Star
5. And Bells They Toll
6. The Offering
7. Mute Is My Sorrow
8. Twilight Trails
9. Heart Like A Grave
10. Karelia

Insomnium Facebookissa

Kommentoi julkaisua