Melodista heviä Italiasta – arviossa Labyrinthin yhdeksäs pitkäsoitto ”Welcome To The Absurd Circus”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 31.1.2021

Vuosi 2021 ja yhdeksäs albumi. Vuonna 1991 perustettu Labyrinth on elänyt hyvin vaiherikkaan uran, erityisesti kokoonpanonsa suhteen. Jäsenten vaihtumista yhtyeen sisällä on tapahtunut paljon, ja ainoastaan kitaristi Andrea Cantarelli on enää jäljellä alkuperäisestä kokoonpanosta. Hänen lisäksi kitaristi Andrea Magnani ja vokalisti Roberto Tiranti ovat olleet Labyrinthinin pitkäikäisempiä jäseniä, vaikka niin Magnani kuin Tiranti ovat olleet hetkittäin pois rivistöstä. Magnani ja Tiranti löysivät kuitenkin tiensä takaisin, mikä on olennaisinta.

Vaihtuvuudesta huolimatta Labyrinthin kokoonpanossa vaikuttaa tällä hetkellä kuusi muusikkoa. Kolmen edellä mainitun lisäksi basson varresta löytyy Nik Mazzucconi ja kosketinsoittimista vastaa Oleg Smirnoff, jotka molemmat ovat liittyneet Labyrinthiin vuonna 2016. Yhtyeen tuorein jäsen on rumpali Matt Peruzzi, joka on otettu yhtyeeseen toissa vuonna. Tällä kokoonpanolla Labyrinth on saanut aikaan hyvin melodisen ja vauhdikkaan hevialbumin, jolla otetaan ilo irti soittamisesta.

Erikoinen, aavistuksen tökerön näköinen kansi ja albumin pitkä nimi saattavat herättää kysymyksiä. Ja toden totta, ”Welcome To The Absurd Circus” on nimensä mukaisesti kuin absurdi sirkus, jossa ärsykkeitä riittää. Kappaleet on luotu lavealla siveltimellä, ja ne ovat usein hyvin polveilevia, jotka ovat yhdessä hetkessä harmonisia mutta toisessa hetkessä on jo täysi rähinä päällä. Oikeastaan pitkäsoiton kuutta ensimmäistä kappaletta voi kuvailla näillä sanoilla. Sen jälkeen kappaleet profiloituvat pääasiassa energisiksi revittelyiksi (poikkeuksena ”A Reason To Survive”).

Monipuoliset sävellykset, runsas melodioiden kirjo ja energisyys ovat kaikki hyviä piirteitä, mutta liika on liikaa niidenkin suhteen. Kun 11 kappaletta soitetaan pitkälti samalla idealla, ja kun kappaleet ovat kestoltaan yleensä viidestä kuuteen minuuttia, ei jonkinasteiselta turtumiselta voi välttyä. Se on sääli, sillä Labyrinthin riveistä löytyy taitavia muusikkoja, jotka ansaitsivat myönteisemmän huomioinnin. Italialaisyhtyeen uusin albumi on kuitenkin sisällöltään liian täyteen ahdettu, jottei mielenkiinto herpaantuisi. Aina ”enemmän on enemmän” ei toimi. Albumi ei ole huono eikä kappaleidensa suhteen keskinkertainen, mutta kokonaisuutena sitä ei voi pitää hyvänä.

5/10

Kappalelista:

 1. Absurd Circus
 2. Live Today
 3. One More Last Chance
 4. As Long As It Lasts
 5. Den Of Snakes
 6. Word’s Minefield
 7. The Unexpected
 8. Dancing With The Tears In My Eyes
 9. Sleepwalker
 10. A Reason To Survive
 11. Finally Free

Labyrinth Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen