Melodista kuolonmetallia perinteitä kunnioittaen – arviossa Nightragen uutuusalbumi ”Wolf to Man”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 21.4.2019

Nightragen uutuusalbumi “Wolf to Man” ei nostanut ennakko-odotuksia turhan korkealle. Itselleni tuiki tuntematon yhtye tuntui olevan vain yksi melodisen kuolonmetallin ryhmä monien joukossa, joten vahvat “taas sitä samaa” -fiilikset nostivat päätään. Onneksi ennakkoluulot eivät tällä kertaa pitäneet kutiaan, sillä “Wolf to Man” on mainio albumi, joka iskee nopeasti luun kurkkuun.

Käydään heti alussa läpi ne pakolliset marinat. Nightrage ei tarjoile mitään ainutlaatuista tai massasta erottuvaa, vaan yhtye kulkee samoilla poluilla, kuin monet muut ruotsalaiset melodisen kuolonmetallin yhtyeet – erityisesti kaikuja At the Gatesin suunnalta kuuluu varsin selvästi. “Wolf to Man” ei myöskään ole täydellinen albumi, sillä 12 kappaleesta löytyy useampikin huti, jotka tiputtavat kokonaisuuden tasoa alas päin. Tästä huolimatta yhtyeen perinnetietoinen melodeath on sen verran vahvalla näkemyksellä rakennettu, että lopputulos on suurimmalta osin erittäin miellyttävää kuunneltavaa. Tätä tukee myös albumin erinomainen tuotantojälki, joka on sopivan rosoinen antaen kuitenkin melodisuudelle sen ansaitseman tilan.

Kappalemateriaali on laadultaan kaksijakoista, vaikka onnistumisia on ujutettu sekaan lukuisia. Erityisesti albumin ensimmäinen puolisko on lähes hurmoksellista metalli-iloittelua, jossa yhtyeen vahvuudet juntataan väkevällä tavalla kuulijan tajuntaan: murjovaa raskautta, tarttuvia melodioita ja mielenkiintoisia sävellyksiä heitellään vastaanottajan suuntaan lähes huolettomasti. Neljän ensimmäisen kappaleen muodostama värisuora on häkellyttävän kovatasoinen. Näistä erityisesti albumin aloittava vimmainen ”Starless Night” sekä yhtyeen melodiantajua oivallisesti esittelevä ”Desensitized” ovat huippuluokan vetoja.

Tiukka alkurutistus nostaa odotukset kuitenkin liian korkealle, eikä yhtye onnistu näihin vastaamaan. Vaikka loppulevyltä löytyy useampikin erinomainen kappale, eivät kipaleet suurimmalta osin kanna koko kestoaan. Tyhjänpäiväiset renkutukset tyyliin ”God Forbid” sekä ”Arm Aim Kill” eivät tarjoa mitään, minkä takia biisien pariin jaksaisi palata uudelleen. Onneksi kiekon loppusuoralle on ympätty muutama onnistuminen, joista varsinkin jämäkkää kitaraosastoa esittelevä ”Disconnecting the Dots” sekä albumin rauhallisesti loppuun saatteleva instrumentaali ”Lytrosis” jättävät kiekosta mukavan jälkimaun.

“Wolf to Man” tarjoaa parhaimpina hetkinään sen verran vakuuttavaa melodista kuolonmetallia, että huonot hetket haluaisi jättää huomiotta. Laadullisia ongelmia on kuitenkin sen verran liikaa, etteivät yhtyeen vahvuudet onnistu näitä peittämään. Muutama huippukappale lisää olisi nostanut kokonaisuuden arvoa huomattavasti. Tästäkin huolimatta Nightrage hoitaa hommansa sellaisella itsevarmuudella ja tyylillä, että yhtyeen aiempaankin tuotantoon on pakko tutustua tarkemmin. “Wolf to Man” on kelpo kiekko melodisen kuolonmetallin ystäville.

7+ / 10

Kappalelista:
1. Starless Night
2. Wolf to Man
3. Embrace the Nightrage
4. Desensitized
5. God Forbid
6. By Darkness Drawn
7. The Damned
8. Arm Aim Kill
9. Gemini
10. Disconnecting the Dots
11. Escape Route Insertion
12. Lytrosis