Melodista rockia ja nauravia naamoja – Rust N’ Rage, One Desire ja Brother Firetribe kevensivät mieltä torstai-iltana Lutakossa

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 2.4.2022

Keikkakulttuuri on jälleen elpymään päin, mikä on kaltaiselleni avoimin mielin varustetulle musiikinkuuntelijalle innostava asia. Etenkin, kun Jyväskylän kaltaisessa kaupungissa on musiikin suhteen monenlaista tarjontaa. Maaliskuun viimeisenä iltana Lutakossa soitti peräti kolme melodisen rockin kentällä vaikuttavaa yhtyettä: Rust N’ Rage, One Desire ja Brother Firetribe. Kun tällainen ilta oli Lutakkoon järjestetty, en voinut olla menemättä paikalle.

Torstai-illan avasi hiljattain uuden pitkäsoiton julkaissut Rust N’ Rage. Puoli seitsemän maissa Lutakossa ei ollut vielä paljon kuulijoita, mutta se ei yhtyettä hidastanut. ”One For Te Road” -albuminsa maaliskuussa julkaissut Rust N’ Rage oli selvästi janonnut kiertueelle pääsyä, mikä tuli selväksi vokalisti Vincen puheista.

Kalenterikuva 2023
Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2023 →

Luonnollisesti Rust N’ Rage soitti runsaasti kappaleita uusimmalta julkaisultaan. Musiikissaan kasarirockiin nojaava yhtye on löytänyt vuosien varrella selvästi oman luontaisen tyylinsä esiintyä ja soittaa. Yhtyeen lavaolemus oli itsevarma ja siitä paistoi myös aito innokkuus, erityisesti vokalisti Vincen puolesta. Illan aikana kuultiin ”Alcohole”-kappale, joka ei löydy miltään yhtyeen albumilta, mutta joka istui osaksi keikkaa oikein hyvin. Kappaleen aikana yhtye nautti shotit ja kuultiinpa sen aikana jopa lyhyt rumpusoolokin. Rust N’ Ragen antaumuksellista esitystä oli mukava seurata, ja yhtye vakuutti soitollaan taatusti monet paikalle tulleet.

One Desiren noustessa lavalle yleisöä oli kertynyt jo huomattavasti enemmän paikalle. Se ei tosin ole ihme, onhan One Desire monelle tuttu Sturm Und Drang -kytkösten kautta, kun yhtyeessä vaikuttaa André Linman. One Desirea on nähty viimeksi Jyväskylässä joulukuussa, jolloin yhtye soitti John Smith Frozen -festivaalilla. Tuosta kerrasta mieleeni jäivät Linmanin höpsöt puheet. Tälläkin kertaa vokalistin itseironiset ja tahattoman kömpelöt välispiikit olivat osa keikan viihdyttävyyttä. Niitä oli poikkeuksellisen hauska kuunnella, kun Linman kertoi täysin häpeilemättömästi ja rehellisesti erilaisista tilanteista, joita on tullut vuosien varrella vastaan. Vokalisti osasi hyödyntää hyvin myös suomenruotsalaisia juuriaan. Kun Linmanin esiintyminen sai tuekseen itse musiikin, joka seilaa melodisen rockin ja hevin välimaastossa, oli keikka kaikin puolin viihdyttävä kokemus.

Illan esityksiä seuratessa tuli enemmän kuin selväksi, kuinka yhtyeet ovatkaan kaivanneet keikkailua. Niin Rust N’ Rage, One Desire kuin Brother Firetribe muistivat kiitellä yleisöä paikalle saapumisesta, erityisesti kun kyseessä oli torstai-ilta. Yhtyeet nauttivat suuresti esiintymismahdollisuudesta. Eikä ihme, ovathan keikat niin kokemuksina kuin yhteisöllisinä hetkinä vertaansa vailla. Illan pääesiintyjä Brother Firetribe ei sekään peitellyt intoaan, vaan kiitti edellisten yhtyeiden tapaan vuolaasti paikalle saapuneita kuulijoita. Brother Firetribe julkaisi toissa keväänä ”Feel The Burn” -albumin, jolta yhtye on päässyt harmikseen soittamaan vain vähän kappaleita pandemian takia. Torstai-iltana kyseisestä albumilta kuultiin kuitenkin useampi kappale, kuten ”I Salute You” ja ”Night Drive”. Aikaisempaa tuotantoa kuultiin luonnollisesti myös vastapainoksi.

Erityisen mieleenpainuva hetki keikan aikana koettiin, kun vokalistin kertoi tapahtuman menneiltä viikoilta. Heino tunnusti, että parin viikon takaisella keikalla oli käynyt nolo tilanne, kun hän unohti erään kappaleen sanoitukset. Sen sijaan, että yhtye olisi jättänyt kappaleen soittamatta, sanoitukset selvitettiin yleisön älypuhelimien voimin. Tällä kertaa moista selkkausta ei käynyt, mutta Heinon puhe jäi erityisesti mieleen sen inhimillisyyden takia. Pandemia on tehnyt ison loven yhtyeiden keikkarutiineihin, eikä olekaan ihme, jos sanoitukset saattavat unohtua joskus mielestä. Ihmisiähän tässä kaikki ollaan, mutta usein tuollaisista tilanteista selvitään huumorilla.

Torstai-ilta Lutakossa oli oikea melodisen rockin juhlapäivä, ja luulen, että paikalle saapuneet saivat juuri sitä, mitä olivat kaivanneet. Vaikka illan yhtyeitä yhdistikin melodisen rockin juuret, antoi jokainen yhtye oman vivahteensa. Rust N’ Rage edusti illan kasarirockin linjaa, One Desire antoi kuulijoille illan ilmavimmat kitarasoolot ja tukan pyöritykset ja Brother Firetribe tanssitti yleisöä mestarin elkein. Ennen kaikkea, jokainen yhtye antoi kuulijoille viihdyttävän keikan. Tällaiset illat, joiden aikana yhtyeet nostavat hymyn huulille useammankin kerran, antavat vallitsevassa maailmantilanteessa kevyempää ajateltavaa. Ja sitäkin ihminen välillä kaipaa.

https://www.facebook.com/rustnrageofficial

https://www.facebook.com/OneDesireBand

https://www.facebook.com/brotherfiretribeofficial

Raportti: Aleksi Parkkonen

Luetuimmat

Uusimmat