Melodista rockia länsinaapurista – arviossa Art Nationin ”Transition”

Kirjoittanut Aleksi Parkkonen - 22.10.2019

Ruotsalainen Art Nation on päässyt aiemmin livahtamaan ohi korvieni, ja siksi yhtye yllättikin minut ”Transition”-albumillaan. Vuonna 2014 perustettu melodista rockia esittävä yhtye on julkaissut tähän päivään mennessä kaksi albumia, jotka ovat keränneet kehuja länsinaapurissamme. ”Transition” julkaistaan tulevana perjantaina ja tulee olemaan ruotsalaisyhtyeen kolmas pitkäsoitto.

Vuosien saatossa Art Nationin kokoonpano on elänyt ja hakenut muotoaan paljon. Ainoastaan yhtyeen vokalisti Alexander Strandell ja kitaristi Johan Gustavsson ovat pysyneet leikissä mukana alusta lähtien. Heidän lisäkseen yhtyeessä vaikuttavat nykyään kitaristi Sam Söderlindh, basisti Richard Swärd sekä rumpali Linus Thomsson. En ota kantaa yhtyeen aiempiin kokoonpanoihin tai albumeihin, mutta ainakin tämä miehistö ja ”Transition”-albumi osoittavat, että Art Nationissä on niin potentiaalia kuin kyvykkyyttä haastaa monia muita rock-yhtyeitä.

”Transition” sisältää kaikkiaan kymmenen kappaletta. ”Fallen Worlds” ja ”Tick Tock”avaavat Art Nationin kolmannen albumin ilotulitusmaisella kavalkadilla, joista löytyy hienoja melodioita. Soundi tuo paikoitellen mieleen Amaranthen, vaikka Art Nation ei olekaan niin pop metalia. Huomioni kiinnittyi myös Strandellin ääneen, joka tuo paikoitellen mieleen niin Tony Kakon (Sonata Arctica) kuin Jake E:n (Ex-Amaranthe, Cyhra). Joku saattaisi karsastaa näitä yhtäläisiä piirteitä, mutta minusta ne eivät ole häiritseviä, sillä Art Nationilla on oma soundinsa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Transitionia” on helppo kuunnella alusta asti, ja levy etenee kappaleesta toiseen sulavasti. Nostan esiin muutaman kappaleen, jotka jäivät erityisesti levystä mieleen. ”Infected” erottuu edukseen sinfonisten ja eeppisten piirteidensä ansiosta. Vastaavasti ”The Cure” erottuu Strandellin ja vierailevan vokalistin Rebecca Hakson duetto-osuuksien ansiosta, mutta ennen kaikkea rakkautta ylistävien sanoitusten puolesta. Levyn mahtipontisimpana kappaleena toimii harmoninen ”Who We Are”, joka saa väistämättä hyvälle mielelle.

Usean kuuntelukerran jälkeen on helppoa todeta, että Art Nation on onnistunut kolmannella albumillaan. ”Transition” on kokonaisuutena eheä ja tasaisen hyvä, jolta löytyy myös muutama erinomainen sävellys. Mikäli satut lämpenemään Amaranthelle, Cyhralle tai Sonata Arcticalle, on ”Transition” tutustumisen arvoinen.

7/10

Kappalelista:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
  1. Fallen Worlds
  2. Tick Tock
  3. Firefly
  4. Infected
  5. The Cure
  6. Not Alone
  7. Who We Are
  8. Blaze The Trail
  9. Cracks In The Sky
  10. Open

Art Nation Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat