Kuvaaja: Anssi Leppänen

Memoremainsin miljoonia striimannut debyytti sai seuraajan: ”Pop Metal” -levy nyt ulkona

Kirjoittanut Niko Kuusela - 19.6.2022

Seinäjokelainen Memoremains yllätti kaikki ja jopa itsensä vuonna 2020 julkaistulla debyyttialbumillaan: ”The Cost of Greatness” -levy oli jättimenestys, ja albumia on striimattu jo miljoonia kertoja yksinomaan Spotifyssa. Yhtye aloitti uusien biisien työstämisen välittömästi ja on julkaissut tänä vuonna singlet ”Back Off”, ”Paralyze” ja ”Psycho”, jotka yhdessä viime vuoden puolella julkaistujen ”Not My Faultin” ja ”Sympathyn” sekä neljän muun kappaleen kanssa muodostavat tuoreen kokonaisuuden nimeltä ”Pop Metal”.

”Puolisentoista vuotta sitten julkaisemamme henkselit paukkuen nimetty debyyttilevymme ”The Cost of Greatness” oli omassa kuplassamme menestys, sillä emme voineet pienenä kotikutoisena autotallibändinä kuvitellakaan kuinka laajalle sen biisit leviävät! Tietyllä tapaa se ehkä loi paineita aloittaa kakkosalbumin työstö, mutta samalla ajattelimme välittömästi, että tehdään nyt vain näitä biisejä ja katsotaan mitä saadaan aikaiseksi välittämättä liikaa kokonaisuudesta. Tuon ollessa ydinajatus oli helppo lähteä liikkeelle yhdestä nuotista, ja siihen perään seuraava, ja niin edelleen. Ei ollut tyhjää paperia missään vaiheessa”, Memoremainsin kosketinsoittaja Mikko Kujanpää kertoo.

”Jos ensimmäinen albumimme oli konseptimuotoinen, tämä toinen rakentui enemmänkin yksittäisistä biiseistä ja niiden ehdoilla. Emme halunneet asettaa tiukkoja raameja albumin rakentamiselle, vaan pyrimme siihen, että jokainen biisi kuulostaa mahdollisimman hyvältä niin, että ne toimivat myös yksittäisinä kappaleina irrallaan kokonaisuudesta”, laulaja Johanna Ahonen jatkaa.

Pitkäsoiton nimi ”Pop Metal” sekä kuvastaa yhtyeen tyylisuuntaa että saattaa provosoida kiivaaseen keskusteluun musiikin tyylilajeista.

”Albumin nimi tuli basistiltamme Aapolta ajatusheittona eräissä äänityssessioissa. Kaikki taisivat syttyä sille heti, vaikka kukaan ei osannut sanoa miksi. Se vain tuntui hyvältä idealta. Ehkä se on samalla myös – toivottavasti – joitain tahoja ärsyynnyttäväkin nimi. Muutenkin musiikin genreväittelyä on hauska seurata, joten tämähän voisi toimia jonkinlaisena miinana. Tai sitten se on vain albumin nimi – täytyyhän sillä nimi olla”, Kujanpää tuumailee.

Levyltä vielä kärkibiisiksi nostettava ”Empire” edustaa Memoremainsin raskaampaa puolta. Sen lopullisen muodon löytymisessä kesti tavanomaista pidempään.

”Biisin riffi oli soinut päässäni 2–3 vuotta, mutta en ollut muistanut jammailla sitä soittimella koskaan. Lähinnä fiilistelin sitä aivoradiossa: ’Aa nyt tulee taas tämä, täähän on kova!’ Vasta tämän vuoden alussa muistin äänitellä tuota riffiä päättymättömälle kasetille ja siihen sitten alkoi tulla perään kertsiä ja säkkäriä. Biisissä tuntui jonkinlainen räppi-viba, ja siitä syntyi idea laittaa ensimmäistä kertaa evör Memoremainsin biisiin dj-scratchia. Olkoon se vaikkapa kunnianosoituksemme vuosituhannen vaihteen huikeille bändeille!” kappaleen säveltänyt Kujanpää toteaa.

”Paikoitellen synkkiin vesiin ja melankoliaan taipuvainen albumi haluttiin päättää ’hengennostatus-anthemiin’. ”Empiren” lyriikoiden ideana on toimia realistisena kannustuksena eteenpäin pyrkimiselle – haasteita on ja tulee aina olemaan, mutta merkityksellistä on se, kuka jaksaa taistella itsensä shit stormin läpi. Mikään valtakunta ei rakennu yksinään, joten kaiken uhon keskelle on haluttu piilottaa myös kiitos kanssataistelijoille”, Ahonen päättää.

Memoremainsin kesän keikkalista näyttää seuraavalta:
Nummirock 22.6.2022
Ideapark, Seinäjoki 22.7.2022
Terwapop 23.7.2022
Jalaspop 29.7.2022