Merestä kohti harmaata taivasta: haastattelussa seitsemännen levynsä pian julkaiseva Omnium Gatherum

OLYMPUS DIGITAL CAMERA, tuo Kotkan lahja maamme metallimusiikille, missä Toto ja death metal lyövät kättä päälle sulassa sovussa ja tuloksena on kaikin puolin tarkasteltuna erinomaista musiikkia. Bändin edessä on piakkoin seitsemännen studioalbumin julkaisu. Albumi kantaa nimeä ”Grey Heavens” ja se julkaistaan Suomessa 19.2. ja muualla maailmassa 26.2. Vuosi 2016 on myös sikäli juhlavuosi bändille, että sen perustamisesta tulee kuluneeksi tänä vuonna 20 vuotta. Kaaoszine otti yhteyttä bändin perustajajäseneen, kitaristi Markus Vanhalaan, joka tunnetaan myös Insomniumin kitaristina. Kyselimme hieman Markukselta, mitä uudelta levyltä voidaan odottaa, millaiset bändin tulevaisuudensuunnitelmat ovat ja miten juhlavuotta aiotaan bändin tiimoilta juhlistaa.

Morjensta Markus! Mitenkäs asiat tällä hetkellä sujuvat omalta ja bändisi osalta?

Markus Vanhala: No, siinähän ne! Tämän levyn kanssa on ollut tällainen mukava aikataulu, aluksi käytiin viime vuonna nauhoittamassa levyä helvetinmoisella kiireellä yhdessä välissä. Tietyistä hevipoliittisista syistä, kun soittelee parissa orkesterissa, niin aikataulut on olleet melko tiukalla viime vuonna. Tehtiin sitten levy helvetillisellä kiireellä yhdessä välissä, kesällä tietty, kun olisi ollut ehkä muutakin tekemistä kuin viettää kesä teollisuushallissa. Siinä sitten puuhattiin levy valmiiksi ennen jenkkirundia, joka alkoi elokuussa. Sitten välillä oli tietysti hermo kireänä, kun ei ollut aikaa muuhun kuin hevihommiin; Omnium Gatherumin levyä tehtiin studiossa ja vapaapäivät meni festareilla Insomniumin kanssa. Mutta sitten kun tämän negatiivisen pökäleen sai ulos, niin nyt on ollut tosi helppoa, ei ole varmaan ikinä ollut näin ajoissa kaikki valmiina levyä varten. Syyskuussa on ollut musiikkivideota vaille kaikki valmiina ja lokakuussa tehtiin musiikkivideo, eli tässä on ollut melkein 3 kuukautta sellaista peukaloiden pyörittelyä ennen kuin tämä promomylly nyt käynnistyi. Tänään on ollut nyt aika kiirettä, kun musavideo tuli ulos ja on päässyt selvittelemään, mitä siellä siilossa silloin tapahtui.

Ei ole sentään ylimääräinen vapaa-aika aiheuttanut tylsistymistä, että tekisi mieli päästä jo lavalle soittelemaan?

Omnium Gatherum 2013 live 2Markus Vanhala: No, jenkkirupeama oli tuossa elo-syyskuussa ja se oli meikäläiselle tuplakiertue, eli Insomnium headlinetti 90 min ja Omnium lämppäsi 60 min, niin sen kiertueen jälkeen ei tehnyt mieli liiemmin soittaa kitaraa pitkään aikaan. Se tyydytti hevitarpeet melko hyvin ja ehti jopa leikkiä normaalia ihmistä. Pikkuhiljaa alkaa taas himoita sinne kiertuebussiin ja sähläämään maailmalle. Aina pitää vetää täysillä tai sitten ei mitään, ja tämä on elämäni peruskuvio, oli kyse sitten musiikista tai urheilusta taikka viinanjuonnista, on/off-napilla mennään.

Omnium Gatherum tosiaan julkaisee 19.2.2016 uuden studioalbumin, joka kantaa nimeä ”Grey Heavens”. Mitä voisit ensi alkuun kertoa levyn luomisprosessista, milloin levyn parissa ryhdyttiin työskentelemään, kauanko kappaleiden kirjoittaminen kesti jne.?

Markus Vanhala: Ensimmäinen riffi taidettiin kirjoittaa levylle vuoden 2014 maaliskuun alussa. Oltiin silloin Omnium Gatherumin ekalla jenkkirundilla Dark Tranquillityn kanssa ja sen jälkitunnelmissa ryhdyttiin levyä tekemään. 2014 väsäiltiin levyä hissukseen ja viime vuonna sitä nauhoiteltiin, ja sitten se jopa valmistui! Kyllä siihen semmoiset puolitoista vuotta intensiivistä elämää meni, että sitä levyä eli ja hengitti, levyn teko kun on aina prosessi joka kummittelee koko ajan päässä, kun projekti on käynnissä. Se on tietysti siunaus ja kirous olla säveltävä hahmo, kun asioita pohtii liiankin kanssa. Sitten kun jotain syntyy niin ei voi ajatella mitään muuta kuin sitä, että tekee matskua, ja sitten jos mitään ei synny niin tulee kamala stressi, että tässäkö minun urani oli. Että enkö saa enää koskaan mitään tehtyä, sitä edellä mainittua on/off-menoa siis! Se on sitten aina aika mahtava fiilis, kun saat viimeisen miksauksen levystä käteen ja silloin se levy tulee kuunneltua läpi, tirautettua yksi kuiva kyynel ja sitten siihen ei tule palattua, koska suoraan sanottuna hirveän paljon niitä ei tule kotona kuunneltua.

Et kuuntele omia tuotoksiasi päivittäin ja ajattele että ”perhana, aika kovaa matskua edelleen”?

Markus Vanhala: En kyllä, en laita ”Beyondia” soimaan ja lähde lenkille. Se olisi ihan Gene Simmons -menoa, mies joka keksi musiikin, hevimerkin ja omasta mielestään kuulemma kengätkin.

Millaista studiotyöskentely oli levyn osalta? Missä levyn äänitettiin ja kuka hoiti miksauksen ja masteroinnin?

Omnium Gatherum live 2013Markus Vanhala: Me tehtiin tämä levy samalla sapluunalla kuin edellinenkin ja ”New World Shadows”, eli rummut nauhoitettiin Vaasassa ja loput nauhoitettiin täällä Kotkassa Teemu Aallolla, ja miksautettiin Dan Swanöllä Saksassa, koska hän muutti Ruotsista Saksaan. Ollaan siis perussuomalaisella kaavalla liikkeellä, että kun on löydetty hyvät yhteistyökumppanit, niin emme halua tutustua uusiin ihmisiin, vaan menemme samalla kaavalla. Itse levyn studioprosessi oli tällä kertaa aika helvetinmoista puurtamista. Juurikin I ja O -ryhmän aikataulut olivat sellaiset, että oli vain kesä-heinäkuussa vähän aikaa treenata ja tehdä levy valmiiksi ennen seuraavaa rundia, taisi olla Insomniumin Aasian ja Australian rundi. Sitten Australiassa en ehtinyt olla edes päivää lomalla, kun piti lentää Suomeen Omnium Gatherumin treeneihin ja siitä suoraan studioon ja tehtiin koko pökäle valmiiksi lähes ilman vapaapäiviä. Kyllä viime kesä tuli tehtyä heviä melko ahkerasti studion hämäryydessä, ja sitten pari festaria ja Jenkkilään, mutta onneksi oli aika paska kesä, niin ei niin paljon harmittanut! Hyvä tosin, ettei studion katto vuotanut!

Jos vertaat uutta ”Grey Heavens” -levyä vaikkapa edelliseen ”Beyondiin”, mitä musiikillisia eroja löydät levyjen välillä? Tunnelma tuntuu ainakin siirtyneen hyvin merellisistä maisemista levyn teeman mukaisesti taivasta kohti.

Markus Vanhala: Jaahas, mitähän tuohon sanoisi, sitä on aina liian lähellä näitä omia tuotoksia. Kun ”New World Shadowsilla” konsepti oli sellainen, että jätetään suurkaupungit taakse ja takaisin metsään ja ”Beyondin” kanssa lähdettiin seilaamaan merelle ja musiikkikin oli ehkä vähän paisuteltua ja mahtiponttista, ehkä tällä ”Grey Heavensilla” otettiin harppaus takasin kohti urbaania maisemaa. Ehkä yritettiin tehdä vähän lyhyempiä biisejä, keskittää hieman asiaa. Turboboostata kappaleita, tehdä tiiviimpiä paketteja, enemmän lyhyempään tilaan. Ehkä huomio on enemmän tarttuvuudessa tällä kertaa ja ”sing-along”-örinäkertseissä, saa sitten keikoilla katsoa kuinka jengi laulaa mukana. Ainahan levyllä jotain omaa hauskaa on oltava, niin ajattelin isona Star Wars -fanina, että tämä levy on meille Imperiumin Vastaisku, että kun pari edellistä levyä lähti hiipien käyntiin pitkillä introilla ja paisutellen, niin tällä kertaa oli vain latausääni ja taistelutantereen tiimellykseen. Sitten loppuun jätettiin sellaista avaruuskonfliktia, että levy jää junnaamaan avaruuteen, ettei homma selvene ihan vielä.

Kieltämättä kävi mielessä kappaleen ”These Grey Heavens” kohdalla, että eikös tämä kappale kuuluisi levyn alkuun introna?

Markus Vanhala: Se olisi ollut vanha kaava, mutta tässä käytettiin sitä Imperiumin Vastaisku -kaavaa! Toinen helppo ratkaisu olisi ollut laittaa se viimeiseksi, mutta nyt se on toiseksi viimeinen hidas ja sitten on vielä yksi hurja taistelu lopussa.

Mitä voisit kertoa albumin sanoituksista? Jotenkin omassa mielessäni ”NWS”-levystä tulevaan ”GH”-levyyn tuntuu kulkevan jonkinlainen tematiikka, vai mitä olet mieltä?

Omnium Gatherum live 2013 2Markus Vanhala: Sanoituksistahan voin kertoa sen verran, että ne on kirjoittanut laulutaiteilija Jukka Pelkonen, Lyyrikko. Tämä on kitaristille se ärsyttävin kysymys, itsehän keskustelin mielummin, että mitä skaaloja ja moodeja käyttelen sooloissa. Mutta siis, lyyrinen puoli, Jukalla on tuommoinen selkeä jatkumo noissa viimeisissä levyissä, ne käsittelevät kaksijakoisuutta ja dualismia jollain omalla ja erikoisella tavallaan. Ihan tarkkaan en aina edes tiedä että miten, mutta uuden levyn teemoina taitaa olla ihmiselämän mystisyys ja kaksijakoisuus… ihmiset osaavat olla samaan aikaan levottomia ja tylsiä hahmoja, stressata menneestä ja tulevasta, mutta eivät osaa elää hetkessä – vaikkapa koira ei esimerkiksi varmaan kauheasti mieti, mitä eilen teki ja saako huomenna ruokaa. Sellaisesta kuumotuksesta tässä on kyse… kannattaisi päästää irti normeista ja kaikesta paineesta ja arvoista, että onko elämä elämisen arvoista ja mitä on tehnyt oikein ja mitä väärin. Käsittääkseni tuollaista schaissea se Pelkosen poika siellä jauhaa!

Levyltä on lohkaistu etukäteen kaksi kappaletta, alunperin Insomniumin kanssa split-EP:llä julkaistu ”Skyline” ja äskettäin musiikkivideona julkaistu ”Frontiers”. Miksi juuri nämä kappaleet valittiin ensimmäisiksi maistiaisiksi ja millaista palautetta ne ovat saaneet?

Markus Vanhala: Hirveesti en vielä uudesta musavideosta tiedä, kun se julkaistiin pari tuntia sitten ja piti lähteä kauppaan, enkä jaksanut kytätä puhelimesta. Mutta siis, ”Skylinellä” hämmennettiin pakkaa, koska se oli Omnium Gatherum-biisiksi tosi erilainen, hitaampi tempo ja ehkä vähän hittiyritelmä, ja vittumaisina kymiläisinä haettiin sitä, että mitä ihmiset sanoo. Ja koska se on uudelta levyltä ainoa tuollainen kappale ja muut on perinteisempää ja nopeampaa, niin kunhan vähän kiusattiin ihmisiä. Ja Jenkkilässä, 7-tuumainenhan julkaistiin jenkkirundia varten ja soiteltiin biisiä sieltä, niin hyvinhän se toimi yleisöön semmoinen pompputempobiisi, että pomputettiin siellä porukkaa. Suomessa ehkä vähän naristiin, että meno on mennyt nössöilyksi, mutta eipä siinä, ei se ole ennenkään hetkauttanut ja ei se kuitenkaan kovin erilainen biisi lopulta ole artistin näkökulmasta; Pelkonen huutaa, Pikka hakkaa ja kitarastit tiluttaa.

Omnium Gatherum 2016Sitten toi ”Frontiers”, se oli alun perinkin se sinkkubiisi. Kun varsinainen levy tulee, siinä esitellään vanhaa Omnium Gatherumin viitekehystä tutulla kaavalla, mutta, niin kliseistä kun se onkin, se on hieman tykimpi, vaikka hieman äärirajoilla mennäänkin poppihommissa. Herra Promoottorimme Miika ”Mega” Kuusinen tilasi jonkun sanasen biisistä, niin taisin sanoa että death metal ja Toto kättelee tosiaan, mistä ollaan paljon puhuttu läppänä, että meidän musiikki on Totocorea! Infernohan piti tämän genrekilpailun meidän genrestä, kun Riekin Mattia ärsytti meidän termimme ”Adult Oriented Death Metal”, joten kisassa piti keksiä uusi genre sen tilalle ja voittajan genre taisi olla ”Epic Totocore” ja tälle genrelle piti tehdä sitten materiaalia! Ja ihan tästä tietämättä Dan Swanö heitti kommentin, että harvemmin hänellä death metal -biisistä tulee mieleen death metal ja Toto ja tähän vastasin, että hän on asian ytimessä!

”Frontiersista” julkaistiin myös erittäin lyhyt teaser ennen varsinaista julkaisua, mikä kirvoitti mielipiteitä Youtubessa, joten täytyy kysyä, miksi se teaser oli vain pari sekuntia pitkä?

Markus Vanhala: No… miksipä ei! Ehkä se oli sitä samaa vittuilua kuin se, että ”Skyline” julkaistiin ekana kappaleena ja sitten vielä julkaistiin ”Frontiersista” ainoa clean vocal -sana, joten kaikki ihmiset luulee, että luvassa on jenkkiläistä metalcorea, eli promootio on tämän levyn osalta ollut sarja kevyttä vittuilua.

Voidaanko levyltä odottaa lisää musiikkivideoita levyn julkaisun jälkeen – viime levyltänne esimerkiksi taidettiin julkaista kolme, ellei neljäkin musiikkivideota?

Markus Vanhala: ”Beyondilta” taisi tosiaan tulla neljä videota, kaksi musiikkivideota sanan varsinaisessa merkityksessä ja pari livematskua sisältävää. Ei ole tosiaan päätöksiä tehty musavideon suhteen, mutta luulen että levyltä tulee vielä toinenkin musiikkivideo, mutta että mikä se on, niin en tiedä. Mutta uusi sinkku levyltä julkaistaan vielä ennen julkaisua, koska jenkkitoimisto halusi vielä ennen julkaisua julkaista tämän ekan kappaleen eli ”The Pitin”. Nyt, kun parin hyvin onnistuneen jenkkirundin jälkeen saatiin Century Medialta toi diili jenkkialueellekin, niin jos he positiivia haluavat soittaa, niin apinathan tanssivat, joten julkaistaan single!

Kuka on tehnyt levylle kansitaiteen? Se eroaa mielestäni hieman muutaman edellisen levynne taiteellisesta tyylistä, vieläkö kansia taiteilee luottomiehenne joka on ollut vastuussa kaikista kansistanne tähän asti?

Omnium-Gatherum-Grey-Heavens-2016Markus Vanhala: Bändimme seitsemäs jäsen, Olli Lappalainen, joka on ollut vastuussa kaikista kansitaiteistamme, on yhä mukana ja tämänkin kannen takana. Herra Lappalainen on hyvin moniulotteinen hahmo, hän oli alunperin bändin laulaja-kitaristi silloin kouluaikoina ja ekasta demokasetista lähtien hän on tehnyt kaiken kansitaiteen. Kyseinen hahmo on siis ollut messissä kauemmin kuin moni muu. On ollut tosi hyvä juttu, että on tuollainen yhteistyökumppani, Olli on ollut mulle aina sellainen muusa/tuottajahahmo. Olen tuntenut miehen pikkupojasta lähtien ja hän tietää kaikki pikkujutut omasta säveltämisestäni, soittelen miehelle aina nuo Omnium Gatherumin demot ja hän sanoo mielipiteensä ja alkaa jo aika aikaisessa vaiheessa maalaamaan levylle kantta. Siinä on sellainen vuorovaikutus, että kannet tehdään musiikille, eikä sillä lailla, että tilataan joku Travis Smith isolla rahalla, että teepäs meille joku kansi. Tuossa on sellainen taitelijahenkinen yhteistyö kuvataiteen ja musiikin välillä. Esimerkiksi, jos kuuntelet ”Beyondin” intron ”Luodon” ja katsot samalla levyn kansitaidetta, niin aika hyvin lyövät kättä päälle.

Levyn julkaisun jälkeen luvassa on neljän keikan Suomen-kiertue, jonka jälkeen matka vie kohti Eurooppaa ”Towards the Unknown” -kiertueen merkeissä. Millä mielin lähdetään soittamaan uutta materiaalia yleisölle?

Markus Vanhala: Onhan se aina hyvä fiilis. Kun ”Beyondin” pohjalta tehtiin noin 150 keikkaa enemmän tai vähemmän samalla settilistalla, niin aina, kun alkaa uuden levyn sykli niin on innoissaan, että pääsee uusia biisejä soittamaan. Euroopan rundi on co-headlineri Draconianin kanssa, niin kiva nähdä, miten toimii omillaan, kun ei lämpätä mitään isompaa rundia. Syksyllä voi olla samanlaista enemmänkin luvassa, että tehdään enemmän omia keikkoja ulkomaillakin, ja loppusyksystä sitten taas jenkkilään, jossa lämpätään erästä hyvin ansioitunutta ja ”suositumpaa” bändiä, mutta bändiä en voi sopimusteknisistä syistä mainita. Sanotaan näin, että paketti on hieman oudohko, ehkä. Salit on isoja, jenkkilässä on tosiaan oltu Dark Tranquillityn ja Insomniumin kanssa, niin on ihan perusteltua, että lafka halusi laittaa meidän hieman eri pakettiin vaihteeksi. Tämä on tällaista kemistikokeilua.

Mitä on luvassa ensi kesän keikkarintamalla, onko suunnitelmissa festarikeikkoja kesälle vai kenties jotain muuta?

Omnium Gatherum 2016 2Markus Vanhala: On tuossa jonkun verran festareita sovittuna ja kenties enemmänkin, kun levyn saa vihdoin ulos, koska se on aina pelailua tuo festarilotto. Oiskohan ollut että Suomeen oli 3 festaria tällä hetkellä, ei julkistettuna mutta varmistettuna. Saksaan ja Tsekkeihin myös muutama, taitaa siis olla, että kesä menee taas hevihommissa ja minä kun vain halusin lähteä veneellä saareen… no joo, ei passaa valittaa, kun aina on halunnut tehdä, mutta ikävää, kun festarit on aina kesällä ja ne on aina sitä parasta soittoaikaa. Vaikka voisihan niitä festareita nykyään pitää talvellakin, koska käsittääkseni jouluaattona oli lämpimämpää kuin juhannuksena Nummirockissa.

Bändille tulee myös nyt vuonna 2016 mittariin kaksikymmentä vuotta taivalta! Onko suunnitelmissa juhlistaa tätä merkkipaalua jollain tavalla vuoden aikana?

Markus Vanhala: No tuota, se on niin kummallinen ajatus, ettei ole vielä ehtinyt ajatella. Se tuntuu oudolle, kun itse on ainoa jäsen, joka on ollut mukana ekasta lineupista, niin se on vähän outoa ajatella, että ne olisi meikäläisen omat bileet, joten tähän ei oikein osaa suhtautua. Kun bändi perustettiin silloin yläasteella -96, niin en olisi ehkä kuvitellut, että 20 vuoden päästä teen tätä hommaa tällä tasolla. Ehkä sitä kotikylillä sitten jonkunlaiset kekkerit pitää järkätä, mutta jää nähtäväksi, onko meillä aikaa tehdä mitään spesiaalia siihen.

Muotiahan olisi julkaista live-DVD, kun tulee vuosia täyteen.

Markus Vanhala: Kyllä, live-DVD jossa soitetaan eka demokasetti läpi, pitäisi vaan ensin etsiä se demo jostain ja opetella biisit. Mutta jos ei muuta saada aikaiseksi, niin voin lykätä homman vain tulevaisuuteen, että ”kassellaa syssymmällä” ja ”25v juhlat ois sitte kovemmat” ja jos ei sittenkään saada mitään aikaiseksi, niin sitten ”50v juhlat ois vasta hyvät”.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa sinulle ja koko bändille! Mikäli haluat tähän loppuun sanoa jotain faneille, sana on vapaa!

Markus Vanhala: Tämä on aina se pahin kysymys, tulkaahan keikoille ja ostakaa levyjä ja… lässynlässynlää, nyt ei ole hirveästi keikkoja, koska päätettiin vähän valikoida vain muutamat keikat, niin tulkaahan jos ehditte!

https://www.facebook.com/omniumgatherumband/

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua