Mestarillista dynamiikan ja kontrastien hallintaa – arvostelussa Gaerean uutukainen ”Limbo”

Portugalilainen black metal -partio Gaerea herätti oman huomioni jo vuoden 2018 ”Unsettling Whispers” -albumillaan, jonka massiivinen äänimaailma ja ylitse vyöryvät kappaleet antoivat lupauksen hyvästä tulevaisuudesta. Gaerea on selvästi tullut lunastamaan tuon lupauksen uudella albumillaan ”Limbo”, joka sisältää kaiken hyvän, mitä bändin debyyttialbumikin, mutta paranneltuna versiona.

”Limbo” on massiivinen levytys täynnä riitasointuista mutta alati melodiseen kudokseen ripustettua black metalia. Kappaleissa, kuten ”Null” ja ”Conspiranoia”, kuuluu selviä vaikutteita post-black metal -musiikista esimerkiksi Ghost Bathin ja Lantlôsin tyyliin, ja kaikki melodiset purskahdukset tuovat kontrastia karjutuille vokaaleille ja runnoville blast beateille.

Levyltä löytyy myös useampia sellaisia kappaleita, joissa on paljon esimerkiksi Behemothin virtaviivaisuutta ja toisaalta myös Batushkan ylvästä äänimaailmaa. Hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi massiivinen avauskappale ”To Ain”, jossa vaihtelevaa dynamiikkaa hyödynnetään mestarillisesti vakuuttavien tunnetilojen luomiseen aina epätoivosta ylitsevuotavuuteen asti. Päätöskappale ”Mare” puolestaan tuo suvereenin soittosuorituksensa ja paikoittaisen hypnoottisuutensa ansiosta mieleen Mgłan.

Gaerea on äärimmäisen kovassa soittokunnossa oleva yhtye, jonka musiikki tuntuu harvinaisen tuoreelta. Millään tavalla yhtye ei ole keksinyt pyörää uudestaan, mutta keskiöön nousevat harkitut kappaleet ja mestarillinen dynamiikan ja kontrastien hallinta. Bändin synkkä metalli onnistuu tuomaan pintaan joukon erilaisia tunteita, ja musiikin nyanssipitoisuus on ihailtavaa. ”Limbo” on varmasti vahva ehdokas monen kuuntelijan vuoden parhaiden albumien listalle, ja niin se on myös omalleni.

8/10

Kappalelista:

  1. To Ain
  2. Null
  3. Glare
  4. Conspiranoia
  5. Urge
  6. Mare

Kommentoi julkaisua