Metal Blade Recordsin valinta ei osunut nappiin – arviossa Bartiomiej ”Bart” Krysiukin Batushkan kokopitkä ”Hospodi”

Vuonna 2015 puolalainen Batushka herätti suurta kiinnostusta ortodoksistyylisellä black metalillaan. Mahtipontinen ”Litourgiya”-julkaisu sai lähes joka puolelta hyvää palautetta, minkä seurauksena yhtye nousi parrasvaloihin ja tulevaisuus näytti lupaavalta. Sitten tapahtui melkoinen käänne; bändin laulaja-kitaristi-basistin, Krzysztof ”Derph” Draibikowskin ja laulajan Bartiomiej ”Bart”  Krysiukin erimielisyydet ja riidat pistivät pakan täysin sekaisin, jolloin bändi jakautui kahtia. Derphin suunta käy soolona БАТЮШКА -nimisen projektin toimessa ja Bart jatkaa alkuperäisen Batushkan kanssa. Metal Blade Recordsin valinta liittyä yhteen jälkimmäisen version kanssa on herättänyt keskustelua siitä, että levy-yhtiö teki suuren virheen. Asiasta on silloin otettava tarkemmin selvää.

Bartin Batushkan ”Hospodi” lupaa jatkavansa siitä, mihin edellinen julkaisu on jäänyt. Luvassa on yli viidenkymmenen minuutin ajan mustan metallin ohella kuoroa, tunnelmaa ja raakuutta. Tuttua ja turvallista tarjontaa, mihin yleisö on jo aikaisemmin tottunut. No, ”Wozglas”-nimisen alkurituaalin jälkeen ”Dziewiatyj Czas” saa hieman varovaisesti, mutta jokseenkin lupaavasti levyn käyntiin. Ensimmäisellä puremalla kaikki tuntuu vielä siltä, mitä vuonna 2015 maailma on saanut kokea. Seasta löytyy mielenkiintoisia ja näppäriä soitto-osuuksia yhdistäen munkkikuorojen sanomaa. Valitettavasti kaikki hyvä sanoma jää sitten albumin alkumetreille.

”Litourgiya”-albumin vahvuus piilee siinä, että jo ensituntuma herättää melkoisia kylmiä väreitä. Albumilla rakennetut kappaleet ja kulku on todella nerokkaasti kehitetty, mikä tekee levystä muistamisen arvoisen. Sen sijaan ”Hospodi”-kiekossa tarttuvia tai edes kovin erityisiä osuuksia ei löydy. Loput kolme varttia ovat melko tylsää kuunneltavaa. Totta kai sieltä täältä löytyy kauniita kuoro-osuuksia, mutta sielu ja sydän, mitä ”Litourgiya”-levystä  löytyy, puuttuvat ”Hospodilta” täysin. Kappaleet ovat vain samanlaisia, junnaavia ja pahimmillaan itseään toistavaa soittoa. Tylsät ja samankaltaiset sovitukset ovat ratkaisuna Bartin Batushkalle suuri ja kohtalokas kompastus.

Tuotannollisesti levyssä ei ole vikaa, mutta suurin ongelma piilee sävellyspuolella. Kappaleet ovat simppelisti puuduttavaa jälkeä. Puheet Metal Blade Recordsin valinnasta pitävät paikkansa, sillä nyt yhtiö meni pahasti metsään. ”Hospodi”-albumissa ei ole erityisesti mitään, mikä nostaa levyn arvoa yhtä korkealle tasolle mitä vuoden 2015 ”Litourgiya”. Ennen kaikki oli paljon paremmin.

5/10

Kappalelista:

1. Wozglas
2. Dziewiatyj Czas
3. Wieczernia
4. Powieczerje
5. Polunosznica
6. Utrenia
7. Pierwyj Czas
8. Tretij czas
9. Szestoj Czas
10. Liturgiya

Batushka Facebook

Batushka Bandcamp

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua