Metal Blastin valokuvaaja sai porttikiellon Arch Enemyn keikoille valitettuaan valokuvansa luvattomasta käytöstä

Arch Enemy – Tuska 2018.

Metal Blast -metallisivusto on julkaissut uutisen, jonka mukaan suurta suosiota nauttiva ruotsalainen metalliyhtye Arch Enemy on antanut porttikiellon yhdelle sivuston valokuvaajista. Vaikka yhtyeellä ja sen henkilökunnalla on oikeudet evätä median edustajalta lupa kuvata konsertissa niin halutessaan, kertoo Metal Blastin kuvaaja J. Salmeron oman näkemyksensä tapahtuneesta.

Salmeron kertoo, että oli kuvannut yhtyettä Alankomaissa järjestetyillä FortaRock-festivaaleilla kesäkuussa. Sateisen konsertin jälkeen Salmeron oli ladannut Instagram-profiiliinsa kuvan Arch Enemyn solisti Alissa White-Gluzista, joka myös jakoi kuvan omalla Instagram-sivullaan. Tämän myötä myös yhtyeen fanit alkoivat jakamaan kuvaa omilla sivuillaan, mutta tämä ei Salmeroa omien sanojensa mukaan haittaa niin kauan, kun nämä eivät muokkaa kuvaa tai väitä sitä omakseen.

Pian Salmero kuitenkin huomasi, että Thunderball Clothing -niminen yritys oli jakanut kuvan omilla sivuillaan. Kuvatekstissä Thunderball Clothing oli mainostanut omia tuotteitaan, joita White-Gluz pitää kuvassa yllään. Tässä kohtaa Salmero ei enää painanut asiaa villaisella, sillä hän ei ollut antanut lupaa yritykselle käyttää ottamaansa valokuvaa mainoksena tuotteilleen. Niinpä Salmero otti yhteyttä firmaan suoraan epäonnistuttuaan saamaan vastausta ensin Instagramin kautta. Viestissään Salmero kertoi, kuinka ei ole antanut lupaa ottamansa kuvan käyttöön kaupallisessa mielessä, ja että hän yleensä laskuttaa luvattomasta käytöstä noin 500 euroa. Salmero kuitenkin kertoi, että tyytyisi siihen, että firma lahjoittaa 100 euroa Dutch Cancer Foundation -hyväntekeväisyysjärjestölle, joka panostaa syöpätutkimuksiin sekä syöpäpotilaiden elämänlaadun parantamiseen.

Tämän kaltaiset viestit ovat Salmeron itsensä mukaan lähes arkipäivää hänelle ja muille ammattikuvaajille. Kuitenkin tässä kohtaa asiat alkoivat mennä pieleen, sillä sen sijaan, että Thunderball Clothingin suunnittelija Marta Gabriel olisi vastannut suoraan Salmerolle itselleen, tämä ottikin yhteyttä Arch Enemyn henkilökuntaan. Salmero kertoo Gabrielin väittäneen tämän lähettäneen ”uhkakirjeen” ja ”vaatineen rahaa”. Pian bändin henkilökunta ottikin Salmeroon yhteyttä. Salmero kuitenkin kertoo, että ei tässä kohtaa ollut vielä tietoinen keskustelevansa suoraan yhtyeen edustajan kanssa.

Viestissään yhtyeen edustaja kertoi, että White-Gluzin sponsorit ja faniklubit saavat käyttää hänestä otettuja kuvia, ja että kuvaajat ovat yleensä tyytyväisiä heidän töidensä viralliseen käyttöön. Salmero tähdentää tekstissään, että vain hänellä itsellään on oikeus käyttää ottamiaan kuvia huolimatta siitä, esiintyykö niissä yhtyeen jäseniä. Niinpä Salmero vastasi uudessa sähköpostissaan, että lain mukaan hänellä on täydet oikeudet ottamiensa kuvien käyttöön, eikä niitä saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman hänen lupaansa.

Lopulta yhtyeen manageri ja entinen solisti Angela Gossow otti Salmeroon yhteyttä. Gossow vastasi Salmerolle:

”Olemme poistaneet kuvan, jonka otit FortaRockissa. Tuskin pahastut siitä, että et enää ole tervetullut ottamaan kuvia Arch Enemyn konsertteihin tulevaisuudessa, oli kyse sitten festivaaleista tai yhtyeen omista konserteista. Olen välittänyt tämän eteenpäin levy-yhtiön edustajille ja keikkamyyjille, jotka välittävät tämän puolestaan eteenpäin promoottereille. Yksikään bändi ei halua keikoilleen valokuvaajia, jotka myöhemmin lähettävät uhkaavia vaatimuksia saadakseen rahaa kuvillaan.

Muuten, edellinen vastaus ei ollut Martalta, vaan Alissalta itseltään. Siltä artistilta, jolle halusit väkisin myydä kuvan. Kiva hintalappu. 500 euroa. Välitän tämän bändille, niin he tietävät sinusta jatkossa.”

Viestinsä päätteeksi Gossow kertoo yhtyeen lahjoittavan säännöllisesti hyväntekeväisyyteen omilla ehdoillaan. Arch Enemy ei ole vielä puhunut tapahtuneesta virallisesti.

Kommentoi julkaisua