The Hirvi - Metal Massacre 2017

Metal Massacre ja The Hirvi palasivat rähinällä lähes 30 vuoden tauon jälkeen

Kirjoittanut Rudi Peltonen - 19.9.2017
The Hirvi – Metal Massacre 2017

Noin 30 vuotta sitten Suomessakin elettiin speed/thrash metalin kulta-aikaa, joka putkautteli maamme kamaralle genren bändejä melkoisen tiheällä frekvenssillä. Tuona aikana järjestettiin ympäri maata monenmoisia metallitapahtumia – yksi sellainen oli legendaarisessa Lepakossa joitain kertoja pidetty Metal Massacre, joka keskittyi juuri tuohon speed metal -genreen. Metal Massacreissa kuultiin esimerkiksi sellaisia bändejä kuin Stone, Airdash ja Protected Illusion ja nähtiin villiä moshausta ja stage daivausta. Nyt Metal Massacre palasi, heti vuonna 2017, ja tapahtumapaikaksi valikoitui Helsingin Nosturi.

Bloodride @ Metal Massacre 2017

En ehtinyt muitten työkiireitten takia näkemään illan aloittanutta virolaisbändi Riseria vaan omat Metal Massacre -iltamani avasi ”nuoriso-orkesteri” Bloodride, kuten vokalisti Jykä ryhmän esitteli. Vaikka kyseessä on bändinä tuoreempi tulokas kuin vaikkapa illan päättänyt A.R.G., eivät Bloodridenkaan pojat mitään teinikolleja enää ole vaan metallia on veivattu eri tahoilla jo vuosikymmeniä. Bändi on julkaissut kolme täyspitkää, joista viimeisin ”Planet Alcatraz” saatiin pihalle viime vuonna. Bloodride on ehkä jonkin vuosikymmenen myöhässä thrashinsä kanssa eikä ole sen takia päässyt nousemaan suuren yleisön tietoisuuteen. Nosturin lavalla huomasi, ettei keikkailu ole ihan jokaviikkoista aktiviteettia, sillä jonkinlaista haparointia lavalla oli havaittavissa. Mutta kyllähän nämä äijät veivasivat kuitenkin puolituntisensa menemään siihen tyyliin, että ilta saatiin avattua asiaankuuluvin menoin. Yleisöä ei vielä tässä vaiheessa iltaa ollut paikalla tungokseksi asti, mutta meininkiä löytyi yleisön seisoskelusta huolimattakin. Bloodride kaipaisi vielä hienoista oman linjan hiomista, jolloin sillä olisi mahdollisuus ottaa keikkapaikkoja enemmänkin haltuunsa.

Demonztrator @ Metal Massacre 2017

Väkeä valui Nosturiin lisää vähitellen, ja Demonztratorin aloitellessa omaa settiään oli porukkaa paikalla mukavasti: ei tungokseksi asti mutta sen verran, että pientä liikettäkin saatiin salissa aikaiseksi. Yleisön seasta pystyi erottamaan useampia bändin ”In old school we trust” -paitoja, jotka kertovat, mistä on kyse. Nyt annetaan 1980-luvun lopun suomalaisille thrash-bändeille niiden kaipaamaa kunniaa. Demonztrator on julkaissut digitaalisena ”Forgotten Acts Of Aggression” -tribuutin, joka sisältää biisejä monilta 80-90-lukujen taitteen yhtyeiltä. Varsinainen kulttuuriteko tuoda tätä materiaalia nykypäivän kuulijoidenkin tietoon! Entäpä sitten Metal Massacren keikka? No, sehän oli pelkkää nostalgiaa. Hymy naamalla leveni oikeastaan biisi biisiltä. Keikalla kuultiin kappaleita esimerkiksi sellaisilta bändeiltä kuin Defection, Mengele, Terrific Verdic ja Airdash. Lavalla nähtiin vierailijana esimerkiksi viimeksi mainitun rumpali Ykä, ja hyvin tuntui miehellä olevan komppimuistissa Airdashin biisikin. Itseäni ilahdutti ehkä eniten Oppressionin päivittäminen – ai että, muuten toimi hienosti! Lisäksi jo aikanaan isompiensa varjoon jääneen Protected Illusionin ”Method of Manipulation” oli mitä miellyttävin yllätys iltaan. Ja mitäpä olisi 80-luvun lopun Suomi-thrash ilman National Napalm Syndicatea. Kokonaisuudessaan Demonztrator tarjoili sellaisen nostalgiapläjäyksen, että hymy koristi kasvoja vielä keikan loputtuakin. Eikä tässä ollut kyse pelkästään hautojen kaivamisesta, vaan kyllähän bändi osasi soittaakin! Nosturi mainosti aikanaan paikkaa iskulauseella ”Meno kuin moukarihäkissä” – ja sellainen fiilis tästä keikasta todella jäi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metal Massacren paluu vuonna 2017 yhdistyy saumattomasti The Hirven paluuseen, koska bändin nokkamies J. Virtanen taisi olla pitkälti myös tapahtuman puuhamiehenä. Loppukeväästä skenessä alkoi pienoinen kuhina, kun The Hirvi ilmoitti tekevänsä come backin – sekin lähes 30 vuoden tauon jälkeen. Vaikka aikoinaan näin bändin useammankin kerran livenä, jäi se tuolloin itselleni jotenkin sivuhuomautukseksi moninaisten bändien sekaan. Ehkäpä syynä on se, ettei bändiltä juurikaan saanut julkaisuja kuultavaksi. Tai sitten sen musiikki oli tuohon aikaan liian kimuranttia. Odotuksen vuosimallin 2017 paluukeikkaa kohtaan olivat siis oikeastaan sellaiset, että pitäähän tämä nähdä mutta saas nähdä.

The Hirvi @ Metal Massacre 2017

The Hirvi saapui pimeälle lavalle taustavideoiden saattelemana. Ja kylläpä muuten lävähti käyntiin suunnattomalla vimmalla! Keikka vetäisi mukaansa heti ensisoinnuista lähtien. Muistinkin, että bändin matsku ei päästä kuuntelijaansa helpolla. Mutta nyt olin selvästikin valmis tähän. Keikka oli loistavalla tavalla kieroutunut, monimutkainen – mutta samalla jotenkin hemmetin simppelisti ytimiin iskevä. Selvästikin Metal Massacren yleisö oli tullut pääasiassa katsomaan juuri tätä keikkaa, eikä se varmasti pettynyt. Ikämiehet innostuivat oikein riehumaankin yleisössä! The Hirvi oli syyskuussa 2017 sopivan monisäikeinen ja vaihteleva: thrash raikui, mutta välillä vilahdettiin jo pitkälle punkin puolelle. Riffit raikuivat Nosturin saliin, ja bändi jaksoi veivata täysillä koko settinsä läpi ilman minkänlaisia himmailuvaiheita. Jos joku epäili, miten bändi selviytyy esiintymisestään vuosikymmenten tauon jälkeen, hän tuskin epäilee sitä enää. The Hirvi tuli korskahtaen ja näytti koko Nosturille, kuinka sitä metallia veivataan. Toivottavasti nyt paluun myötä saataisiin yhtyettä kuultavaksi kunnolla myös levyltä.

Mutta vielä ei ilta ollut lopussa, vaikka osa yleisöstä poistuikin paikalta The Hirven setin jälkeen. Hetkinen puolenyön jälkeen lavalle saatiin vielä maailman ainoa porometallibändi, joka sekään ei ole keltanokkien ryhmittymä vaan tuttu jo alkuperäisten Metal Massacren ajoilta. Vaikka Nosturi olikin jo vähän tyjentynyt, ei se tuntunut haittaavan kuusamolaislähtöistä A.R.G.:tä. Keikalla kuultiin niin uusimman ”Redemption to Refaim” -levyn biisejä kuin A.R.G.:n ensivaiheenkin matskua. Molemmat toimivat hienosti! Loistavaa näissä vanhan liiton rässibändeissä on se, että ne antavat musiikin puhua puolestaan eivätkä tarvitse sen suurempia kikkailuja tai teatteria lavalle. Näin toimi myös A.R.G. – ja toimi saumattomasti! Illan aikana kuultiin luonnollisesti myös juuri julkaistu videobiisi ”Hellcome Misery” sekä toisen kuusamolaisbändin eli Zero Ninen coverointi ”Rolling thru the Night”. Molemmat löytyvät piakkoin ilmestyvältä A.R.G./Worthless-splitiltä. Vaikka illan pääbändin paikan ilman epäilyjä vei come back -keikallaan The Hirvi, ei A.R.G. jäänyt kuin karvan verran kakkoseksi. Bändi tuli vielä encorenkin ajaksi lavalle, vaikka joutui vähän innostamaan yleisöä kannustuksessa. ”Huutakaa Sodom!” jäi kaikumaan saliin ennen viimeistä ”Sodomy and Lust” -coveria. Tämän jälkeen bändi poistui lavalta kitaristi Jari Kelloniemen todetessa: ”Ei me enää jakseta soittaa.” Ikämiehilläkin on rajansa!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
A.R.G. @ Metal Massacre 2017

Metal Massacre 2017 oli onnistunut kokonaisuus, vaikka toki enemmänkin porukkaa olisi paikkaan mahtunut. Bändit olivat teemaan sopivia (vaikka muutamasta suusta kuulin ihmettelyä virolaisbändistä, joka ei kuuleman mukaan oikein sopinut). Yleisöllä oli jo kilometrejä takanaan; moni varmasti oli kolunnut alkuperäisiäkin Metal Massacreja – mutta siitä huolimatta se jaksoi pitää fiilistä yllä, jos ei muuta niin kävelypitissä. Onneksi kukaan ei keksinyt lähteä harrastamaan stage divingia, siitä ei kyllä olisi ilman vammoja selvitty! Jos nämä bileet saavat jatko-osansa, aion kyllä olla paikalla.

Teksti: Rudi Peltonen
Kuvat: Sabine Van Gameren / Templelores

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat