Metalcorea ja sirkushuveja – Dead by April, Self Deception ja One Morning Left Tavastialla

Kirjoittanut Meri Martikainen - 7.2.2024

Loppuunmyyty Tavastia tömisi, ja pitti pyöri rantalelujen lennellessä. Mistäkö oli kyse? No metalcoresta tietenkin! Dead By April tarjoili helmikuun 2. päivä viihdyttävän illan erinomaisine lämppärein ja huolehti siitä, että yleisö viihtyi illan alusta loppuun saakka.

Illan avasi ruotsalainen Self Deception, joka osoitti lavaolemuksellaan olevansa sangen viihdyttävä kollektiivi. Bändin varustautumisesta erityismaininnan ansaitsee bändin basisti Patrik Hallgren leopardikuvioisessa asussaan ja kaiken kruunaavassa pinkissä cowboy-hatussa. Setin avasi kappale ”The Scandinavian Dream”, ja yleisö alkoi varovaisesti virittäytyä keikkaillan tunnelmaan. Self Deceptionin ote moderniin rockiin tuntui hyvältä startilta, ja tukholmalainen kollektiivi lämmitteli yleisöään varmoin ottein. Setin toinen kappale ”Smoke You Out” saikin jo useamman tanssijalan vipattamaan ja lupaili hyvää illan jatkosta. Kappale ”TicToc (Brace For Impact)” oli mielenkiintoinen veto, ja kappale ihastutti outoudellaan. ”Matthew McConaughey” sai myös erinomaisen vastaanoton yleisöltä, ja hyvä fiilis oli vahvasti läsnä. Tässä kohtaa keikkaa bändin solisti Andreas Clark pyysi yleisöä valaisemaan Tavastian puhelinten taskulampuin ja kuvaili vaikeuksiaan masennuksen oireiden kanssa. Clarkin viesti ”You might be the person someone needs” eli ”voit olla se henkilö, jota joku tarvitsee” oli täydellinen pohjustus kappaleelle ”Hell And Back”, joka oli selkeästi setin vakavampi veto. ”Hell And Backin” jälkeen fiilis nostettiin kuitenkin takaisin kattoon kappaleella ”PSYCHO”, josta tuli mieleen sen tarttuvassa melodiassa Bring Me The Horizonin vuoden 2015 ”That´s The Spirit” -albumin ”Happy Song”. Kappaleen ”Holy Water” aikana Tavastia kuuli Ronny Westphalilta vakuuttavan kitarasoolon, ja sarvet kohoilivat ilmaan. Setin päätti komeasti kappale ”Fight Fire With Gasoline”, ja Andreas Clarkin keskarit kohosivat ylös aidossa core-hengessä.


Seuraavana vuorossa oli suomalainen bilejyrä, One Morning Left, jota kuvailisin Electric Callboyn suomalaiseksi veljeksi. Bileet olivat pystyssä, kun lavalta alkoi lennellä yleisön sekaan rantaleluja saksofonin, pianon koskettimien, banaanien ja yksisarvisten muodossa. Setin avasi bändin uusin kappale ”Emerald Dragon”, jota seurasi takuutanssittava ”Tonight”. Kappaleen ”Neon Highway” aikana pitti riehui ansiokkaasti, ja fiilis oli katossa. Bändin kysäistyä yleisöltään fiiliksiä kasarirokista sai ”Sinners Are Winners” lämpimän vastaanoton, ja ”Ruby Dragon” antoi vauhtia pittaajille. Tavastia kuuli lisäksi kappaleet ”Neon Inferno (Paradise)” ja ”Downfall”. Cover Michael JacksoninBeat It” -kappaleesta hymyilytti ja pohdin, mitä Jackson olisi sanonut sovituksesta. – Minulle se toimi paremmin kuin hyvin. Setin päätti yllätyksettömästi ”You’re Dead! Let’s Disco!”, jonka aikana pitti varustautui yksisarvisin, ja somessakin jo nähdyt pyöritykset varmistivat, että keikka päätettiin räjähdyksellä. One Morning Left pitää huolta kortsuin täytetyin vyölaukuin ja hauskalla fiiliksellä siitä, ettei bändin keikoilla tule koskaan tylsää. One Morning Left ei ota itseään liian vakavasti ja nauttii vuorovaikutuksesta yleisönsä kanssa. Odotan jo kesää ja festareita bändiä sen vahvuuksiin.


Vuorossa oli seuraavaksi hetki, jota koko Tavastia oli bändipaidoista päätellen odottanut varmasti eniten. Dead By April oli nousemassa lavalle, tosin 20 minuuttia aikataulusta myöhässä. Shown avasi uuden albumin kappale ”Everest”, joka sai muutamalla vieressäni seisseellä fanilla kyyneleet poskille. Dead By April otti yleisön haltuun vakuuttavasti, kun ”Two Faced” ja”What Can I Say” jatkoivat iltaa päiden moshatessa ja sarvien kohotessa ilmaan. ”My Light” oli suorastaan koskettava hetki setissä, minkä jälkeen Christopher Kristensen (laulu) kysyi, mitä mieltä yleisö oli uudesta ”The Affliction” -albumista. Kristensen kertoi, miten uusi albumi oli tuotos ”verestä, hiestä ja kyyneleistä”, minkä jälkeen yleisö kuuli voimakkaan ”Heartbeat Failing” -kappaleen. Bändi toi lavalle tässä kohtaa iltaa erityisvieraan, kun karateka ja somepersoona Samuel Ericsson tuli mukaan räppäämään ja laulamaan kappaleisiin ”Outcome” ja ”Break My Fall”. Kappaleet ”Anything At All” ja ”Crying Over You” saivat paatuneimmatkin emosydämet sykkimään, ja pittikin oli ollut auki jo jonkin aikaa tässä kohtaa keikkaa. Oli mielenkiintoista kuulla, kun Kristensen korosti ennen ”Dreamlikea” kappaleen laulamisen vaikeutta. Olin todella vakuuttunut siitä, miten vahvasti bändi esiintyi, eikä (vaikea) kappale ollut poikkeus illan ansiokkaaseen kavalkadiin. Tavastia lauloi mukana, minkä jälkeen bändi kiitteli vuolaasti suomalaista yleisöään. Setin päätti kappale ”Losing You”, joka oli varmasti jokaisen Dead By Aprilin tosifanin suosikkeja. Loistava ilta ja keikka. Bändin Ruotsissa livenä nähneenä sanoisin, että suomalaisyleisö on vertaansa vailla. Yhteisöllinen fiilis näkyy ja tuntuu, ja niskakipu muistuttaa illasta.


Tavastialla oli railakas perjantai, jossa artistit pitivät yleisöstä huolta hyvällä energialla ja fiiliksellä. Loppuunmyyty show oli kokonaisuudessaan energinen startti viikonloppuun, ja illan biisit jäivät soimaan päähän luupille. Allekirjoittanut kiittää ja kuittaa ja toivoo, että Dead By April nähdään Suomessa jatkossakin.

Settilista:

 1. Everest
 2. Two Faced
 3. What Can I Say
 4. My Light
 5. Playing With Fire
 6. Heartbeat Failing
 7. Outcome
 8. Break My Fall
 9. Anything At All
 10. Crying Over You
 11. Dreamlike
 12. Losing You

Luetuimmat

Uusimmat