Metalcoren juhlaa On the Rocksissa 1.3.2024: Ruotsalainen tulokas Allt debytoi Suomessa

Kirjoittanut Katri Asikainen - 4.3.2024

Crucify the Faith

Paikallinen Crucify the Faith lämmitti lavan energisellä esiintymisellään illan avajaisiksi. Nuorekas ja nouseva moderni metalliyhtye tarjoili setissään niin uusia kappaleita kuin tuotannon alkupään materiaalia. Erityisesti uudet kappaleet tänä vuonna julkaistulta “Foul Freedom” -EP:ltä upposivat yleisöön hyvin, ja etenkin kitaraosuuksiin oli sovitettu todella mielenkiintoisia koukkuja. Vokalisti Aki Juvonen tarjoili mukavan monipuolisia örinäsoundeja, ja kappaleissa oli muutenkin juuri sopivasti vaihtelua. Erikseen mainittakoon vielä basisti Ville Vesalan bassohihnassa roikkuva punainen teletappi, joka toi sopivasti pilkettä silmäkulmaan koko keikalle.

Karmanjakah

On the Rocksin tanssilattia alkoi täyttyä toden teolla, kun Tukholmasta Helsinkiin rantautunut ruotsalainen Karmanjakah oli aloittelemassa ensimmäistä Suomen-keikkaansa. Bändin musiikki oli itselleni täysin uutta, vaikka heidän nimensä oli entuudestaan tuttu eräiden festivaalien kattauksista. Valkoisiin, osittain retrotyylisiin asuihin pukeutunut joukko saapui lavalle auringonkukkapeltoa esittävä video taustallaan, ja yllättäen keikka ei lähtenytkään intronauhan jälkeen käyntiin metalcore-louhinnalla, vaan pehmeällä ja eteerisellä proge-maalailulla.

Karmanjakah esitti rakenteellisesti ja rytmisesti monimutkaisia, mutta kuitenkin ilmavia kappaleita, joissa oli runsaasti instrumentaaliosuuksia. Ajoittaista raskasta Vildhjarta-henkistä djent-riffittelyä ei kuitenkaan myös unohdettu. Paljon kaikuefektejä sisältävään, unenomaiseen soundimaailmaan oli helppo uppoutua etenkin, kun yhtye esiintyi musiikkiin vahvasti eläytyen. Erityisesti laulaja Jonas Lundquist esiintyi täysillä musiikkiin transsinomaisesti uppoutuneena. Myös kohdissa, joissa hän ei itse laulanut ollenkaan, hän osasi olla hyvin vahvasti läsnä. Rumpali Sebastian Brydnjak ansaitsee myös ehdottomasti erityismaininnan, sillä hänen uskomattoman taidokasta soittoaan oli ilo seurata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
Karmanjakah. Photography: Elin Laghammar; Styling/set design: Kassandra Widmark Utas

Allt

Illan pääesiintyjä Allt keräsi On the Rocksiin runsaasti yleisöä ensimmäiselle keikalleen Suomessa. Jyrkässä nousussa oleva vuonna 2020 perustettu ruotsalainen bändi on lyhyessä ajassa saavuttanut erittäin paljon; suurimpana meriittinä mainittakoon kiertue progemetallisuuruus Animals as Leadersin lämppärinä. Kaksi EP:tä julkaisseen Alltin tuottajana toimii Humanity’s Last Breath-nokkamies Buster Odeholm, ja se kuuluu bändin erittäin tasokkaassa sävellys- ja sovitustyössä sekä tuotannossa yleisesti. Allt soitti keikallaan jokaisen julkaistun kappaleensa, jotka olivat kaikki hyvin mukaansatempaavia ja suorastaan raivokkaita. Modernin ruotsalaisen deathcore-skenen edustajista poiketen Allt:in tyylissä on murskaavan rytmisen louhinnan ohella todella koukuttavia kertosäkeitä ja mieleen syöpyviä melodioita.

Koko bändi esiintyi äärimmäisen vakuuttavasti ja ammattimaisesti käsinkosketeltavalla energialla. Vokalisti Robin Malmgrenin ulosannissa ja läsnäolossa oli jotain poikkeuksellisen voimakasta, mitä löytyy vain harvalta keulakuvalta. Äärettömän taidokkaasti toteutettu brutaali melodinen huutosoundi sekä harkittu ja hartaasti treenattu esiintyminen veti yleisön heti mukaan, ja keikan aikana koettiinkin riehakkaita mosh pitteja jatkuvalla syötöllä. Pitit olivat jopa niin vauhdikkaita, että joku yleisöstä saattoi hieman loukkaantua pitin tuoksinnassa. Loukkaantunut autettiin pois tanssilattialta, ja Malmgren vilpittömästi kyseli häneltä “Are you okay?” biisin loputtua. Henkilö vahvisti olevansa kunnossa ja välikohtauksesta huolimatta keikka vedettiin täydellä energialla loppuun saakka. Uskon ja toivon, että Allt nähdään Suomen-keikoilla ja isommilla lavoilla jatkossakin – näin he ainakin itse ilmaisivat useaan otteeseen keikan aikana!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat