Metalli Inc. kulkee Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -yhtyeen jalanjäljissä, mutta uskaltaa myös kokeilla omia ideoitaan – arviossa yhtyeen debyyttialbumi ”Raskas taakka”

Raskaat riffit, teräväkielinen kantaaottavuus ja suomenkieliset sanoitukset. Niistä on -yhtyeen ”Raskas taakka” tehty. Marraskuussa esikoisalbuminsa julkaissut Metalli Inc. on sanojensa mukaisesti tuore yhtye, mutta musiikki on tuttua suomenkielistä metallia. Määritelmä on varsin osuva, sillä ”Raskas taakka” -albumilla on kuultavissa vivahteita niin raskaan rockin Raaka-aineen suunnalta, mutta erityisesti Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukaus -yhtyeestä.

Metalli Inc. liikkuu paikoitellen pelottavan lähellä Timo Rautiainen & Trion Niskalaukausta niin soundinsa kuin paatoksellisten lyriikoidensa puolesta. ”Propagandaa!”, ”Syntisen laulu” ja ”Kaksi ihmistä” ovat tästä hyviä esimerkkejä. Erityisesti ”Propagandaa!” tuo vahvasti mieleen ”Suomi sata vuotta” -kappaleen, vaikka Metalli Inc.:n käsitteleekin sanoituksissaan ekologisia asioita eikä niinkään äärioikeistohenkisyyttä.

Sisältönsä suhteen ”Raskas taakka” on monitahoinen. Sävellykset ovat usein reippaita, joiden kertosäkeistö jäävät mieleen muhimaan. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat niin ”Propagandaa!” kuin ”V.J.K.P.S.P.”. ”Kaksi ihmistä” on verkkaisempi sävellys, ja tunnelmaan hyvin melankolinen, kun sanoituksissa kuvaillaan ihmisten välinpitämättömyyttä toisiaan kohtaan. ”Sana sanaa vastaan” on täysin toista maata, sillä yhtyeen lauluista vastaava Jari Alhanen saa kappaleessa rinnalleen Sara Strömmerin. Fear Of Dominationin toisena vokalistina tunnettu Strömmer laulaa tyylilleen uskollisesti raivokkaasti, jonka seurauksena ”Sana sanaa vastaan” erottuu hyvin levyn muusta annista.

Sana sanaa vastaan” ei ole ainoa kappale, jolla kuullaan vierailevia muusikoita. ”Suojelusenkeli”-kappaleella kuullaan Jape Ylinikkaa ja Tomi Paldaniusta. Virteen 971 pohjautuva ”Suojelusenkeli” poikkeaa myös melkoisesti albumin muusta annista. Tämä kappale ei tosin ole raivokas, kuten edellä mainittu, vaan rauhallinen ja kaihoisa niin kuin itse virsikin. ”Suojelusenkeli” on kappaleena erikoinen valinta, mutta kaunis, ja se sopii hyvin levyn päätösraidaksi.

Vaikka Metalli Inc. kuvailee musiikkiaan tutuksi, suomenkieliseksi metalliksi, ei yhtyeen debyyttialbumi voi syyttää tavanomaisuudesta. Aluksi pitkäsoittoa kuunnellessa saattaa olla kiusaus teilata se Niskalaukaus-pastissina, mutta lähemmin tarkasteltuna asia ei ole näin yksioikoinen. Albumilta kun löytyy keskenään hyvinkin erilaisia kappaleita ja yksityiskohtia. Sitä tosin tuskin voi kiistää, etteikö Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus olisi vaikuttanut Metalli Inc.:iin. Toisaalta, jokaisella muusikolla ja yhtyeellä on esikuvansa, ja yhtyeen uran alussa on ymmärrettävää, että esikuvien vaikutukset voivat olla selvästi kuultavissa.

Monitahoinen, paikoitellen hyvinkin rönsyilevä esikoisalbumi osoittaa kuitenkin myös vilpitöntä paloa käsitellä elämän epäkohtia sekä rohkeutta kokeilla erilaisia sävellyksiä. Jokainen kappale ei ehkä osu täydellisesti maaliinsa, eivätkä ”Toive” ja ”Luanikast reissu” -introt täysin avautuneet minulle, mutta Metalli Inc.:lle on annettava pisteet rohkeudesta toteuttaa omia ideoitaan. Albumia kuunnellessa jäin myös miettimään, onko Alhasen ääntä vastaisuudessa tarvetta käsitellä niin paljon? Käsitelty ääni latistaa väistämättä hieman tunnelmaa.

Vaikka ”Raskas taakka” -albumilla on omat epäkohtansa, löytyy Metalli Inc.:stä potentiaalia. Se ei toisaalta ole ihme, kun yhtyeestä löytyy Elmo J. Karjalaisen kaltainen lahjakas kitaristi. Kunhan yhtyeen visio tästä vielä vahvistuu, saattaa suomenkielinen metallimusiikki saada hyvän vaikuttajan kentälleen.

4/10

Kappalelista:

 1. Minä
 2. ”Toive”-intro
 3. Propagandaa!
 4. V.J.K.P.S.P.
 5. Sana sanaa vastaan
 6. Syntisen laula
 7. Kaksi ihmistä
 8. Peto
 9. ”Luanikast reissu” -intro
 10. Venematka
 11. Suojelusenkeli

Metalli Inc. Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua