Metallican asianajaja muistelee taannoista Napster-kiistaa: ”He olivat varkaita”
2000-luvun musiikkikeskustelua väritti yhtenä elementtinä internetin rooli musiikin jakelussa. Erityisesti piratismi ja laittomat tiedostojen jakamiset herättivät kiivasta väittelyä.
Keskiössä lienee ollut metallijätti Metallican ja Napster-palvelun oikeuskiista. Yhtye ja eritoten rumpalinsa Lars Ulrich olivat pillastuneet, kun ”I Disappear” -kappale päätyikin soimaan radiossa, vaikka kappaletta ei oltu vielä virallisesti julkaistu. Jäljet johtivat Napsteriin ja tästä lähtikin oikeuskiista, jossa yhtye vaati vähintään 10 miljoonaa dollaria korvauksia tekijänoikeuksien rikkomisesta.
Napster hakeutui sittemmin konkurssiin, mutta palvelu tuli muuttamaan musiikkimaailmaa ja musiikin kuuntelua merkittävästi. Napster johti epäsuorasti Spotifyn kaltaisten striimauspalveluiden nousuun.
Tuoreessa Varietyn haastattelussa Metallican asianajaja Peter Paterno muistelee kohuoikeudenkäyntiä.
Kun Paternolta kysyttiin haastattelussa, oliko oikeusjuttu perusteltu, tämä vastasi kyllä. Perustelut ovat seuraavat:
”Koska he olivat varkaita! Se ei ole suosittu mielipide. Nykyään yleinen mielipide on eräänlainen revisionistinen historiankirjoitus, jonka mukaan meidän ei olisi pitänyt haastaa Napsteria oikeuteen, vaan meidän olisi pitänyt sopia heidän kanssaan – no, ei, heidän kanssaan ei ollut mitään sovittavaa. ’Olisitte voineet tehdä sopimuksen.’ Mikä se sopimus olisi ollut? Ihmiset saivat musiikkia ilmaiseksi. Se oli todella välttämätöntä, jotta voitiin asettaa perussäännöt sille, minkä arvoista musiikki on. Nuo fanit eivät ole faneja – fanit maksavat musiikista ja näkevät sen arvon. Kuten [räppäri Dr.] Dre sanoi, kun kerroimme hänelle Napsterista: ’Työskentelen ympäri vuorokauden laboratoriossa, ja nämä tyypit vain varastavat musiikkiani? Paskat heistä.’
”Monien mielestä tämä on todella radikaali asenne, mutta 30 miljardin dollarin liikevaihdosta kolmessa tai neljässä vuodessa liikevaihtomme putosi kolmannekseen siitä, koska ihmisten luovuutta ei palkittu. En ole koskaan hyväksynyt sitä.”