Metallican Kirk Hammettin mukaan Napsterin haastaminen oikeuteen ei vaikuttanut piratismiin ollenkaan

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 23.1.2020

Kävipä vuonna 2000 niin, että maailman suurimpiin lukeutuva metalliyhtye Metallica haastoi vertaisverkko-ohjelma Napsterin oikeuteen musiikkinsa jakamisesta palvelussa. Tieto Napsterin toiminnasta saavutti bändin, kun radiossa alkoi soida uuteen ”Mission: Impossible II” -elokuvaan tehty kappale ”I Disappear” ennen virallista julkaisua. Muutkin artistit seurasivat perässä, ja Napsterilla oli käsissään monta haastetta. Lopulta palvelu suljettiin vuonna 2001. Nykyään Napster toimii uuden omistuksen alla striimausalustana.

Metallica ja erityisesti yhtyeen rumpali Lars Ulrich joutuivat naurunalaisiksi oikeusjutun takia, ja asialla jaksetaan vitsailla internetissä yhä tänäkin päivänä. Nyt bändin kitaristi Kirk Hammett on muistellut noita aikoja tuoreessa ”Let There Be Talk” -podcastin jaksossa. Hammettin mukaan se, että bändi haastoi Napsterin oikeuteen, ei vaikuttanut mitenkään musiikkipiratismiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Ihmiset silloin sanoivat, että kahdenkymmenen vuoden päästä me katsomme taakse päin, ja sanomme, että ’Hitto! Me teimme ihan oikein.’ Mutta me emme saavuttaneet mitään – mikään ei muuttunut. Me emme voineet pysäyttää sitä [musiikkipiratismia], koska se oli isompi kuin yksikään meistä – se trendi, joka upotti musiikkibisneksen. Emme olisi voineet estää sitä mitenkään. Se oli inhimillinen asia, joka vain tapahtui. Se oli vain paljon helpompi tapa saada musiikkia, ja musiikista maksaminen taas oli vähemmän helppo tapa.”

Yhtäkkiä me olemme takaisin kiertävien laulajien ajassa, jossa ainoa tapa tienata elantonsa musiikilla on itse soittaminen. Sitä se on nykyään, paitsi että todella iso osa näistä nykybändeistä eivät edes soita; he vain painavat play-nappia tai jotain. Mutta edelleen on paljon bändejä, jotka soittavat soittimiaan ja joiden on pakko soittaa, jotta he voisivat selviytyä. Ja se on hienoa, koska se erottaa toisistaan ne, jotka haluavat tehdä tätä ja ne, jotka tekevät tätä vain esittääkseen jotain. Siinä näkee, kuka suhtautuu tähän intohimoisesti ja tekee tätä taiteen vuoksi, ja kuka tekee tätä vain kaupallisuuden vuoksi.”

Ehkä asiat tulevat muuttumaan. Ehkä ihmiset yhtäkkiä alkavat suosia CD-levyjä formaattina. Kuka tietää. Kaikki muuttui silloin aikoinaan niin nopeasti, joten asiat voivat muuttua samalla tavalla nytkin.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy