Metallimusiikin genrerajoja rikkovan Antipopen perjantaina ilmestyvä seitsemäs albumi ”Doors of the Dead” Kaaoszinen ensisoitossa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 24.10.2024

Metallin genrerajojen rikkomisesta tunnettu Antipope julkaisee uransa seitsemännen studioalbuminsa nimeltä ’”Doors of the Dead” lokakuun 25. päivä Moribund Recordsin kautta. Kaaoszine yhteistyössä yhtyeen kanssa tarjoaa nyt lukijoilleen mahdollisuuden kuunnella bändin tulevan albumin ennakkoon kokonaisuudessaan sivustollaan. Yhtye kertoo tulevan albuminsa kappaleista Kaaoszinelle seuraavaa:

1. Magisteria
Levyn avauskappale sukeltaa suoraan okkultistisen symboliikan johdattamalle matkalle alitajuntaan sekä ajan ja paikan tuolle puolelle. ”Magisteria” kertoo tämän matkan haasteista ja vaaroista Aleister Crowleyn laatiman tarot-korttipakan hengessä. Se rohkaisee kuuntelijoita näkemään sovinnaisten illuusioiden läpi ja kohtaamaan sisäiset varjonsa saavuttaakseen korkeamman tietoisuuden tilan. Kappale punoo yhteen okkulttista symboliikkaa, dogman kritiikkiä ja itsensä löytämisen muuttavaa voimaa, ilmentäen Antipopen tunnusomaista filosofisen pohdinnan ja heavy metallin yhdistelmää.

2. The Maker
The Maker” esittää kertomuksen kamppailusta profetian painon ja kyvyn muuttaa todellisuutta kanssa. Kappale punoo yhteen kosmista kuvastoa Frank Herbertin Dyyni romaanisarjan maailmasta, eksistentiaalista ahdistusta ja transformatiivista itseymmärrystä, haastamalla kuuntelijoita pohtimaan kohtalon ja vapaan tahdon luonnetta. ”The Maker” on tutkimusmatka kohtalon ja identiteetin teemoihin. Kappale vie matkalle sisäiseen avaruuteen, ja kysyy, missä määrin olemme oman todellisuutemme luojia ja mitä seurauksia tällaisen voiman käytöllä on.

3. Brotherhood of Babylon
Brotherhood of Babylon” on tutkimus manipulaatiosta, piilotetusta tiedosta ja henkisen autonomian kamppailusta. Meissä jokaisessa asuu liskoihminen, jonka liskoaivojen pelkokeskusta kutkuttelemalla meidät voidaan ohjata suuntaan tai toiseen ilman että edes ymmärrämme tulleemme johdatetuksi jonkun toisen dystooppiseen fantasiaan.

4. Religion with No Name
Religion with No Name” on temaattinen jatko vuonna 2022 julkaistulle ‘Rex Mundi’-konseptilevylle. ‘Rex Mundi’-levy kertoi 1200-luvulla taptuneen albigenssiristiretken tarinan. Kerettiläisinä pidettyihin niin kutsuttuihin “kataareihin” kohdistuneet sotatoimet ja puhdistukset toimivat historiallisena esimerkkinä 1500-luvulla roihahtaneille noitavainoille, jotka olivat osa puhdasoppisen kristinuskon vakiinnuttamista ja pakanallisuuden lopullista kitkemistä. Vaikka veri on virrannut ja pyhiä lehtoja kaadettu, Punainen Jumalatar, Babalon, nousee tuhkasta yhä uudestaan.

5. A Ritual of Snake and Dove
Kuten monet Antipopen kappaleet, “A Ritual of Snake and Dove” perustuu historiallisiin henkilöihin ja tapahtumiin. ”Doors of the Dead” levyn tematiikkaan sopiikin, että kertoo Giordano Brunosta, joka poltettiin Roomassa kerettiläisenä vuonna 1600. Brunon tarinan kautta ”A Ritual of Snake and Dove” on kommentaari siitä, miten auktoriteettiset instituutiot kääntävät hyvän ja pahan käsitteet ylösalaisin. Kappale heijastaa taistelua yksilöllisen valaistumisen ja institutionaalisen kontrollin välillä.

6. Treasure in the Deep
Treasure in the Deep” on Antipopen ensimmäinen kappale, joka on ottanut inspiraationsa Kalevasta. Se toimii sillan tavoin menneisyyden ja nykyisyyden välillä, yhdistäen kuuntelijat Suomen rikkaaseen mytologiseen perintöön modernin metallimusiikin kautta, kuten monet muutkin metalliyhtyeet ovat vuosien saatossa tehneet. Kappale vangitsee Kalevalan eeppisten tarinoiden olemuksen—seikkailun, magian, konfliktin ja päämäärien väsymättömän tavoittelun. ”Treasure in the Deep” on kunnianosoitus tarinankerronnan ja mytologian kestävälle voimalle.

7. Sacrifice
Sacrifice” on aavemainen kuvaus Ifigenian muinaisesta tarinasta, jossa kuningas Agamemnon uhraa tyttärensä. Antipopen tulkinta on sekä klassisen myytin uudelleenkerronta että kommentaari ajattomista teemoista. Muinaisten, myyttisinä pidettyjen hahmojen kohtaamat kamppailut ja moraaliset pulmat ovat yhä merkityksellisiä tänä päivänä, tarjoten oivalluksia ihmisluonnon ja yhteiskunnan monimutkaisuudesta. Pohjimmiltaan ”Sacrifice” kertoo kulttuurien vaatimista uhrauksista ja usein kyseenalaistamattomista perinteistä, jotka muokkaavat maailmaamme.

8. Doors of the Dead
Mikä yhdistää Orfeuksesta, Odinista, Väinämöisestä, Jeesuksesta, Gilgameshia ja Dante Alighieri? Tarinoiden mukaan he matkasivat tuonpuoleiseen ja palasivat perustavalla tavalla erilaisina henkilöinä. ”Doors of the Dead” -kappale kertookin tästä ikuisen viisauden etsinnästä ja tuntemattoman kohtaamisen muuntavasta voimasta. Sekä kappale, että sen mukaan nimetty ”Doors of the Dead”-levy toimivat introspektion katalysaattorina pyrkimykselle kohti ajatonta viisautta, jonka etsiminen on määrittänyt suurta osaa ihmiskunnan historiasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Metallin genrerajojen rikkomisesta tunnettu Antipope kiertää tulevana talvena keikkalavoja ”Tour of the Dead” -kiertueen merkeissä. Yhtye esiintyy Oulussa, Helsingissä, Turussa sekä Seinäjoella ja Antipopen kanssa lavalla nähdään folk-doom yhtye Cornoctuan, black metal -jyrä Victimarum sekä kansantarinoiden pimeältä puolelta nouseva death/black metalin orkesteri Essedum.

Tour of the Dead 2024-25:
22.11.2024 – 45 Special, Oulu (+Cornoctuan)
18.1.2025 – Playhouse, Helsinki (+Victimarum)
24.1.2025 – Nirvana, Turku (+Cornoctuan, Essedum)
25.1.2025 – Bar15 Basement, Seinäjoki (+Cornoctuan)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy