Metallimusiikin juhlaa Itämerellä: Nordic Metal Cruise seilattiin kuudennen kerran

Kirjoittanut Harri Kuulas - 14.2.2023

Viime viikonloppuna, 11.-12. helmikuuta, järjestettiin jo kuudetta kertaa perinteeksi muodostunut Nordic Metal Cruise eli tutummin NMC. Juhlapaikkana on aikaisemmilla kerroilla toiminut vuoden 2018 ensimmäisestä NMC:stä lähtien M/S Viking Grace, mutta tällä kertaa metallikansa saikin viime metreillä tiedon, että laiva vaihtuu M/S Cinderellaksi. Syynä laivan vaihtumiseen oli M/S Gracen telakoinnin pitkittyminen. Eroahan näillä Itämeren punavalkoisilla aluksilla on jo niiden iänkin puolesta, sillä normaalisti Tukholman ja Ahvenanmaan väliä seilaava M/S Cinderella on rakennettu jo vuonna 1989, kun taas M/S Viking Grace on laskettu vesille Turun Pernon telakalta vuonna 2012.

Nordic Metal Cruisen monipuolisessa risteilyohjelmassa oli jälleen jokaiselle jotakin. Esiintyjiksi oli bookattu kotimaasta Kaunis Kuolematon ja Ensiferum lisättynä ulkomaisilla vahvistuksilla, jotka olivat norjalainen Gaahls Wyrd sekä itävaltalainen Kontrust. Nyt rikottiin hieman kaavaa, sillä aikaisemmin esiintyjät ovat olleet tapahtuman nimen mukaisesti Pohjoismaista. Edellä mainittujen bändien lisäksi laivalla ilahduttivat myös burleskiesiintyjät, vatsatanssijat, risteilyn house-DJ Eric Hutchence ja Heavy Metal Barpiano.

Illan ensimmäisenä esiintyjänä nousi lavalle haminalainen kuolometalliyhtye Kaunis Kuolematon, joka tarjoili kauniin synkkää melodista death- ja doom metalia. Alkusetissä oli soundit vielä hieman hakusessa, mutta keikan edetessä saatiin volyymit onneksi nostettua miellyttävämmälle tasolle. Kaunis Kuolematon tarjoili melankolian sulosointuja muun muassa kappaleilla ”Hautajaiset”, ”Kuolevan surun alla” ja ”Kylmä maa”. Jotakin hienoa NMC:n yleisöstä kertoo se, että illan ensimmäisen esiintyjän keikan loppupuoliskolla saatiin todistaa, kun raavaat raskaan musiikin suurkuluttajat nostivat lavan edustalla erään kanssajuhlijan ilmaan – pyörätuolissa! Fani saikin varmasti ikimuistoisen hetken Nordic Metal Cruiselta juuri Kauniin Kuolemattoman keikalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lauantai-illan toisena ja samalla viimeisenä esiintyjänä nousi lavalle Gaahls Wyrd. Norjalaiselle black metal -yhtyeelle oli aiemmin illalla varattu Meet&Greet-slotti, jonne se ei kuitenkaan valitettavasti löytänyt paikalle. Sinänsä toki ymmärrettävää, sillä M/S Cinderella oli alkuun monelle muullekin risteilijälle melkoinen sokkelo. Lavalle yhtye nousi kuitenkin ihan aikataulussa, jolloin Étage-yökerhoon laskeutui synkkä ja tummanpuhuva tunnelma. Kävin itsekin eturivin tuntumassa ihmettelemässä, miten taitavia ja nopeita soittajia yhtyeen kitaristi Lust Kilman ja basisti Eld ovatkaan. Nuo norjalaiset toimittivatkin varsin lujaa ja intensiivisesti. Yleisö otti ilon irti black metalin sulosoinnuista ja pisti samalla pitin pyörimään.

Minulla oli sunnuntaiaamuna melkoinen merkkipaalu NMC-historiassani, kun pääsin Nordic Metal Cruisella ensimmäistä kertaa aamiaiselle, jonka olin ostanut jo ennakkoon. Kuusi risteilyä se siis vaati. Enkä todellakaan kadu, että sain itseni sängystä ylös, sillä niin palvelu kuin tarjolla olleet herkut olivat ensiluokkaisia. Päivä lähti siis erinomaisesti käyntiin. Monen aamuun saakka juhlineen mielestä ohjelma alkoi sunnuntaina sopivan myöhään, kun esimerkiksi perinteinen Nummirockin rapelibingo käynnistyi vasta kello 14.00. Onnea kaikille bingovoittajille ja varsinkin hänelle, joka onnistui nappaamaan liput tulevan kesän Nummirockiin!

KONTRUST

Paluumatkan ensimmäinen esiintyjä oli kello 16.00 lavalle noussut itävaltalainen crossover-yhtye Kontrust. Yhtyeen vokalistit Julia Ivanova ja Stefan Lichtenberger kyselivät, miten juhlijoilla oli sujunut aikainen aamu. Väkeä saapui ensimmäisten kappaleiden aikana lavan edustalle koko ajan enemmän, ja keikan loppupuoliskolla olikin jo lähes koko tanssilattia täynnä juhlakansaa. Eräs juhlija ajatteli, että nuo Lederhosen-pukeutumisestaan tunnetut iloiset esiintyjät olivat aamiaisen tarpeessa ja päätti tarjota yhtyeelle ystävällisesti salamitangon nautittavaksi. Kontrust esitti muun muassa kappaleet ”Dance”, ”Adrenalin” sekä tietenkin yhtyeen striimatuimman kappaleen ”Hey DJ!”. Meininki oli helvetin iloista, energistä ja positiivista. Ei liene yllätys, että useimmat kanssajuhlijat kuvailivat Kontrustia hyvän mielen bändiksi. Vaikka nyt rikottiin Nordic Metal Cruisen Pohjoismaista kaavaa, niin yhtye oli erittäin loistava kiinnitys järjestäjiltä!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Risteilyn päätöksestä piti huolen kotimainen, ensiluokkainen, aina yhtä energinen folk metal -yhtye Ensiferum. Laivan käytävillä eniten vastaan tulleita bändipaitoja oli ehdottomasti juuri Ensiferum-pukineet ja oli ilo havaita, että joukossa kulki myös useampia, jotka olivat maalanneet kasvonsa Ensiferum-vaikutteisin maalauksin. Päädyin itsekin tanssilattialle kuuntelemaan muutaman kappaleen Enskalta, ja esimerkiksi ”Twilight Tavernin” aikana saatoin tuntea, miten Étagen lattia tärisi moshpitin pyöriessä edessäni. ”Lai Lai Hei” -kappaleen aikana yleisö innostui kovaan yhteislauluun. En ole koskaan nähnyt tai kuullut Ensiferumilta huonoa keikkaa, ja tälläkin kerralla meno oli varsin mainiota niin lavalla kuin yleisön seassa. Bändi kajautti ilmoille myös kappaleet ”Rum, Women, Victory”, ”In My Sword I Trust” ja ”Andromeda”. Tämä oli myös ensimmäinen kerta Nordic Metal Cruisen historiassa, kun jokin bändi oli saanut kunnian osallistua kahdesti näille reissuille mukaan. – Eikä haittaa yhtään, sillä minun ja monen muun puolesta voitte ottaa Enskan soittelemaan vaikka joka kerta!

Risteily oli jälleen kerran kaiken kaikkiaan varsin onnistunut! Suurkiitokset niin järjestäjille, esiintyneille artisteille mutta etenkin kanssajuhlijoille. Te luotte kerrasta toiseen juuri sen tunnelman, minkä vuoksi palaan itsekin Nordic Metal Cruiselle uudestaan ja uudestaan. Nyt jäämmekin odottelemaan, koska seuraavat liput tulevat myyntiin.

Luetuimmat

Uusimmat