“Metallinen sydän, joka on puettu popin vaatteisiin” – vuosia soundiaan viilannut Cyan Kicks palaa Euroopan kiertueelta tavoittelemaan UMK-voittoa

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 11.1.2024

Vuonna 2022 Cyan Kicks osallistui UMK:hon kilpailukappaleella ”Hurricane” sijoittuen finaalissa toiseksi. Menestystä seurasi lukuisat keikat Euroopassa, headline-kiertue Saksassa ja tuoreimpana kiertue Iso-Britanniassa ja manner-Euroopassa rock-yhtye Smash Into Piecesin kanssa.

Bändi koostuu solisti Susanna Alexandrasta, kitaristi Niila Perkkiöstä, basisti Leevi Erkkilästä sekä rumpali Pietari Reijosesta. Cyan Kicksin soundi on hyvin tunnistettava, ja se on pitkälti kitaristina ja tuottajana toimivan Niilan ansiota. Lopullinen, “sähköiseksi” kuvailtu soundi muodostui vuoden 2017 aikana.

”Voisi sanoa, että musiikissamme on metallinen sydän, joka on puettu popin vaatteisiin”, Niila kuvailee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nilla kertoo, että Cyan Kicksin ajatellaan olevan samaan aikaan pop-, rock- ja metallibändi. Soundin määrittelyn vaikeus on aika ajoin tuottanut myös ongelmia alalla, joka edellyttää usein lokerointia ja selkeitä raameja.

”Radiokanavat Suomessa ovat antaneet palautetta, että vaikka kappaleemme ovat hyviä, musiikkiamme on vaikea kategorioida radioiden soittolistoilla”, Niila kuvailee. 

Vuonna 2016 perustetun bändin debyyttialbumi ”I don’t love you” julkaistiin vuonna 2019. Levy sai heti samana vuonna vuoden parhaan rock-albumin Emma-ehdokkuuden. Yhtye on ehdolla myös toisella albumillaan, vuonna 2023 julkaistulla ”I Never Said 4ever”, Vuoden rock-albumi -kategoriassa Emma Gaalassa helmikuussa 2024. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Menestys on vaatinut myös uhrauksia, sillä työ on usein intensiivistä ja vapaa-aika jää minimiin. Susanna kertoo, että liiallinen uppoutuminen musiikkiin on saanut hänet pohtimaan omaa identiteettiään.

”Olen antanut tälle bändille itsestäni kaiken ja sen seurauksena karsinut elämästäni paljon pois. Määritän itseni suurelta osin Cyan Kicksin kautta ja vasta hiljattain olen herännyt pohtimaan, kuka minä itse olen tämän kaiken ulkopuolella”, Susanna sanoo. 

Osallistuminen vuoden 2022 Uuden Musiikin Kilpailuun muutti yhtyettä pysyvästi. Jäsenet kertovat itsetunnon nousseen ja tekemisen vahvistuneen. UMK:n myötä Susannan esiintymispelko myös hälveni.

Kaikkia jäseniä yhdistää rakkaus fanikuntaan, jonka ikähaarukka on laaja. Nuorempi yleisö kiinnostui yhtyeestä erityisesti vuoden 2022 UMK:n myötä. Paluu UMK-lavalle tuntuu bändistä luontevalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kilpailukappale Dancing With Demons syntyi pitkän työn tuloksena ja lopullisen muotonsa se sai Lontoossa legendaarisessa RAK-studiossa brittiläisen lauluntekijä Dan Lancasterin avulla. Kappale käsittelee omien sisäisten varjojen valjastamista voimavaraksi.

”Jokaisella on omat heikkoutensa ja varjonsa, joita häpeämme ja joita emme halua muiden näkevän. Syntyi ajatus, että mitä jos me kykenisimme kääntämään omat sisäiset demonimme puolellemme, mitä siitä seuraisi?” Susanna kuvaa.

Cyan Kicks tunnetaan näyttävistä live-esityksistään. Myös vuoden 2022 UMK-esitys oli visuaalisesti loppuun hiottu ja koreografioitu. 

”Haluamme lavalla ollessamme antaa vain parastamme. Live-vedoissamme on aina tarkkaan mietitty draamankaari sekä tekninen suunnittelu. Visuaalisuus ja energinen lavashow on meille kaikki kaikessa”, Niila toteaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Tällä kertaa Cyan Kicks ei aio tyytyä toiseen sijaan. Tavoite finaalin suhteen on selkeä.

”Aiomme tehdä kaikkemme, että suomalaiset valitsisivat meidät edustamaan maatamme Euroviisuissa.”