Metsatöll – Karjajuht

Tiuhaan tahtiin levyjä julkaissut folk metallin sanansaattaja Metsatöll on antanut odottaa uutta studioalbumiaan poikkeuksellisen pitkään, lähes kolme vuotta. Asia ei ole minua juurikaan vaivannut, sillä vuonna 2011 tehty ”Ulg” oli minulle muutamaa kappaletta lukuun ottamatta melkoinen pettymys varsinkin, kun otetaan huomioon, että sitä edeltävä vuonna 2010 tehty ”Äio” on yksi bändin parhaista levyistä.

Uusi levy lähtee yllättävänkin hyvin käyntiin videobiisi ”Kûlmkingillä”. Varsinkin kohdat, joissa raskas ja potkiva kitarariffittely yhdistetään jouhikolla soitettuun melodiaan, toimivat mainiosti. ”Lööme Mesti” jatkaa lähes samalla linjalla. Kappale on tosin ehkä hieman kitarapainotteisempi ja nopeatempoisempi, ja Korpiklaanin Jonne Järveläkin käy tässä muutaman säkeen lauleskelemassa. Vielä muutaman kappaleen kuunneltuani alan viimeistään huomata, että Metsatöll on taas vedossa. Metallinen ulosanti on nostettu Metsatöllin musiikissa entistä suurempaan osaan, mutta sitä on kuitenkin sopivassa suhteessa pillipiiparoinnin kanssa. Perinnesoittimia löytyy joka lähtöön, niitä käytetään taitavasti, ja ne sopivat raskaaseen musiikkiin, omalaatuiseen puhtaaseen lauluääneen sekä vironkielisiin sanoituksiin todella hyvin. Folk metallin folk-osa ei kuitenkaan ole pääosassa koko levyn ajan, sillä ”Karjajuhtan” perusta on sopivan yksinkertainen ja tiukka kitarariffittely. ”Karjajuht” saattaa jopa olla Metsatöllin raskain albumi.

”Ulgin” jälkeen minulla ei ollut kovin suuria odotuksia Metsatölliä kohtaan, mutta yllätyin positiivisesti. Ehkäpä pieni levytystauko teki bändille hyvää. Yhtyeen parhaat yksittäiset kappaleet, esimerkiksi ”Roju”, ”Kivine Maa”, ”Merehunt” ja ”Oma Laulu Ei Leia Ma Üles” löytyvät aivan muilta levyiltä, mutta uskallan väittää, että ”Karjajuht” on kokonaisuutena heittämällä Metsatöllin kolmen parhaan levytyksen joukossa.

8½/10

Kappalelista:
1. Kûlmking
2. Lööme Mesti
3. See On See Maa
4. Must Hunt
5. Terasest Taotud Tee
6. Öö
7. Törrede Köhtudes
8. Metsalase Veri
9. Surmamüür
10. Mullast
11. Karjajuht
12. Talisman

PS. kesällä bändin live-kunto on mahdollista tarkastaa tällä tietoa ainakin Rakuunarockissa ja Kivenlahti Rockissa.

https://www.facebook.com/Metsatoll

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua