Mieleenpainuva matka läpi ajan ja erämaan – arviossa Suotanan kolmas albumi “Ounas I”

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 6.3.2023

Suomen Lapin halki virtaava Ounasjoki on vuosisatojen ellei -tuhansien ajan tarjonnut elämän edellytykset varrellaan asuneille alkuperäisasukkaille ja myöhemmin suomalaisille. Rovaniemeläinen melodeath-partio Suotana päätti 2020-luvulla säveltää musiikillisen kunnianosoituksen ikiaikaiselle elämän lähteelle ja voi pojat, millaista korvakarkkia melodisen äärimetallin ystävät levysoittimiinsa pian saavatkaan.

Jylhän orkestraalisen intron saattelemana pärähtää käyntiin singlenäkin julkaistu “Through the Mammoth Valley”, joka antaa heti kättelyssä kattavan kuvan yhtyeen ulosannista sekä levyn materiaalista: melodisen raskaita riffejä, kauniita kitaraliidejä ja kosketinsoitinkerroksia sekä black metalin suuntaan kumartavia blast beat -osioita asiaankuuluvine rääyntöineen. Kyseessä on myös introa lukuun ottamatta levyn lyhyin veto albumin jokaisen kappaleen ollessa edellistä pidempi ja kunnianhimoisempi.

Kappaleiden koukut jäävät kerrasta mieleen, mutta rakenteissa riittää pureksittavaa. Levyn huipennuksena toimiva massiivinen “River Ounas” kellottaa yli 13 minuuttia mutta ei tunnu hetkeäkään liian pitkältä. Kappaleen aloittava, yksinkertaisen toimiva teema kulkee mukana läpi sen keston muistuttaen aina välillä olemassaolostaan ja tuoden teokseen yhtenäisyyttä. Jossain vaiheessa valokeilan saa levyn kaunein melodia, jolla mehustellaan juuri sopivasti: sitä ehtii fiilistellä, mutta se ei menetä tehoaan liian toiston takia. Kaiken kaikkiaan teos oikeuttaa kestonsa mieleenpainuvilla elementeillään sekä taidokkaalla sävellystyöllä. Juuri tällä tavalla pitkä kappale pitääkin tehdä!

Kahden edellä mainitun väliin sijoittuvat “The Ancient” ja “Legacy”, jotka ovat upeita, levykokonaisuuteen hyvin istuvia kappaleita, joskaan ne eivät ole ainakaan minulle aivan yhtä päräyttäviä teoksia kuin kaksi ensiksi mainittua. Ne pitävät kuitenkin ansiokkaasti yllä levyn korkeaa tasoa läpi sen keston.

River Ounas” -järkäleen päättävän, levyn jatko-osaa ounastelevan puhutun outron jälkeen kuullaan vielä ehkä hiukan yllättävä cover-veto. Kyseessä on Summoning-yhtyeeltä lainattu “Land of the Dead”, jonka rovaniemeläiskuusikko on pistänyt täysin uuteen uskoon. Hitaan maalailevat ja pitkään viipyilevät tunnelmat ovat saaneet väistyä blast beatien ja nopean riffittelyn tieltä, ja uusi tulkinta tulee varmasti jakamaan alkuperäisversiosta pitävien mielipiteet. Olen itse kahden vaiheilla. Pidän aina siitä, että covereita tehdään omalla tyylillä, eikä tämä versio ole missään nimessä huono, mutta levottomilta tuntuvat ja turhan tiuhaan viljellyt komppivaihdokset sekä alkuperäistä huomattavasti nopeampi tempo tuntuvat paikoin turhan ristiriitaisilta Summoningin jylhien melodioiden kanssa.

“Ounas I” virtaa kauniina, voimakkaana ja polveilevana kuten nimikkojokensa läpi Lapin erämaiden. Matkalla tapahtuu monia mieleenpainuvia asioita, eikä yksi kerta millään riitä koko kokemuksen sisäistämiseen. Viimeistään tällä albumilla Suotana osoittaa kuuluvansa kotimaisen melodisen death metalin kärkikastiin.

“Ounas I” julkaistaan 17. maaliskuuta Reaper Entertainmentin kautta.

Kappalelista

  1. Lake Ounas (The Beginning)
  2. Through the Mammoth Valley
  3. The Ancient
  4. Legacy
  5. River Ounas
  6. Land of the Dead

Luetuimmat

Uusimmat