”Mielestäni populaarimusiikissa ei ole niin merkityksellistä mitä sanotaan. Tärkeämpää on, että miten se jokin sanotaan.”– Haastattelussa turkulainen rock-yhtye H.E.R.R.A.

Kirjoittanut Satu Haiko - 14.6.2021

Suomenkielistä vaihtoehtoista rockia soittava turkulainen kahden miehen yhtye H.E.R.R.A. julkaisi viime maaliskuussa toisen EP:nsä ”Juhlat”. Yhtyeen laulaja Juri Jalasmäki kertoi sähköpostitse bändin kesäisiä kuulumisia.

Hei H.E.R.R.A.! Miten menee? 

Juri Jalasmäki: Kiitos, oikein hyvin.

Keitä olette ja millaista musiikkia soitatte?

Juri Jalasmäki: Olen Juri Jalasmäki ja laulan ja soitan kitaraa H.E.R.R.A. -yhtyeessä. Yhtyetoverini Jussi Virkkumaa soittaa rumpuja, koskettimia ja sähkörumpuja.

Joulukalenteri

Kaaoszinen joulukalenteri 2022 →

Oman musiikin kuvaileminen tai sen johonkin lokeroon änkeminen on ollut minulle aina epämieluisaa. Musiikkia tehdessä en ajattele edustaako kyseinen laulu jotain tiettyä tyylisuuntausta tms. Jokainen biisi on omanlaisensa ja sitä täytyy käsitellä ja työstää sen omilla ehdoilla. Mutta kai tämä on kuitenkin ns. rock-musiikkia, koska soitan sähkökitaraa.

Millainen on ollut H.E.R.R.A.:n musiikillinen taival tähän asti?

Juri Jalasmäki: Perustimme yhtyeen 2017 ja soitimme ensimmäisen keikkamme saman vuoden syyskuussa Motelli Skronklen lämppärinä. Skronklen lämppääminen oli meille äärimmäisen kova juttu. Pari EP:tä, joitain keikkoja ja pari musiikkivideota ollaan keretty tähän menessä tekemään.

Pakko kysyä… Mitkä sanat “H.E.R.R.A.” -kirjainlyhenne kätkee taakseen vai kätkeekö mitään? 

Juri Jalasmäki: Hmm.. No ensinäkin se näyttää coolilta, mutta jääköön sen syvempi tarkoitus ainakin toistaiseksi mysteeriverhon taa.

Millaisista lähtökohdista sanoituksenne kumpuavat?

Juri Jalasmäki: Sanoitukset tulevat milloin mistäkin ja silti aina sanoittajan takaraivosta. Mielestäni populaarimusiikissa ei ole niin merkityksellistä mitä sanotaan. Tärkeämpää on, että miten se jokin sanotaan. Hyvää sanoitusta ei tarvitse edes sanasta sanaan ymmärtää tai järkeistää, kunhan se vie kuulijansa johonkin tunnelmaan tai maisemaan.  Itse yleensä aloitan biisin teon säveltämisestä/kitaran rämpyttämisestä.  Syntyneet sävelaihiot alkavat pikkuhiljaa vetämään puoleensa sopivia sanoja ja syntyy raakiletekstejä, joita voi pahimmassa tapauksessa joutua hiomaan kuukausia. Hion sanoja niin kauan, etteivät ne enää ärsytä kirjoittajaansa väärällä tavalla. Toisinaan (liian harvoin) kappale sanoineen syntyy yhdeltä istumalta ilman sen kummempaa editointia, tästä esimerkkinä ”Juhlat”-EP:mme ”Sä olet se” -biisi.

Kuinka kappaleenne muotoutuvat?

Juri Jalasmäki: Teen yleensä biisiin ensin jonkin sortin kitarasovituksen ja alustavat sanat. Sitten esittelen tuotoksen Jussille jonka jälkeen alamme sovittamaan ja kuulostelemaan mitä kappale tarvitsee. Joskus biisi ottaa lopullisen muotonsa vasta studiossa. ”Juhlat”-EP:n viimeistelyssä Heikki Järvellä oli tärkeä rooli. Miksauksen ja masteroinnin lisäksi hän soitti basso- ja baritonikitararaitoja ja lauloi taustat.

Yhtyeenne tuottama materiaali on kiehtovaa myös visuaalisesti. Kuinka merkittävässä osassa kuvallinen ilmaisu on H.E.R.R.A.n maailmaa? Voisiko teiltä odottaa joskus esimerkiksi musiikillista poikkitaiteellista lyhytelokuvaa?

Juri Jalasmäki: Itselleni musiikkia tehdessä keskiössä on itse musiikki, mutta parhaimmillaan visuaalinen oheistuote kuten musiikkivideo voi nostaa kappaleesta esiin ennen näkymättömissä olleita tasoja.

Olemme kyllä suunnitelleet yhdessä lyhytelokuvaa noin 13 vuotta sitten, mutta tämän yhtyeen aikana emme ole asiaa varmaankaan ajatelleet. Hyvä idea, täytyypä laittaa korvan taakse.

Kuinka korona-aika on vaikuttanut toimintaanne? Koetteko että sen kautta olisi syntynyt jotain uusia oivalluksia?  

Juri Jalasmäki: Tietenkään meillä ei ole ollut live-keikkoja korona-aikana, niin kuin ei kellään muullakaan, mutta onneksi me emme ole ennenkään tienanneet juuri mitään tätä musiikkia esittämällä. Yksi striimi-keikka meillä oli viime elokuussa.

Mikä teitä inspiroi juuri nyt? 

Juri Jalasmäki: Valoisat kesäyöt ja työn alla olevat kappaleaihiot.

Mitä teillä on suunnitelmissa lähitulevaisuudessa?

Juri Jalasmäki: Ainakin striimi-keikka on tulossa munaradiosta ja ehkä joskus taas jopa ihan oikeakin keikka? Ja uutta musaa varmaankin taas EP:n verran.

Entä pitkällä tähtäimellä? 

Juri Jalasmäki: Lisää keikkoja ja uutta musaa ja ehkä se lyhytelokuva.

Kiitos haastattelusta ja mahtavaa alkavaa kesää! 

Juri Jalasmäki: Kiitos kun haastattelit ja hyvää kesää!

Katso alta H.E.R.R.A.n ”Varjojen paratiisi” -kappaleen musiikkivideo:

H.E.R.R.A. Spotifyssa:

 

H.E.R.R.A. Facebookissa: https://www.facebook.com/3.H.E.R.R.A.3

Täältä pääset katsomaan yhtyeen tulevaa striimikeikkaa: https://www.youtube.com/channel/UCODfEegCwHewMelEu7TbShQ