Mielikuvituksellinen ja jopa leikkisä albumi – arviossa Dickin ”Second Thoughts”

Jaakko Soimakallio, joka tunnetaan myös mieleen painuvalla ja napakalla artistinimellä , julkaisi viime vuonna kolmannen pitkäsoittonsa, ”Second Thoughtsin”. Reilun 35 minuutin mittaisen albumin aikana kuulijaa viihdytetään persoonallisella ja progehtavalla rockilla, jota ei ole luotu luovuutta tukahduttavalla otteella, vaan hyväntuulisella heittäytymisellä.

Soimakallio vastaa kaikista ”Second Thoughts” -albumin sävellyksistä ja sanoituksista. Hän on hoitanut myös lukuisten instrumenttien, kuten rumpujen, kitaroiden, basson, kosketinsoittimen sekä perkussioiden soiton, unohtamatta myöskään laulamista. Aivan kaikkea muusikko ei ole sentään yksin hoitanut, vaan albumilla kuullaan kolmen muun muusikonkin kädenjälkeä. Sami Turunen on antamassa kitaransoittoon vahvistusta ”Possibles”- ja ”When We Flow” -kappaleille. Vastaavasti Toni Rintalan kitaransoittoa kuullaan ”Possibles”-kappaleella. Tuomas Sipposen kädenjälki erottuu kolmikosta parhaiten, instrumenttinsa tähden, joka on saksofoni. Sipposen soitto on taidokasta, kuten levyn muidenkin muusikoiden. Hänen saksofoniosuutensa ovat kuitenkin kirsikka kakun päällä, ja ne antavat lisäsävynsä lämminhenkisiin sävellyksiin.

”Second Thoughts” on äänimaiseman suhteen orgaaninen, mikä antaa miellyttävästi kontrastia nykypäivänä kuultaviin, vahvasti tuotettuihin soundeihin. Pitkäsoiton kappaleista huokuu myös harmonisuutta, vaikka sävellykset ovat luonteeltaan usein meneviä. Poikkeuksena ovat tosin rauhallisesti lipuva ”When We Flow” sekä mahtipontinen nimikkokappale. ”Losing You Is Number One” on sen sijaan oma lukunsa: kappale alkaa hyvin rauhallisesti, mutta tunnelma kääntyy päälaelleen ennen kuin sävellys saavuttaa kolmen minuutin keston, jonka jälkeen meno villiintyy.

Pitkäsoiton sävellykset ovat keskenään hyvinkin erilaisia, mutta jollakin mystisellä tavalla Soimakallio on onnistunut saamaan albumista aikaan eheän kokonaisuuden. Tästä seuraa se, että itämaisia vivahteita omaava ”Possibles”, sydäntä raastava ”When We Flow” ja kunnianhimoinen ”Second Thoughts” mahtuvat sulassa sovussa samalle äänitteelle. Kaiken kaikkiaan ”Second Thoughts” on persoonallinen, mielikuvituksellinen ja leikkisä albumi, jossa musiikille eikä luovuudelle ole asetettu mitään kahleita.

8½/10

Kappalelista:

  1. Heaven Sent
  2. Possibles
  3. I Will Carry You Home
  4. When We Flow
  5. Losing You Is Number One
  6. Second Thoughts

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua