Mies joka on saavuttanut kaiken – haastattelussa Marky Ramone

                                                                                                                                                           

in pitkäaikaisin rumpali Marky Ramone saapui 9.-10.6. Suomeen soittamaan Marky Ramone’s Blitzkrieg -bändinsä kanssa. Kaaoszine sai etuoikeutetun kunnian päästä ainoana mediana haastattelemaan Tampereen Klubilla 9.6. keikkaillutta legendaarista Ramonea. Hieman väsyneen oloinen, mutta hyvinkin leppoisa miekkonen istui viereeni Klubin bäkkärillä ja haastattelu sai alkaa.

Mitä kuuluu?

Jet lag painaa. Tulimme kahdella eri lennolla. Mutta Kiinaan lentäminen oli pahempaa, se kesti 14 tuntia.

Jet lagia lukuun ottamatta, miltä tuntuu aloittaa Euroopan kiertue Suomesta?

Hyvältä. Tuntuu aina hyvältä soittaa. Viimeksi soitimme Kiinassa, Shanghaissa ja Pekingissä. Sitten pidimme pienen tauon. Soitimme vain jossain yksityisbileissä Floridassa. Ja nyt olemme täällä! Täältä menemme Venäjälle, siitä tulee villiä. Tämä on neljäs kerta siellä. Sanoin järjestäjille, että haluaisin tavata Putinin ja niin kuulemma hekin.

Olet soittanut bändisi kanssa jo muutamia vuosia. Kuinka valitsit soittajat bändiisi?

Heidän täytyy olla todella hyviä. Heidän täytyy näyttää hyvältä. Heidän täytyy tietää miten biisit soitetaan kunnolla ja tämänlaisessa musiikissa bändillä täytyy olla nokkamies. Ehdottomasti täytyy. Ja Ken (Stringfellow) on todella hyvä nokkamies. Hänellä on paljon kokemusta musiikkibisneksestä. Ja heidän pitää olla mukavia ja läpäistä testi.

Millainen testi?

Heidän täytyy pysyä minun tahdissani. Ja nämä tyypit pysyvät, mikä on hyvä.

Se mahtaa olla aika rankkaa?

Mitä enemmän sitä tekee, sen helpompaa se on. Soitin 1700 keikkaa ja tein 10 studioalbumia Ramonesin kanssa, joten minulla on kokemusta.

Ramones

Sinulla on pitkä historia musiikkibisneksessä ja olet soittanut monissa eri bändeissä. Kertoisitko vähän näistä bändeistä?

Kaikki halusivat soittaa minun kanssani, kuten esimerkiksi Richard Hell ja Wayne County (& The Electric Chair). (New York) Dollsit olivat kavereitani, mutta he olivat tunteneet Jerryn (Nolan) kauemmin kuin minut. He ja Jerry olivat vähän vanhempia kuin minä, joten he valitsivat Jerryn rumpaliksi, mistä olen iloinen, sillä en halunnut päätyä pistelemään käsivarsiani neuloilla. Todella valitettavaa, olen sitä mieltä, että jos Johnny (Thunders) ja Jerry olisivat eläneet pidempään ja päässeet kuiville heroiinista, he olisivat pystyneet tekemään paljon hyvää musiikkia. Mutta mikä tahansa kova huume on vahingoksi. Kovat huumeet ovat paha juttu.

Missä bändissä on ollut helpoin olla mukana, mitä tulee keskinäiseen kemiaan?

Kemian puolesta Dust, ensimmäinen bändini. Me kasvoimme yhdessä. Ja sitten Ramones, Richard Hell & The Voidoids. Richard oli vähän hankala, koska hänkin (näyttää piikittämiseleen). Ja minä join, joten kun laitat juopon yhteen heroinistin kanssa, se ei vaan toimi. Mutta me teimme hyvän levyn ”Blank Generation”, ja ainoastaan sillä on merkitystä. Loppujen lopuksi imagolla, paskalla ja tappeluilla ei ole mitään väliä, ainoastaan musiikilla on väliä. Ja onneksi tuolta levyltä löytyy hyvää musiikkia.

Richard Hell & The Voidoids

Olet ainoa jäljellä oleva Ramone, onko kunnia vai taakka kantaa sitä viittaa hartioillaan?

Last man standing! Paitsi ne kaksi tyyppiä, jotka kutsuvat itseään Ramoneiksi, mutta en todellakaan tiedä miksi (C.J. Ramone ja Richie Ramone). Biisejä on hauska soittaa ja tyypit kuolivat liian aikaisin nauttiakseen työnsä hedelmistä. He olivat läheisiä ystäviäni ja bändikavereita, oli syvältä katsoa kun he kuolivat. Minulla oli oma bändini (Marky Ramone And The Intruders), ja soitimme omia biisejämme, mutta fanit halusivat kuulla ainoastaan Ramonesin biisejä, joten päätin alkaa tekemään sitä. Haluan pitää Ramonesin elossa soittamalla niitä biisejä, koska se on se mitä yleisö haluaa kuulla. Yleisö ei halua kuulla kenenkään uusia biisejä, koska he eivät tunne niitä. Menin kerran katsomaan yhden bändin keikkaa, joka ei soittanut vanhoja biisejä. He soittivat tyyliin puolet uuden levyn biiseistä ja se ei ollut minusta reilua. Mielestäni ensin pitää julkaista levy, ja jos se on hyvä, niin muutama biisi voidaan soittaa siltä. Tai jos yleisö huutaa niitä biisejä ”soita se tai tämä”. Kun Jerry (Only) soitti kanssani Misfitsissä, yleisö huuteli Ramones -biisejä. Mutta Jerry ei osaa laulaa kuten Joey (Ramone), joten silloin minun piti lähteä bändistä.

Mitä sinulle tänä päivänä merkitsee olla Ramone?

Mitä se merkitsee? Sen vuoksi ihmiset tuntevat minut. Se on minun nimeni, hehehehe.

Tuntuuko sinusta, että Ramonesia viimein arvostetaan tarpeeksi?

Kyllä, jo muutama vuosi sitten tuntui siltä. Minä, Joey, Johnny, Dee Dee ja Tommy pääsimme Rock & Roll Hall Of Fameen ja saimme Grammyn, joten se oli mukavaa. Meitä viimein arvostettiin, joten se tuntui tärkeältä. Valitettavasti Joey ei saanut nähdä sitä, mutta ainakin hän sai tehdä soololevyn ennen kuolemaansa. Ja minä tein puolet siitä hänen kanssaan. En pystynyt tekemään koko levyä, koska piti tehdä muita juttuja samalla eikä ollut aikaa. Mutta olin iloinen kun sain nähdä hänen tekevän oman levyn.

Dee Dee, Johnny, Tommy, Marky

Miksi maailma tarvitsee vielä punk rockia?

Maailma tarvitsee punk rockia enemmän kuin koskaan, koska sen perusteella mitä itse olen huomannut, se on ainoata musiikkia, joka pystyy ilmaisemaan sitä mitä ympärillä tapahtuu. Poliitikot valehtelevat, he eivät todellakaan välitä paskaakaan ihmisistä, ainoastaan itsestään ja kätyreistään. He ovat välinpitämättömiä sellaisia ihmisiä kohtaan, joilla ei ole paljoa, ja heidän pitäisi edustaa näitä ihmisiä. Ja heti kun he pääsevät valtaan, niin he tekevät vain mitä lystäävät, joten mikään ei ole muuttunut. Mikään ei koskaan muutu. Siksi minun mielestäni punk -bändien pitäisi ottaa näitä asioita enemmän esiin.

Musiikkisi on vaikuttanut lukemattomiin artisteihin. Antavatko jotkin uudet bändit sinulle vaikutteita tänä päivänä?

Ei, mikään ei anna minulle enää vaikutteita. Pidän jostain uusista bändeistä, mutta minä teen mitä teen. Pidän bändistä nimeltä Gallows, ja Pairs on myös hyvä bändi. Pidän musiikista, jota Rancidin Lars (Frederiksen) ja Tim (Armstrong) tekevät itsekseen. Täytyy pitää korvat avoinna, jotta löytää uusia juttuja.

Onko sinulla enää mitään unelmia musiikin tai elämän saralla?

Olen kiivennyt vuorelle. Mitä on enää jäljellä? Hall Of Fame, Grammy, kultalevyt, en tunne enää tarvetta näyttää kenellekään. Tietyssä elämänvaiheessa kun on saavuttanut jotain hienoa, niin sitä voi vaan olla ja nautiskella.

Sinusta siis tuntuu, että olet saavuttanut sen mitä halusitkin? Olet siis onnellinen?

Kyllä. Hyvin tyytyväinen. Luojan kiitos. Tai no, olen ateisti.

Suomalaiset fanisi haluavat tietää voisitko koskaan kuvitella asuvasi täällä?

Jos meno menee hullummaksi Amerikassa, niin kyllä ehdottomasti.

Haluatko sinä sanoa jotain suomalaisille faneillesi?

Nauttikaa elämästänne. Jos perustatte bändin, olkaa omaperäisiä. Pysykää koulussa, se on hyvin tärkeää. Ja älkää käyttäkö kovia huumeita, juokaa sosiaalisesti. Älkää polttako tupakkaa, koska se on todella, todella pahaksi, varsinkin jos olet bändissä, niin se on tosi pahaksi. Ja kohdelkaa ihmisiä niin kuin haluatte heidän kohtelevan sinua.

Haastattelu: Sanna Uusi-Rasi

Kommentoi julkaisua