Mikä bändi keksi aikoinaan deathcoren?

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 27.4.2025

Milloin ensimmäinen deathcore-albumi oikeastaan julkaistiin? Genre alkoi kukoistamaan 2000-luvun alussa, kun bändit kuten Antagony, The Red Chord, Despised Icon ja All Shall Perish julkaisivat esikoisalbumejaan. Monet pitävätkin näitä yhtyeitä ja muita tuon vuosikymmenen kokoonpanoja deathcoren perustajina ja kehittäjinä.

Näistä mainituista bändeistä Antagony saa yleensä vähiten tunnustusta deathcore-genren perustamisesta, vaikka heidän esikoisalbuminsa itse asiassa julkaistiin ennen muiden mainittuja debyytti-julkaisuja. Heidän ensimmäinen kokopitkänsä ”See Through These Eyes” ilmestyi vuonna 2001, ollen yksi ensimmäisistä deathcoren esimerkeistä 2000-luvulla. Heidän ensimmäinen demonsa on kuitenkin jo vuodelta 1998, ja vaikka se onkin lähinnä thrash-vaikutteinen, se todistaa deathcore-bändin olemassaolosta jo ennen breakdowneistaan tunnettua vuosikymmentä.

Vaikka Antagony ansaitsee ehdottomasti enemmän tunnustusta deathcoren pioneerina, on olemassa toinen yhtye, joka perustettiin vielä aiemmin, ja jonka ensimmäinen kokopitkä albumi ilmestyi juuri kun Antagony oli vasta aloittamassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 1992 perustettiin Supplication – nuori kristillinen yhtye Arlingtonista, Texasista. He julkaisivat demon vuonna 1993 ennen useita kokoonpanomuutoksia, ja lopulta vaihtoivat bändin nimeksi Embodyment. Parin lisädemon jälkeen (1994 ja 1996) yhtye allekirjoitti sopimuksen Solid State Recordsin kanssa vuonna 1997 julkaistakseen esikoisalbuminsa ”Embrace The Eternal”.

Tällä albumilla yhtye osoitti huomattavan muutoksen soundissaan. Kehittäen aiemmilla demoilla kuultua death metalia ja grindia, Embodyment loi uuden tyylin, joka kasvaisi ja kukoistaisi vuosikymmeniä.

Vaikka yhtye oli selvästi Suffocationin kaltaisten death metal -bändien inspiroimaa, he alkoivat implementoida erilaista laulutyyliä, kitarasoundeja ja ”panic chordeja”. Ja vaikka breakdownit olivat teknisesti olleet olemassa jo vuosia aiemmin metallissa ja muissakin genreissä, ”Embrace The Eternal” sisältää joitain varhaisimpia esimerkkejä breakdowneista, jotka muistuttavat niitä, joista myöhemmin tulisi deathcoren määrittävä elementti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Embrace The Eternal” -albumin jälkeen Embodyment muutti soundiaan vielä radikaalimmin, osittain kokoonpanomuutosten vuoksi, jotka korvasivat alkuperäisen laulajan Kris McCaddonin ja kitaristin James Laniganin. Bändin seuraava julkaisu ”The Narrow Scope of Things” oli vaihtoehtoisen rockin albumi, joka keskittyi puhtaisiin lauluosuuksiin ja hylkäsi lähes kokonaan aiemmat death metal- ja deathcore-juurensa.

Siitä huolimatta, mitä yhtyeestä myöhemmin tuli ennen hajoamistaan vuonna 2004, Embodyment jätti pysyvän vaikutuksen deathcoreen ja sen kehitykseen. Yksi albumi, lyhyt hetki alati muuttuvan soundin uralla, keskittyi johonkin uuteen, mikä käynnisti metallimusiikin liikkeen, joka murskaa edelleen yli 25 vuotta myöhemmin.

”Embrace The Eternal” -albumin tuotanto- ja soitinvalinnat ovat selvästi kuultavissa myöhemmissä julkaisuissa bändeiltä kuten Animosity ja Glass Casket. Tämä puolestaan vaikutti edelleen yhtyeisiin, jotka jatkoivat deathcoren muokkaamista pitkälle 2000-luvun jälkeenkin.

Haastattelussaan Loudwirelle Glass Casketin laulaja Adam Cody kertoi bändin vaikutteista seuraavaa:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Embrace The Eternal oli valtava vaikuttaja Glass Casketille. Laulajana minua kiinnosti todella tuo tyyli korkeista huudoista, ja tiedän että kitaristimme Dustie [Waring] oli suuri fan niistä super groovyistä chugeista läpi albumin. Tämä albumi avasi silmämme genrejen sekoittamiselle ja jonkin ainutlaatuisen luomiselle.”

Vaikka Embodyment saa harvoin ansaitsemaansa tunnustusta genren liikkeelle panemisesta, yhtye epäilemättä näytteli suurta roolia deathcoren luomisessa vuoden 1998 esikoisalbumillaan ”Embrace The Eternal”. Voit kuunnella kappaleen ”Swine” yhtyeen debyytiltä ja muodostaa oman johtopäätöksesi tästä: