Mikä-Mikä tarjoilee letkeää funkin, rockin ja hip hopin sekoitusta tyylikkäällä lyhytsoitollaan ”Sukat pois”

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 3.6.2020

Tamperelainen Mikä-mikä julkaisi juuri ensimmäisen lyhytsoittonsa ”Sukat pois”, jolla kollektiivi tarjoilee omanlaisensa keitoksen rockia, funkia, räppiä ja hitusen reggae-henkistä letkeyttä. Slap-bassoa, nakuttavia kitarakomppeja, sordiinotrumpetteja ja venyvää räppäystä sisältävä lyhytsoitto esittelee taipuisan fuusio-orkesterin, jolla on selkeästi luja ote tyylistään.

Avauskappale ”2020” on elegantti ja sulava raita, jonka tähdeksi nousevat selvästi trumpetisti Anton Nässin soljuva soittotyyli täynnä Miles Davis -henkistä pehmeää ansatsia ja harkittua otetta, sekä räppäri Pahvin eloisa ja notkea ulosanti. Kesäisä ralli sopisi varmasti monen soittolistalle aurinkoiseen kaupunkipäivään ja tuomaan Pori Jazzin tunteen ja tuoksun omaan olohuoneeseen tänä historiallisena kesänä, jolloin kyseistä festivaalia ei poikkeuksellisesti järjestetä.

Fankki” on nimensäkin mukaisesti haamunuottien ja seiskasointujen pyörre, jollaisen parissa lukuisat musiikkiopistobändit ympäri maata vääntelehtivät säännöllisesti. Kappaleesta löytyy tyypillisestä valkoisen miehen funkista poiketen enemmän ripaus itsetietoisuutta ja tyylitajua, ja erityisesti kappaleen torvilinjat luovat siihen tarvittavaa syvyyttä ja pehmeyttä. Kappaleessa liikutaan jossain Kool & The Gangin ja Funkadelicin maailmassa, mutta Pahvin räppäykset antavat sille oman lisänsä sitä samaa hillittyä swagia, mitä joku saattaa kuulla Pyhimyksen ja Saimaan yhteisprojektissa.

Mikä-mikä rauhoittuu hieman kolmannessa kappaleessa ”Novelli”, jonka kelluva tunnelma nojaa vahvasti Pink Floydin seesteisimpiin 70-luvun raitoihin. Pahvin tulkitseva ääni on varsin toimiva, mutta kertosäe tuntuisi kuitenkin kaipaavan tuekseen laulukööriä täytettä tuomaan. Plussaa sataa loppuun sijoitetusta kitarasoolosta, koska nykyään on virkistävää kuulla muutaman minuutin mittaisia kitarasooloja kappaleiden lopussa. Bring that shit back, saattaisi joku sanoa. Ja minäpä sanon.

Lyhytsoiton viimeiseksi siivuksi on säästetty turvallisesti happoisa asennefunk-raita ”Sukat pois”, joka on EP:n avauskappaleen tyyliin ehta kesäbiisi. Velvet Boyz tuo kappaleeseen juuri sopivaa lisäväriä, ja kaksikon flow istuu hyvin Mikä-mikän tanssittavaan funkiin. Olen henkilökohtaisesti hieman kahden vaiheilla sen suhteen, sopiiko kitarasoolo sellaisenaan kappaleen keskelle, sillä se kenties hieman rikkoo aikaisempaa fiilistä. Pahvin ulosanti kertosäkeessä tuntuu myös jäävän hieman yksiulotteiseksi, ikään kuin katto olisi tullut vastaan sitä laulaessa. Muutoin kyseessä on kuitenkin jalan alle käyvä funkkijuna, josta löytyy paljon nautittavaa niin lyyrisesti kuin soitannollisestikin.

Mikä-mikä on harvinaisen vapautuneen ja letkeän kuuloinen orkesteri, jonka musiikki sopisi jokaisen kesäkaupungin puistojuhliin, ja mikäli yhtye jatkaa otteensa ja sävelkynänsä hiomista, tulee se myös varmasti sopimaan Pori Jazzin ja Flow’n tarjoamaan soul-funk-osastoon. ”Sukat pois” on tyylillä toteutettu kokonaisuus, jossa letkeä ja hyvin yhteen soiva bändi tarjoilee niin lyyrisesti kuin rytmillisestikin kuplivaa juhlamusiikkia ilman teennäisyyttä.

7½/10

Kappalelista:

  1. 2020
  2. Fankki
  3. Novelli
  4. Sukat pois