Mike Portnoy kertoo näkemyksiään siitä, onko rock kuollut – miehen mukaan Lars Ulrich oli täysin oikeassa Napsterin suhteen

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 9.11.2018

Dream Theaterin entisenä rumpalina tunnettu, nykyään muun muassa Sons Of Apollossa soittava rumpalivirtuoosi Mike Portnoy osallistui haastatteluun ”Rock Is Dead?” -elokuvaa varten. Portnoy kertoi omia ajatuksiaan siitä, onko rock-musiikki kuollut:

”Mielestäni on kaksi eri tapaa nähdä asia. Puhummeko musiikista vai bisneksestä? Koska jos puhumme musiikista, en voisi olla enempää eri mieltä. Mielestäni rock taiteenmuotona kasvaa kasvamistaan ja kukoistaa koko ajan enemmän, ja on niin paljon alagenrejä, jotka vain kasvavat. On olemassa kaikki loistava musiikki 50 vuotta sitten ja kaikki loistava musiikki, jota tehdään tänään. Joten musiikin puolesta en voisi olla enempää eri mieltä. Mutta jos puhumme bisnekesestä, niin nykyään on yhä vaikeampaa ja vaikeampaa ei pelkästään muusikolle, vaan niille muillekin tehdä elantoansa musiikista – oli kyse sitten levy-yhtiöistä, instrumenttifirmoista tai jälleenmyyjistä, levykaupoista tai soitinkaupoista. Rock käy läpi bisneksenä koko historiansa rankinta kautta. Kun minä aloitin, tuhannet bändit myivät miljoonia levyjä. Nyt miljoonat bändit myyvät vain tuhansia levyjä. Artistien ja muusikoiden täytyy miettiä uusia tapoja tienata elantonsa.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

Kysyttäessä, onko asia internetin syytä, Portnoy vastaa:

”Kyllä, kyllä se on. Kun Napster ilmestyi 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa, se aiheutti paljon närää, ja Lars Ulrich [Metallican rumpali] taisteli muusikoiden puolesta. Siitä hyvästä hänet revittiin kappaleiksi. Mutta tässä me olemme melkein 20 vuotta myöhemmin, ja minun mielestäni Lars oli täysin oikeassa. Metallican kaltainen bändi voi selvitä, mutta jos olet uusi ja nuori yhtye, joka yrittää myydä levyjä tai konserttilippuja, se on lähes mahdotonta.”

Siitä huolimatta, että streamaus on vähentänyt piratismia, Portnoy uskoo niiden, jotka ovat ladanneet musiikkia laittomasti vaikuttaneen bisneksen vajoamiseen:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy

”Ihmiset, jotka kirjaimellisesti vain ottavat musiikin ilmaiseksi tappoivat koko alan. Kuten sanoin, kun aloitimme Dream Theaterin kanssa 30 vuotta sitten 80-luvun puolivälissä, silloin kykeni myymään miljoona albumia. Näinä päivinä uusi bändi myy jonkin 500 kappaletta. Bändien on mahdotonta tienata elantonsa. He voivat vain julkaista musiikkiaan.”

Portnoy kuitenkin täsmentää, että internet ei ole ollut pelkästään paha asia muusikoille:

”Se riippuu vähän siitä, mikä on tavoitteesi. Jos tavoitteesi on myydä levyjä ja tienata rahaa, se on mahdotonta. Jos tavoitteenasi on saattaa musiikkisi kuulluksi, sitten sinulla on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan aiemmin. Siinä mielessä internet on ollut loistava asia. Kun minä aloitin 80-luvulla, et saanut musiikkiasi kuulluksi ellet omannut levy-yhtiötä, allekirjoittanut seitsemän albumin sopimuksia ja ollut Rolling Stone -lehdessä tai MTV:ssä. Ei ollut muita tapoja saada musiikkiasi laajasti kuuluviin. Joten siinä on internetin hyvä puoli – nykyään tuon kaiken voi tehdä ilman, että sinun täytyy allekirjoittaa elämääsi pois. Se on se plussa, jonka internet on tarjonnut monille muusikoille tänä päivänä.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeenMainos päättyy