Mikko Herrasen uusi ”Nythän on joulu” -single jatkaa Varjot-albumin hengessä

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 8.12.2023

Lokakuussa julkaistun ”Varjot”-hyväntekeväisyysalbumin jatkona julkaistava ”Nythän on joulu” -single suuntaa katseet valoon tunnelin päässä. Kappale on muistutus siitä, että vaikka jouluna monet kahlaavat syvissä vesissä, sieltä löytyy myös tie ulos. Myös apua pitää muistaa kysyä, sillä kenenkään ei pidä kannatella itseään pinnalla pelkästään omin voimin. Herranen kertoo kappaleesta seuraavaa:

”Vaikka joulu on ilon ja valon juhla, monille se merkitsee myös pelkoa, sillä joulu on pahinta perheväkivallan ja päihdeongelmien aikaa – kun kerrankin on aikaa… Täytyy kuitenkin muistaa, että siitä syvästä ja synkästä kuopasta on myös tie pois. Tämän kappaleen ei ole tarkoitus olla pelkkää negistelyä, vaan muistutus siitä, että apua tarvitsevia lähimmäisiä on myös juhlapyhinä – varsinkin silloin.”

Lokakuussa julkaistun ”Varjot”-albumin takaa löytyvä lyriikantekijä-tarinoitsija Hirvonen on mukana myös tämän kappaleen taustalla, ja idea tänään julkaistuun ”Nythän on joulu” -singleen on häneltä. Hirvonen kommentoi:

”Kun perheväkivallasta kertova kappale Varjo oli valmistunut ja kuulin sen ensikertaa, puristin nyrkit valkoisina Mikon studion nojatuolia kyynel silmäkulmassa. En tiedä oliko se ilosta, surusta vai vihasta, eihän minun tai kenenkään olisi kuulunut lapsena kokea sitä pelkoa, surua ja epätoivoa. Aloin miettimään että haluaisin jatkaa tuota tarinaa, sillä lasten peloista ja perheväkivallasta ei voi kirjoittaa, puhua tai laulaa liikaa.

Kirjoitin ala-asteella jouluaiheisen tarinan, joka kertoi lapsen halusta matkustaa Pohjantähden taakse. Tarina kertoi miten lapsi näkee ikkunan takaa pimeyttä, mutta kuitenkin uskoo parempaan. Sain lapsena vaariltani kuvakirjan, johon kirjoitin ajatuksiani muistaakseni 10 vuotiaasta alkaen. Sieltä löytyi myös tämä aika surullinen tarina joulusta. Esitin Mikolle toiveen, että mentäisiinkö vielä hetkeksi Varjojen maailmaan. Mikko otti haasteen vastaan ja teki upean laulun tuosta ala-aste ikäisen joulutarinasta. Pyysin mukaan taiteilija Mervi Kolmosen, kerroin mitä näen ja pyysin häntä maalaamaan mielemaisemani. Lopputuloksena on tämän singlen kansikuva ja näin valmistui taas yksi tarina joulusta. Kiitos siitä Mikolle ja Merville!”

Hirvonen ei halua itselleen mitään julkisuutta, mutta sekä hän että Varjot-projektin ääneksi ja kasvoksi lupautunut Mikko Herranen kokevat levyn agendat äärimmäisen tärkeinä asioina, joita ei saa unohtaa. Useat ihmiset ovat ottaneet heihin yhteyttä kertoakseen omista kokemuksistaan ja Varjot-albumin biisien tärkeydestä heille itselleen. Hyväntekeväisyysalbumit ovat nyt myynnissä Levykauppa Äxässä.

Mikko Herranen on äänittänyt, laulanut, soittanut, miksannut sekä masteroinut koko upean levyn. Herranen on myös julkaissut YouTube-kanavallaan dokumentteja ja making of -materiaalia albumin teosta.

Luetuimmat

Uusimmat