Mikko Kotamäen tähdittämä Kuolemanlaakso julkaisee ensimmäisen levynsä kahdeksaan vuoteen

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 2.12.2021

Suomenkielisen death doomin ykkösnyrkki Kuolemanlaakso julkaisee ensimmäisen levynsä kahdeksaan vuoteen. ”Kuusumu”-albumin tuotti V. Santura, joka on vastannut bändin aiempien julkaisujenkin tuotannosta. Hänet tunnetaan studiotyönsä ohella Triptykonin ja Dark Fortressin kitaristina.

Levytystauko venähti tarpeettoman pitkäksi, mutta mihinpä doomissa on kiire. Oli mahtavaa työskennellä vanhan porukan kanssa ja poimia kyytiin pari hyvää ystävää. Levyn kosketinsoitinosuuksista vastasi Aleksi Munter (Swallow the Sun, Insomnium, Ghost Brigade) ja naislauluista Lotta Ruutiainen (Luna Kills). Harppasimme mielestäni Kuusumulla monta askelta eteenpäin”, sanoo kitaristi-biisintekijä Laakso.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

Kuusumun tekstit pohjautuvat löyhästi vuonna 535 alkaneeseen äkilliseen ilmaston viilenemiseen, joka johti kymmenvuotiseen talveen, satojen menetykseen, karjan ja muiden eläinten massakuolemiin sekä nälänhätään. Ilmastomuutoksen aiheutti todennäköisesti massiiviset tulivuorenpurkaukset, joiden sumuharso pimensi auringon puoleksitoista vuodeksi ja toi muassaan sietämättömän kylmyyden. Pimeyden ja kylmyyden aikana, vuonna 541 Bysantin valtakunnasta alkanut paiseruttopandemia pyyhkäisi lisäksi yli Euroopan ja tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Aiemmat julkaisumme ovat syyslevyjä, joten päätimme jo vuosia sitten tehdä talvialbumin. Törmäsin sattumalta noista katastrofaalisista tapahtumista kertovaan kirjallisuuteen, josta inspiroiduin niin maan perusteellisesti – etenkin aikalaistarinoista. Ei mennyt kauaakaan, kun levyllinen materiaalia oli kasassa. On puistattavaa ajatella, että tappava ilmastomuutos ja pandemia jylläsivät myös 1 500 vuotta sitten, mutta lääketiede, tiedonkulku ja asumisolosuhteet olivat lapsenkengissä, eikä esimerkiksi sähköstä ollut tietoakaan. Ihmiset kuvittelivat, että jumalat ovat suuttuneet ja pimeys on ikuinen. Niin tai näin, luonnon mahtia ei sovi edelleenkään aliarvioida”, yhtyeen taiteellinen johtaja Laakso toteaa.

Kuusumulla Kuolemanlaakso venyttää taiteellisia rajojaan entisestään. Albumi sisältää tutun raskasta hidastelua, mutta myös eeppisempää, nopeampaa ja entistä hiotumpaa materiaalia. Ensimmäinen single Katkeruuden malja, jolla vierailee Lotta Ruutiainen, edustaa levyn kevyintä ja tarttuvinta antia.

-”Katkeruuden malja ammentaa surusta ja ikävästä. Se trippailee musiikillisesti miltei Tribulationin maisemissa mutta kaihoisin, kalevalaisin ja mielestäni hyvin suomalaisin melodiamaustein. Laulullisesti Kotamäki esittelee hieman uusia tuulia, ja Lotan osuudet ovat piste i:n päälle. Minun ideoimani ja Riku Jokisen toteuttama musavideo on ikään kuin kansikuvan värimaailman ja tekstien tematiikan visuaalinen jatke”, Laakso sanoo.

Kuolemanlaakson tuleva albumi Kuusumu julkaistaan CD:nä 4.3.2022 sekä LP:nä 29.7.2022, ja ne ovat parhaillaan ennakkomyynnissä Svart Recordsin verkkokaupassa. Siltä irrotetun ensimmäisen digitaalisen singlen, Katkeruuden maljan, musiikkivideo löytyy Svartin YouTube-kanavalta tästä:

3.12. Kuolemanlaakso: Katkeruuden malja (digitaalinen ennakkotilauslinkki)
https://orcd.co/vmxaelk

Kuolemanlaakso: Kuusumu (CD/LP) ennakkomyyntilinkki
https://svartrecords.com/product/kuolemanlaakso-kuusumu-album/

Kuolemanlaakson edellinen levy Tulijoutsen (2014) nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 10 ja se valittiin vuoden parhaimpien levyjen joukkoon muiden muassa Soundissa, Rumbassa, Kaaoszinessä ja Imperiumi.netissä.

Kuolemanlaakso:
Kotamäki – laulu
Laakso – kitara, taustalaulu
Kouta – kitara
Usva – basso
Tiera – rummut

Diskografia:
Uljas uusi maailma (2012)
Musta aurinko nousee (EP, 2013)
Tulijoutsen (2014)
Kuusumu (2022)

www.kuolemanlaakso.net
www.facebook.com/kuolemanlaakso
www.instagram.com/kuolemanlaakso_official