Miksi Tähtiportin uuden albumin nimi on ”Abiristeily”?

Kirjoittanut Niko Kuusela - 16.3.2019

Tutustutaan aluksi kahteen faktaan, joiden kautta päädymme lopulta löytämään vastauksen edellä mainittuun kysymykseen.

1. Tähtiportti on Perttu Häkkisen (1979–2018) kuoleman jälkeen trioksi kutistunut yhtye, jossa soittavat Albert Wichfinder, Stiletti-Ana ja Vilunki 3000.

2. Abiristeily on tiettävästi suomalaisessa kulttuurissa 1980-luvulla syntynyt konsepti, jossa Itämerellä seilaava risteilyalus täytetään ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvilla teineillä. Risteilyllä he heittäytyvät viettiensä ohjaamiksi, nauttivat hetkestä ja ravitsevat itseään bailumusiikilla ja alkoholilla.

Mutta mikä on se yhteinen nimittäjä, joka nivoo yhteen kohdat 1 ja 2 ja tarjoaa vastauksen Abiristeilyn mysteeriin?

Tässä vaiheessa abiristeilyä täytyy tarkastella metaforana. Abiristeilyn voi hahmottaa välitilana, jossa ihminen elää siirtyessään nuoruudesta aikuisuuteen. Silloin ihminen elää unelmoiden, vapaana vastuusta ja velvollisuuksista, eikä mikään ole hänelle mahdotonta. Krapulat eivät tunnu krapulalta, ajatus elämän rajallisuudesta vaikuttaa järjenvastaiselta, eikä mikään unelma ole liian suuri.

Perttu Häkkinen avasi Abiristeily-metaforaa keväällä 2016 äänitetyssä Radio Wyrd -podcastissa seuraavasti:
“Abiristeilyhän on tietynlainen käännekohta elämässä. 21-vuotiaana suomalainen mies joko menettää tai saa otteen elämästä – ja tämä on tilastollisesti todistettu. Abiristeilystä 21 ikävuoteen on aikaa pari kolme vuotta, ja silloin tulevaisuuden usko ja katteettomat kehitysoptimistiset ajatukset ovat vahvasti läsnä.”
Elämän raadollisuus paljastuu ihmiselle vasta myöhemmin, ja siksi Tähtiportin 10. toukokuuta julkaistava ”Abiristeily”-albumi käsittelee myös yksinäisyyttä ja ulkopuolisuutta. Levyllä Tähtiportti uudistaa tuttua elektronista instrumentaatiotaan rummuilla, bassolla ja kitaralla.

Levyltä julkaistaan singlet ”Abiristeily I” 14. maaliskuuta ja ”Abiristeily II” 22. huhtikuuta.

Tuotanto & Sävellykset: Tähtiportti eli Sami Hynninen, Perttu Häkkinen, Ilari Larjosto, Mikko VIljakainen
Perttu Häkkinen: Syntetisaattorit, rytmikoneet
Sami Hynninen: Vokaalit, basso
Ilari Larjosto: Rummut, syntetisaattorit, ohjelmoinnit
Mikko Viljakainen: Kitara, syntetisaattorit

Luetuimmat

Uusimmat