Miseration

Ruotsalainen death metallia soittava , jonka riveissä vaikuttaa Scar Symmetry yhtyeen entinen vokalisti Christian Älvestam, julkaisee uuden ”Tragedy Has Spoken” -nimeä kantavan kolmannen albuminsa Lifeforce Recordsin kautta Suomessa 2. heinäkuuta. Kaaoszine tavoitti puhelimitse yhtyeen kitaristina toimivan ja nykyään Suomessa asustavan Jani Stefanovicin, joka kertoi meille hieman yhtyeen uudesta albumista sekä tulevaisuuden suunnitelmista. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Morjensta. Kuinkas itsesi ja Miserationin kesä on lähtenyt käyntiin?

Jani: Kesä on lähtenyt hyvin käyntiin. Odotellaan tässä, että levy tulisi vihdoin ulos.

Teiltä ilmestyy uusi, järjestyksessä kolmas albuminne nimeltä “Tragedy Has Spoken” heinäkuussa Lifeforce Recordsin kautta. Kuinka yhteistyö levy-yhtiön kanssa on tähän asti sujunut?

Jani: Yhteistyö on sujunut hyvin. Tämä on itse asiassa meidän viimeinen levymme Lifeforce Recordsin kautta tällä sopimuksella, joten seuraavalle albumille meillä ei ole vielä julkaisijaa. Todennäköisesti siis me vähän tarkastelemme eri vaihtoehtoja ja päätämme sitten, miten seuraavan albumin suhteen tehdään. Lifeforce on kuitenkin tukenut meitä todella hyvin, joten ei mulla ainakaan ole mitään pahaa sanottavaa levy-yhtiön toiminnasta. Katsotaan siis ensin tämä levy loppuun asti ja mietitään sitten seuraavaa siirtoa.

Voisitko kertoa meille hieman itse albumin teosta sekä sen nauhoituksista?

Jani: Levyn kirjoittaminen oli tällä kertaa hieman erilaista, koska itse muutin muutama vuosi sitten Ruotsista Suomeen enkä sen takia oikein pystynyt yhtyeen kanssa osallistumaan levyn kirjoittamiseen muuta kuin tietokoneen välityksellä. Levyn nauhoitukset viivästyivät hieman, koska emme meinanneet löytää yhteistä aikaa tuottajan kanssa, mutta lopputulokseen olemme kyllä todella tyytyväisiä. Mielestäni on kuitenkin parempi tehdä hiljaa hyvä levy kuin hosua huono levy ulos, ja samaa mieltä oli myös levy-yhtiö, kun heille ilmoitimme, että albumin teko hieman viivästyy. Kaiken kaikkiaan kaikki sujui kuitenkin hyvin. J

Parempihan se on aina tehdä levy hyvin kuin hosua sen julkaisun kanssa.

Jani: Totta kai. Vaikka levy-yhtiöllä oli jo lyötynä levylle julkaisupäivä, niin saimme suhteellisen helposti heille kuitenkin kerrottua, että albumi tulee vähän myöhästymään. He ymmärsivät onneksi meitä hyvin.

Albumin nauhoituksissa käytettiin 8-kielistä kitaraa. Mikä oli pääsyy siihen?

Jani: Se oli aika luonnollinen siirtymä minulle ja Marcukselle, koska olemme käyttäneet 8-kielisiä jo meidän toisessa yhteisessä bändissämme nimeltään The Weakening ja Marcus käyttää sitä myös omassa bändissään Inevitable-Endissä. Aiemmin siis käytettiin 7-kielisiä A-dropissa, joka säilyi nytkin – ainoa lisäys oli se kahdeksas kieli, joka me dropattiin perus- F#:stä E:hen. Se antoi meille vielä laajemmin tilaa värittää soundiamme.

Albumin teemana ovat erilaiset tragediat ihmiskunnan historiassa. Kuka keksi alkaa tehdä kappaleita tästä aiheesta ja millaisia asioita noissa kappaleissa oikein käsitellään?

Jani: Levyn aiheet ovat eri tragedianäytelmistä, esitellään siis erinäisiä traagisia tilanteita, joiden arkkitehti on joku kuvitteellinen hahmo, joka ylittää pahan ja hyvän rajat. Kyseessä ei siis ole mikään saatana/piru tai joku muu vastaava paha hahmo vaan fiktiivinen jokin, mitä ei voi määritellä sen tarkemmin. Aiheen keksivät vokalistimme Christian yhdessä hyvän ystävämme Perin kanssa, joka on vastuussa myös edellisen levyn lyriikasta.

Jos vertaat albumin materiaalia teidän edelliseen ”The Mirroring Shadow” –albumiinne, niin mitkä näet albumeiden suurimpana musiikillisena eroavaisuutena?

Jani: No, suurin ero on varmasti siinä, että ollaan  tehty tämä levy yhdessä bändinä eli jokainen on tuonut jotain pöytään. Aiemminhan minä olen ollut päävastuussa koko tuotannosta ja biisien teosta jne. Tämän yhdessä tekemisen huomaa levyn laajasta ulosannista, se on ainakin meidän mielipiteemme asiasta. Ja sitten ehkä kaikista selkein uusi elementti olivat nämä uudet värikkäät ja oudot soittimet death-levyllä, esimerkiksi esraj, mandoliini, piano ja urku – ja mitäs kaikkea siellä nyt olikaan :) Levy ei myöskään ole niin kovatempoinen kuin edellinen, mielestäni tässä on enemmän variaatiota biiseissä. Jokainen bändi sanoo aina, että tämä uusin on se meidän paras levy, mutta siltä se kyllä aidosti tuntuu. Ollaan jotenkin menty eteenpäin oman soundin luomisessa ja se tuntuu hyvältä. Annos kaikkea vanhaa, mutta myös ripaus uutta, mikä pitää jutun haastavana ja mielenkiintoisena meille.

Albumin kansitaite on todella hieno. Mitä sillä on haluttu kuvata?

Jani: Se on sellainen avoin tulkintakohde, ja olen jo kuullut monenlaista tulkintaa ja periaatteessa kaikki on yhtä oikeita vastauksia. Joku lehti kuvaili sitä syöväksi meidän sisällämme. Se, mitä me näemme siinä kuvassa, on siis sydämen kammiot, joissa sitten näkyy tämä kaupunki rauniona.Sse voisi oikeastaan kuvata vaikka mitä: ihmisen omaa sisintä, miten rikki monet ovat tai sitten sitä, miten nämä eri tragediat vaikuttavat meidän olotilaamme tai maailmaan jne…eli tulkinta on aika vapaa.

Jos kaikki Big Fourin yhtyeet kysyisivät teitä yhtä aikaa kiertueelle uuden albumin tiimoilta mutta saisitte valita vain yhden, jonka kanssa te kiertueelle lähtisitte, niin minkä yhtyeen valitsisitte ja miksi?

Jani: Vastaisin kyllä varmaan Slayer, koska meidän musiikkimme varmaan sopisi parhaiten heidän musiikkinsa kanssa. Uskon, että Metallican fanit eivät ainakaan meitä katsoisi kauhean hyvällä, koska musiikkimme eroaisi liikaa Metallicasta.

Koska me voimme odottaa Miserationin keikkaa Suomeen?

Jani: Olisihan se mukava päästä täälläkin päin soittamaan. Meillä on suunnitteilla jotain juttuja tänne, mutta on vielä liian aikaista puhua niistä. Toivotaan kuitenkin, että tuo keikka toteutuisi pian.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea tulevaisuuteen. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Jani: Kiitoksia paljon haastattelusta. Katsastakaa meidän uusi albumi ja tulkaa keikalle, kunhan täällä soitamme!

Kommentoi julkaisua