Misfits

Yhdysvaltalainen horror-punkin esi-isä julkaisee tänään uuden albuminsa lähes 11 vuoden tauon jälkeen. Kaaoszine sai kunnian jutella puhelimitse yhtyeen kitaristin Dez Cadenan kanssa, joka kertoi meille hieman omia näkemyksiään musiikkiteollisuudesta sekä yhtyeen uudesta ”The Devil´s Rain” -albumista. Lue lisää nähdäksesi koko haastattelu.

Terve. Mitäs teille tällä hetkellä kuuluu?

Dez Cadena: Meille kuuluu hyvää. Valmistaudumme juuri tekemään isoa kiertuetta Yhdysvalloissa ja odotamme innoissamme, että uusi albumimme julkaistaan. Toivottavasti ensi vuoden alussa suuntaamme kiertueelle myös Eurooppaan.

Siitä on kahdeksan vuotta, kun viimeksi olitte studiossa, ja jopa 11 vuotta, kun viimeksi julkaisitte uutta materiaalia. Oliko uuden albumin tekeminen helppoa vai vaikeaa?

Dez Cadena: Itse asiassa se oli todella helppoa. Joskus albumin kirjoittaminen voi olla helppoa ja joskus taas tuntuu, että ideoita ei meinaa syntyä millään. Kirjoitin tälle albumille kaksi kappaletta, joista toisen vuosi ja toisen kaksi vuotta sitten.  Albumin julkaisemisen kanssa meni niin kauan sen takia, että halusimme albumin materiaalin olevan hyvää emmekä halunneet sen takia kiirehtiä levyn kanssa. Muokkasimme myös suurinta osaa levyllä olevista kappaleista useasti niiden tekovaiheessa, jotta niistä tulisi mahdollisimman hyviä.

Toinen suuri syy, miksi emme nauhoittaneet albumia aikaisemmin, oli pysyvän rumpalin puuttuminen. Halusimme löytää vakituisen rumpalin ennen studioon siirtymistä, ja ennen kuin löysimme Eric Arcen, ei studioon siirtymisessä ollut meidän mielestämme järkeä. Marky Ramone oli hyvä rumpali, mutta jouduimme usein vaikeuksiin hänen kansalaisuutensa takia, emmekä päässeet aina soittamaan kaikkiin maihin, minne halusimme. Tämän takia päätimme vaihtaa rumpalia ja löysimme Ericin.

Kuinka monta kappaletta teillä oli albumia varten valmiina, ennen kuin siirryitte studioon?

Dez Cadena: Itse kirjoitin kaksi kappaletta, ja ne molemmat päätyivät albumille. Jerryllä (Only) oli paljon kappaleita valmiina, ja valitsimme niistä 14 parasta, jotka sitten päätyivät albumille.

Nauhoititte albumin tuottaja Ed Stasiumin kanssa. Miten hänen kanssaan työskentely sujui?

Dez Cadena: Jerry tunsi hänet hyvin ennestään, joten työskentely studiossa sujui todella hienosti. En ollut itse tavannut häntä koskaan, mutta heti kun tapasin hänet, minusta tuntui, että olimme samalla aaltopituudella hänen kanssaan.  Hän kuunteli kaikkien kappaleiden demot läpi ja innostui niistä heti. Tämän jälkeen albumin nauhoitteleminen tuntui lähes hauskanpidolta.

Eikö ole hyvä asia, että studiossa on vapautunut tunnelma eikä levyä tehdä väkisin?

Dez Cadena: On se. Koska teimme levyä oman levymerkkimme alla, meillä ei myöskään ollut ajan käytön suhteen suurempia rajoituksia. Saimme siis rauhassa kokeilla eri asioita läpi ja työskennellä suhteellisen stressittömästi koko ajan. Suurelle levymerkille levyä tehdessä on usein kiire etkä välttämättä tunne tuottajaa, joten useasti työskenteleminen studiossa on kaukana mukavasta.

Albumi on saanut nimen ”The Devil´s Rain”. Mistä nimi levylle tulee ja mitä se tarkoittaa?

Dez Cadena: Levyn nimi tulee 70-luvun kauhuelokuvasta, jossa näyttelee mm. William Shatner. Elokuva kertoo noidista, ja koska kaikki pidimme siitä, päätimme nimetä albumin myös sillä nimellä.

Mitä voit kertoa albumin materiaalista? Miten se eroaa teidän aikaisimmista tuotoksistanne?

Dez Cadena: Mielestäni se on hyvin traditionaalinen Misfits-albumi, mutta samaan aikaan siinä on joitain uusia elementtejä, joita ei Misfits-albumeilla ole vielä kuultu koskaan. Niin kuin sanoit, siitä on 11 vuotta, kun olimme viimeksi studiossa, joten vaikka yhtye ei olekaan kauheasti muuttunut, jäsenet yhtyeessä ovat vähän.  Kun eri ihmiset ja persoonat nauhoittavat levyä, syntyy aina vähän erilaisia lopputuloksia. Ed huomasi studiossa, että vaikka olen punk rock -ihminen, minulla on myös oma rock-puoleni kitaristina. Hän halusi saada tasaisesti molempia puoliani albumille, joten siitä tuli ehkä hieman kitarapainotteisempi kuin aikaisemmat Misfits-albumit ovat olleet. Älä käsitä minua väärin, ei siellä mitään rock sooloja ole, mutta kokonaisuutena albumi on ehkä puolet rock- kitarointia ja puolet punk rock -kitarointia.

Olet nähnyt eri formaattien kuten vinyylien, kasettien sekä CD:iden tulevan ja sen jälkeen lähes kuolevan. Mitä mieltä itse olet tästä kaikesta? Mikä asia on muuttunut eniten vuosien varrella?

Dez Cadena: Musiikillisella puolella on muuttunut tosi moni asia. Nykypäivänä moni yhtye on siirtynyt takaisin hoitamaan asioitaan itse ja on paljon enemmän pieniä levy-yhtiöitä kuin oli vielä 10 vuotta sitten.  Vaikkakin levy-yhtiöt ovat kärsineet, silti tulee aina olemaan artisteja, jotka tulevat tekemään musiikkia ja kiertämään maailmaa. Ennen oli aina analoginen nauhoittaminen studioissa, mutta nykyään lähes kaikki nauhoitetaan digitaalisesti.  Digitaalinen kuulostaa paremmalta ja on hyvä, että nykyajan CD:ihin pystytään tallentamaan musiikkia tavalla, joka muistuttaa vähän enemmän analogista tapaa. Mielestäni levyn äänimaailma on täydempi, kun kuuntelen musiikkia vinyyliltä kuin CD:ltä. Sen takia itse kerään vinyyleitä mieluummin kuin CD-levyjä. Olen itse ollut aina pienissä levy-yhtiöissä, joten en osaa oikein sanoa, mitä eroa on suurilla ja pienillä yhtiöillä nykypäivänä.

Varmaan artistinakin sinulla on ollut vapaammat kädet tehdä, mitä olet halunnut?

Dez Cadena: Kyllä, ja siitä olen aina pitänyt. Tiedän muutaman vanhan kaverini, joilla oli menestyksekkäitä yhtyeitä 70-luvulla, mutta levy-yhtiöt käytännössä imivät heidät kuiviin.  He kirjoittivat tyhmiä levytyssopimuksia, ja vaikka he tekivät hittejä, heille ei silti jäänyt yhtään rahaa tekemästään työstä ja he jäivät jopa velkaa levy-yhtiöille. Toivottavasti itsenäisten levy-yhtiöiden kautta nuo päivät ovat kohta takanapäin.

Eli oman levy-yhtiön kautta julkaisemanne albumit ovat olleet teille hyvä ratkaisu?

Dez Cadena: Ehdottomasti. Ainut vaikea asia siinä on saada hyvät jakelijat, jotta saamme levymme kauppoihin joka maahan. Meillä on ollut onnea historiamme kanssa, että olemme nousseet näinkin suureksi yhtyeeksi. Tiedän, että pienille bändeille tämä ei tietenkään toimisi, joten heidän täytyykin keksiä jotain muuta oman levy-yhtiön sijaan. Meille tämä on kuitenkin ollut todella hyvä juttu kokonaisuudessaan.

Olette muusikkoina saavuttaneet jo suhteellisen paljon. Onko sinulla itselläsi tavoitteita tulevaisuuden suhteen?

Dez Cadena: Olen aina tiennyt, että tämä on se, mitä haluan tehdä. Soitan aina kitaraa intohimoisesti, ja suurin tavoitteeni lähitulevaisuuden suhteen on tehdä oma soololevy. Olisi kiva työskennellä eri ihmisten kanssa, ja kun Misfits on kiertueella, soittaa omia keikkoja ympäri Yhdysvaltoja. Minulla ei ole suuria tavoitteita, vaan otan aina askeleen kerralla. En halua olla uusi Lady Gaga vaan haluan tehdä asioita, jotka koen itselleni tärkeäksi.

Kiitoksia paljon haastattelusta, oli kunnia jutella kanssasi. Onko sinulla vielä loppuun jotain sanottavaa suomalaisille faneillenne?

Dez Cadena: Kiitoksia paljon haastattelusta. Toivottavasti tapaamme kiertueella ensi vuonna. Muistakaa pukeutua lämpimästi, koska Suomessa on syksyisin todella kylmä!

Kommentoi julkaisua