Mitä jos ”Darker Still” olisi ollut Parkway Driven viimeinen levy? Arviossa metalcore-jätin uusi albumi

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 12.9.2022

Pimeydestä ihminen löytää sijansa maailmassa, suunnan mihin jatkaa matkaa, päämäärän mitä tavoitella.

Tällainen on australialaisen metalcore-jätti Parkway Driven tuoreen ”Darker Still” -levyn teema, jolla Byron Bayn kasvatit Winston McCall, Jeff Ling, Luke Kilpatrick, Ben Gordon ja Jia O’Connor ovat palanneet jatkamaan kesken jäänyttä maailmanvalloitusta.

Parkway Driven albumia kiusoiteltiin 2022 kesäkuun alkupuolella ”Glitch” -kappaleella, tämän jälkeen bändin uudelleensyntynyttä synkkyyttä esiteltiin ”The Greatest Fear” ja ”Darker Still” -sinkkujen muodossa. Kolmisen kuukautta myöhemmin käsillä on 11 raidan mittainen pitkäsoitto, joka on hyvin erilaista ulosantia kuin yhtyeeltä on totuttu kuulemaan.

Levyllä on myös ennätysmäärä ns. puhtaita vokaaliosuuksia verrattuna aikaisempaan tuotantoon, totta kai Winston McCallin omintakeisella tyylillä. Esimerkkinä tästä lyhyt ja poeettinen ”Stranger”-biisi.

Niin ikään perinteisemmän juntan perään haikailevia ei ole tietenkään unohdettu ja siitä on ”Soul Bleach”, joka on tervetullut, brutaali ja nopea biisi hitaan ja viipyilevän ”If a God Can Bleed” -kappaleen jälkeen. Aikaisemmin mainitut, ensimmäiset kolme sinkkubiisiä ovat kuitenkin ehkä paras anti levyn tematiikkaan ja yllättävyyteen. Levyn päättävä ”From the Heart of the Darkness” ansaitsee myös suitsutusta, sillä se tekee yhtyeestä viimeistään stadionit valloittavan jättiläisen ja näkisin, että tällä eeppisiin mittasuhteisiin nousevalla biisillä olisi hyvä päättää setti kuin setti ja encoret päälle.

”Darker Still” on Parkway Driven seitsemäs albumi, edellisten julkaisujen ollessa vuonna 2015 julkaistu ”Ire” ja vuoden 2018 ”Reverence”. Nämä levyt on vain pakko mainita, sillä ne olivat ne askeleet, jotka laukaisivat australialaiset suuremman yleisön tietoisuuteen. Myös ”Darker Still” on tärkeä askel yhtyeen matkalla, sillä se olisi hyvin voinut jäädä viimeiseksi julkaisuksi Parkway Driven osalta.

Levynteon tuotannolliset haasteet pandemia-aikana paljastivat myös vakavia ongelmia jäsenten välisessä kommunikaatiossa ja kemiassa monien muiden asioiden lisäksi. Terapian myötä peruttiin mm. iso jenkki-kiertue, että hommat saatiin kuntoon kaikessa rauhassa – hyvä näin, sillä ilman asioiden käsittelemistä bändi tuskin olisi enää yhdessä.

”Darker Still” on lähestulkoon täydellinen albumi, se rikkoo kaavan joka on kuulijalle asetettu aikaisempien julkaisujen myötä. Albumi kuulostaa tähänastisesta tuotannosta kaikkein vähiten Parkway Driveltä ollen samalla yhtyettä parhaimmillaan.

Laulaja Winston McCallin mukaan Parkway Drive teki levyn asenteella, että jos tämä jäisi heidän viimeiseksi julkaisukseen maailman hajotessa ympäriltä, niin tehdään se isosti – ”let’s go crazy!”. Tämä todellakin pitää paikkansa ja yhtye on kaivanut itsestään kaiken mahdollisen, painaen sen ikuisiksi ajoiksi audio-muotoon. Yli 20 vuoden ura ja viimeisin albumi ovat kasvattaneet Byron Bayn klopeista aikuisia!

Kappalelista:

 1. Ground Zero
 2. Like Napalm
 3. Glitch
 4. The Greatest Fear
 5. Darker Still
 6. Imperial Heretic
 7. If A God Can Bleed
 8. Soul Bleach
 9. Stranger
 10. Land of the Lost
 11. From the Heart of the Darkness

Luetuimmat

Uusimmat