Rockfest 2019 fanit.

”Mitä kauemmin joudumme olemaan tässä löysässä hirressä…” – Suomalaiset festivaalijärjestäjät hankalassa tilanteessa

Kirjoittanut Janne Ollikainen - 16.4.2020
Rockfest 2019 fanit.rockfest

Koronaepidemia aiheuttaa päänvaivaa monille artisteille ja tapahtumajärjestäjille. Moni keikka ja kiertue on peruttu, ja uusia ilmoituksia peruutuksista tulee koko ajan. Viimeisimpänä Saksa on kieltänyt massatapahtumat kesältä, joten tilanne ei näytä esimerkiksi Wackenin kohdalla hyvältä.

Suomessa isoja kesän festivaaleja ei olla vielä lähdetty perumaan, mutta tilanne on silti hyvin epävarma järjestäjien kannalta. Tapahtumajärjestäjät odottavat Suomen hallitukselta päätöstä mahdollisimman pian. Mikäli hallitus kieltää tapahtumien järjestämisen, on niiden peruminen paljon yksinkertaisempaa järjestäjien kannalta. Jos tapahtuma perutaan ilman viranomaisten päätöstä, olisi vastuu perumisesta täysin järjestäjällä. Isojen festivaalien järjestäjät kertoivat Helsingin Sanomille tilanteestaan. Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kommentoi:

”Maalaisjärki sanoo yhtä, mutta tämänhetkiset rajoitukset ja määräykset toista. Tällä hetkellä lähinnä odottelemme ja olemme käymistilassa. Kävi miten tahansa, festariala ottaa tässä ison kolhun. Ei tässä hyvin käy alalle missään tapauksessa.”

Kesäkuun alussa järjestettävän Rockfestin promoottori Timo Isomäki:

”Olemme hankalassa välikädessä. Tällä hetkellä emme voi tehdä mitään ja odottelemme vain, mitä valtioneuvosto päättää.”

Helsingin tapahtumasäätiön toimitusjohtaja Stuba Nikula on samalla linjalla:

”Kaikkein kivointa olisi, jos viranomainen sanoisi mahdollisimman pian voidaanko tapahtuma järjestää. Toiveemme on, että tilanne selviää huhtikuun aikana.”

Eikä Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunenkaan kuvaillut asiaa sen kauniimmin, hän nosti esille myös pienemmät tapahtumat:

”Mitä kauemmin joudumme olemaan tässä löysässä hirressä sitä vaikeammaksi tilanne muuttuu meille. Olipa lopputulos mitä tahansa. On varmasti tapahtumia, joiden jatkuvuus on tämän vuoden jälkeen vaakalaudalla, kun järjestäjät eivät tiedä onko heillä tänä vuonna lainkaan tuloja. Kuluja heillä kuitenkin on. Uskon, että nopeasti saatu tieto kesästä voisi jopa pelastaa joitain tapahtumia. Me tarvitsemme tiedon kesän kohtalosta mahdollisimman nopeasti.”