Mitä vanhemmat edellä, sitä nuoremmat perässä – South Park 2018 festariennakko

Kirjoittanut Mikko Äijö - 24.5.2018

South Parkin välivuodesta on toivuttu, joten nyt on viimeistenkin sähkökitaramusiikin diggareiden aika valmistautua seuraavaan. Tampereella 8.-9. kesäkuuta järjestettävä South Park tarjoaa monipuolisen kattauksen pienemmistä rockabillybändeistä 1980-luvun jättiläisiin ja nykypäivän huippunimiin. Kahden päivän festarin bändit on jaettu kahdelle lavalle. Joukkoon mahtuu myös juuri julkaistuja ja pitkään odotettuja albumeja: Amorphiksen, Mokoman, Mustaschin ja Ghostin edelliset julkaisut ovat olleet valtavia menestyksiä, joten nyt on hieno tilaisuus päästä kuulemaan bändien uusia tuotoksia myös livenä!

Omat kokemukseni South Parkista ovat ainoastaan positiivisia. Vuonna 2013 konkurssiin ajautunut Sauna Open Air sai onneksi seuraajan jo seuraavana vuonna. Silloin South Parkia tähdittivät muun muassa Skid Row, Sparzanza, Europe ja W.A.S.P. Muistan elävästi, miten tuolloin valtavassa nousukiidossa ollut Santa Cruz esiintyi ulkolavalla rankkasateessa, mutta sade ei heikentänyt festarifiilistä lainkaan. Bändin energia tarttui yleisöön uskomattomalla tavalla, eikä sadetta edes huomannut. Nyt, kun Santa Cruz taitaa valitettavasti olla kuollut ja kuopattu, näihin levottomien jalkojen suuriin saappaisiin kaivataan täyttäjää. Ehdokkaita onneksi löytyy tänäkin vuonna.

Ehdokkaista vahvin on edelleen nousua tekevä ja nuoruudenintoa uhkuva Lost Society, jonka räväkkä thrash- ja death metal karkottaa sankimmatkin sadepilvet. Toinen ehdotukseni on vähemmän tunnettu nimi Night Nurse, joka tulee varmasti yllättämään monet. Erittäin energistä rockabillya soittava suomalaisbändi on julkaissut yhden pitkäsoiton vuonna 2014. Toukokuussa julkaistiin kuitenkin uusi single Hot Stuff”, joka on koveri Donna Summersin kappaleesta vuodelta 1979. Bändi lupaileekin nettisivuillaan uutta albumia vielä tämän vuoden puolella. Kyseessä on yksi vuoden mielenkiintoisimmista kotimaisista bändeistä!

South Park tarjoaa myös sitä tuttua ja turvallista. Helloween, Accept, Brother Firetribe, Mustasch ja Michael Monroe ovat sen luokan esiintyjiä, etteivät ne kaipaa esittelyä. Nämä rock-suuruudet ovat yhtyeitä, joilta löytyy useita sekä äänihuulia että lantioita liikuttavia hittejä. Vai voitko väittää, etteivät sellaiset kappaleet kuten ”I Want Out”, ”Balls to the Wall”, ”For Better Or For Worse”, ”Thank You For The Demon” tai ”Ballad of  The Lower East Side” aiheuta minkäänlaisia sätkyjä tai tärinöitä?

Kaksipäiväisen festarin suurin nimi on kuitenkin Ghost. Kuten tiedätte, bändistä on kirjoitettu ja puhuttu paljon ja ihan aiheesta. Oikeusjutuista ja muusta kohusta viis, sillä Tobias Forgen musiikillista ja bränditietoista neroutta ei voi kiistää. Ghost on tämän vuosikymmenen suuri musiikki-ilmiö, joka herättää paljon tunteita suuntaan ja toiseen. Itse en ole nähnyt Ghostia vuosiin lavalla: edellinen kerta taitaa olla vuodelta 2013, jolloin se esiintyi Iron Maidenin lämppärinä Helsingin Olympiastadionilla kouralliselle ihmisiä. Tuon jälkeen bändin nousu on ollut melkoinen: vuosiin mahtuu muun muassa bändin erinomainen edellinen albumi ”Meliora”, parhaan metallikappaleen (”Circie”) Grammy-palkinto vuodelta 2016, pari loistavaa EP:tä ja menestyksekkäitä kiertueita. Bändin uusin albumi ”Prequelle” julkaistaan kesäkuun ensimmäinen päivä, joten nyt, jos koskaan, on aika nähdä bändi pitkästä aikaa! Ruotsalaisosaamista ja tuoretta albumia tarjoilee myös Mustasch, jonka erinomainen albumi ”Silent Killer” julkaistiin tänä keväänä.

Suomalaista huippuosaamista tarjoavat festarin vakiokasvot Stam1na, Sonata Arctica, Mokoma ja Amorphis, joista kaksi jälkimmäistä ovat toukokuun aikana julkaisemassa uudet albumit. Mainittakoon myös S-Tool ja Beast in Black, joiden debyyttialbumit ilmestyivät viime vuonna. Sentencedistä ja Poisonblackista tuttu Ville Laihiala tuo uuden bändinsä S-Toolin Tampereen suveen, missä se otetaan varmasti innostuneesti vastaan. Samanlaista vastaanottoa odotan Beast in Blackille, jonka viime marraskuussa julkaistu debyyttilevy menestyi niin Suomessa kuin Keski-Euroopassakin.

Tampereella on siis tiedossa huikeat humpat kesäkuussa! Kumpikaan päivä ei tietenkään lopu tähän, sillä festareiden viralliset jatkot järjestetään ravintola Jack The Roosterissa – Tampereen rockeimmassa ravintolassa, jossa on tiedossa esiintyjä yöhön asti. Vielä, kun toukokuun helteet jatkuisivat kesäkuun puolelle, olisi täydellinen viikonloppu taattu!

South Parkin päiväkohtainen ohjelma ja esiintymisajat:

Perjantai 8.6.2018. Portit auki klo 14.30.

                   Mainstage                          2. Stage

15.15                                                         One Desire

16.15             Thor

17.15                                                        Brother Firetribe

18.15             Stam1na

19.15                                                        Diablo Bldv

20.15             Sonata Arctica

21.15                                                        Michael Monroe

22.30            Ghost

 

Lauantai 9.6.2018. Portit auki klo 13.30.

                      Mainstage                          2. Stage

14.30             Beast In Black

15.15                                                        Night Nurse

16.15             Amorphis

17.15                                                        Lost Society

18.15             Mustasch

19.15                                                        S-Tool

20.15             Accept

21.30                                                        Mokoma

22.30             Helloween

Luetuimmat

Uusimmat