Mitäs vaginaa: Aamulehti sensuroi punk-yhtye Huoran nimen ”prostituoiduksi” – taustalla piikki Suomen mediavalvojalle

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 14.12.2018

Aamulehden tilaajien postiluukusta tipahti aamulla varsin erikoisen musiikkijutun sisältävä numero. Kyseisessä lehdessä nimittäin kirjoitettiin juttu punk-yhtye Huorasta, joka ei kuitenkaan voinut jutussa esiintyä omalla nimellään. Aamulehti nimittäin päätti sensuroida yhtyeen nimen perheystävällisempään muotoon käyttämällä siitä nimeä Prostituoitu. Tämän lisäksi kaikki alatyylin ilmaisut oli myös muutettu neutraalimpaan muotoon. Esimerkiksi ”vittu” oli korvattu sanalla ”vagina”. Aamulehti perustelee kantaansa seuraavanlaisesti:

”Koska Aamulehti on perhelehti, nimitämme jutun painetussa versiossa yhtyettä Prostituoiduksi. Jutussa kaikki sukuelimiin viittaavat suomalaiset voimasanat on vaihdettu niiden anatomisiin neutraaleihin synonyymeihin ja seksiin liittyvät ilmaukset puhekielisistä kaunokielisemmiksi sanoiksi.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aamulehti on julkaissut myös sen ”alatyylisemmän” version netissä luettavaksi kaikille täysi-ikäisille. Pääset kuitenkin lukemaan jutut netistä ainoastaan, jos olet lehden tilaaja. Sen lisäksi, että Aamulehti on julkaissut jutustaan ”siistin” ja ”likaisen” version, on lehti myös julkaissut kolmannen jutun pelkästään siitä, että nuo kaksi versiota ovat olemassa.

Helsingin-Sanomien Nyt -liite sai tavoitettua jutun kirjoittaneen Markus Määttäsen. Kysyttäessä, miten Määttänen perustelee sensuuria, tämä vastasi:

”Kun sain tehtäväksi tehdä Huorasta jutun tiesin, että bändi on hyvä. Kävin kuuntelemassa keikkaa, ja olin hurmaantunut. Mielestäni Huora on Suomen paras bändi. Sanoitukset ovat Suomen parhaita. Solisti on maan kovimmalla lavakarismalla varustettu. Maailmaltakaan ei löydy montaa yhtä kovaa.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Olen ollut toimittajana kauan, Aamulehdessä 22 vuotta. Journalismiin liittyy pitkä perine, jossa voimasanat editoidaan pois. Ajattelin ensin, että Huora -bändin haastattelun voisi siistiä perinteiseen tapaan. Tuntui kuitenkin siltä, että se veisi olennaisen osan pois bändin sanomasta ja voimasta. Niinpä kun meillä on uusi väline nimeltä internet, päätin kirjoittaa jutusta kaksi versiota. Yhden, joka on alkukielinen versio ja toisen, jossa otetaan totaalisesti kaikki voimasanat pois – mukaan lukien bändin nimi. Toki tämä oli tällainen kielellinen demonstraatio, ”

”Korostan, että idea oli omani. Lähimmät esihenkilöni vastustivat sitä ensin, mutta sitten ajattelivat, että menköön näin. Yhtiön ylimmän johdon direktiivi tämä ei ollut millään tapaa.”

 

Aamulehti julkaisi 17. huhtikuuta vuonna 2016 paheksutun jutun, jossa kirjoitetaan ”Sortavalan rumimmasta huorasta”. Silloin Julkisen Sanan Neuvosto, JSN, piti juttua ”järkyttävänä” ja antoi sille langettavan päätöksen. Määttänen kertoi Nyt -lehdelle, että sensurointipäätöksen takana piilee myös halu piikitellä takaisin JSN:lle. Määttänen kertoo:

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

”Kyllä tässä on piikki JSN:n suuntaan. Juttuni kielellinen valinta kohdistuu suoraan JSN:n ratkaisuun. Se Matin [toimittaja Matti Kuusela] juttu, josta tuli JSN:n langettava, oli mitä kaunein. Se oli ihmisten kauneutta ylistävä juttu. Siinä ei ollut mitään tuomittavaa. Ei jutussa, ei jutun alkuperäisessä ideassa. Se oli mielestäni journalismia upeimmillaan. Kunnioitan Julkisen sanan neuvostoa, mutta tässä tapauksessa he tekivät mielestäni erittäin huonon päätöksen. Olen siitä ratkaisusta Julkisen sanan neuvoston kanssa eri mieltä, mutta he tekevät työtänsä, ja välillä me kaikki teemme virheitä.”

 

Huora julkaisi uuden ”Kosto elää!” -albuminsa aiemmin tänä vuonna.

 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy