Mökää ja sekoilua vuosikymmenten takaa – arviossa Flaming Sideburnsin ”Rocket Science” -kokoelma-albumi
Kotimaassamme kulttimaineeseen noussut Flaming Sideburns saavuttaa tänä vuonna kunnioitettavan 30 vuoden iän. Helsinkiläisyhtye julkaisi tammikuussa aivan kuin vuosijuhlaansa silmällä pitäen ”Rocket Science” -nimisen kokoelma-albumin. Pitkäsoitto sisältää kaikkiaan kolmetoista kappaletta, joista kolme on aikaisemmin julkaisemattomia. Vuosina 1996-1999 äänitetyt kappaleet ovat otanta, joka antaa loistavan käsityksen siitä, miltä Flaming Sideburns kuulosti uransa alkuvuosina.
Flaming Sideburn on tehnyt kansainvälistä uraa koko olemassaolonsa aikana. Lieneekö syynä siihen ollut yhtyeen espanjalaistaustainen laulaja Eduardo Martinez vai jäsenten sosiaaliset verkostot, mutta Flaming Sideburns on tehnyt itseään tunnetuksi niin manner-Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Bändin alkuvuodesta julkaistu ”Rocket Science” koskettaa erityisesti jälkimmäistä mannerta, sillä Flaming Sideburns teki ensimmäisen kiertueensa Yhdysvaltoihin juuri vuonna 1999. Pitkäsoiton kautta voi siis ikään kuin kurkistaa siihen maailmankolkkaan ja aikaan, jossa rämäpäinen viisikko silloin operoi.
Yhtyeen puolustukseksi on todettava, että ”Rocket Science” kuulostaa juuri siltä kuin se sisältäisi kappaleita yhtyeeltä, joka vielä hapuilee ulosantinsa kanssa. Identiteetti yhtyeellä on selvästi ollut selvillä jo varhain: tavoitteena on ollut luoda mahdollisimman äänekästä ja energistä rokkia. Ja sitä pitkäsoitto juuri sisältää. Paljon muuta kehuttavaa albumista ei voikaan sanoa, sillä rääkyvän Martinezin ja puolivillaisten sovitusten kuunteleminen käy nopeasti aika raskaaksi. Edes tunnettu CCR:n ”Susie-Q”-coverikaan ei tuo suurta lohtua, kun se on niin onnettomasti toteutettu.
Kuten monet kokoelma-albumit antaa ”Rocket Sciencekin” varmasti suurimman ilon lähinnä Flaming Sideburnsin vannoutuneimmille kuuntelijoille. Joku muukin voi toki osata nauttia pitkäsoiton rosoisesta ja viimeistelemättömästä soundista, mikä on tänä päivänä harvinaista. Niille, joille yhtye ei ole kovin tuttu, näyttäytyy ”Rocket Science” nippuna äänekkäitä kappaleita, joiden viihdearvo jää vähäiseksi.
Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen