Mokoma – Yksi (EP+DVD)

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 22.11.2013

Mokoman EP-julkaisut ovat aina olleet kysyttyä tavaraa. Edellinen EP ”Juurta Jaksain” julkaistiin vuonna 2010 Kuluvana vuonna (2013) faneja hellitään hieman erikoisemmalla julkaisulla. ”Yksi” EP:n kylkeen on nimittäin niitattu live-DVD.

Kysynnästä kun puhutaan niin kerrottakoot, että yhtyeen ensimmäinen ”Punainen Kukko” –EP julkaistiin 2003 on Suomen mittapuulla keräilyharvinaisuus. Vuonna 2006 ilmoille pukattu ”Viides Vuodenaika” saavutti kunniaa listasijoituksilla ja kultalevynkin se saavutti pari vuotta myöhemmin. Saa nähdä mitä ”Yksi” saavuttaa, mutta tuttuun tapaan mukana on jotain muutakin kuin pelkkää Mokoman pidettyä studio-tehtailua.

Ensimmäisen merkin tästä antaa se, että viiden kappaleen tuotannosta kaksi biisiä ovat cover-vetoja. ”Lintu” on alunperin CMX-tuotantoa ja EP:n päättävä ”He Lensivät Öisin” juontaa juurensa Jarkko Martikaisen YUP-ajoilta. Yhtyeen vähäiset cover-vetäisyt ovat aina olleet rautaa ja viimeksi sen näytti ”Viides Vuodenaika” –EP:ltä kuultu Death-yhtyeen ”Open Casket”-kiskaisu ”Avoin Hauta”.

Toinen täky julkaisulla on mukana tuleva live-DVD. Valitettavasti kuitenkaan kuvanlaadulla Tampereen Pakkahuoneella (16.3.2013) Sakara Recordsin 10-vuotisjuhlilla taltioitu, täyspitkä keikka, ei juurikaan juhli. Äänenlaatukin on väkevää keskitasoa, mutta mukava bonus EP-julkaisuun, jossa on ”ainoastaan” kolme omaa kappaletta.

Täytyy kuitenkin sanoa, että EP täytyy jokaisen fanin hankkia. Kyseessä on tällä kertaa Mokoman kohdalla julkaisusta, jossa edellämainitut lisukkeet tarjoavat sen varsinaisen ilon. Cover-biisit ovat todella mainioita vetäisyjä ja vaikka DVD-puoli onkin sitä keskitasoa laadullisesti niin se on kuitenkin kattava paketti ja saapa ”Mäntti”-saagakin jatkoa.

Ilman DVD:tä ja hyviä cover-sovituksia EP ei pitkälle kantaisi. Kolmesta omasta kappaleesta saadaan lisää keskitasoa samaan soppaan. Tietenkään genressä , missä Mokomakin painii, ei mitään suuria innovaatioita pitkän uran jälkeen tehdä ja tuskin tässä tien päässä ollaan missään nimessä, mutta pitäähän sitä jotain olla tarjolla nälkäiselle fanilaumalle.

Ei tätä nyt ihan joka jantteri hyllyynsä hanki, mutta villi veikkaus on, että mukana tulevat houkutteet laajentavat hieman kuulijakuntaa ja koska Mokoma live-DVD muodossa on suhteellisen harvinaista herkkua niin jo sen puolesta EP kannattaa hankkia vaikka tallenne nyt mikään audiovisuaalinen mestariteos ei olisikaan.

7½/10


Kappalelista:
1. Yksi
2. Lintu (CMX-cover)
3. Sydän Paikallaan
4. Helpompi Hengittää
5. He Lensivät Öisin (YUP-cover)

DVD (Sakara Records 10 vuotta – juhlakonsertti 16.3.2013 Pakkahuone, Tampere):
1. Illan henki
2. Haudan takaa
3. Valapatto
4. Sydänjuuret
5. Tämän maailman ruhtinaan hovi
6. Hei hei heinäkuu
7. Punamultaa
8. Valkoista kohinaa
9. Väsynyt Atlas
10. Marras
11. Paha arkkitehti
12. Pahaa verta
13. Kasvot kohti itää
14. Kuollut, kuolleempi, kuollein
15. Uskalla elää
16. Punainen kukko

www.mokoma.com
Mokoma Facebookissa