Mokoma

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 3.12.2007

Kotimaisen metallin keulakuviin lukeutuva Mokoma julkaisi marraskuun 28. päivä uuden albuminsa, joka kantaa nimeä ”Luihin ja ytimiin”. Otimme albumin tiimoilta yhteyttä yhtyeen rumpaliin Janne Hyrkäkseen, joka kertoi meille hieman albumin tekoprosessista sekä valotti meille hieman Mokoman edesmenneen kesän kohokohtia.

mokoma.jpg

Terve. Mitäs Mokomalle tällä hetkellä kuuluu?

Janne Hyrkäs: Levy pihalla, ukot and.

Kesä sujui Mokomalta pitkälti studiossa. Mitkä ovat parhaat muistot kesältä? Mikä festari oli se mieleenpainuvin?

Janne Hyrkäs: Valmistauduimme lähes koko kesän tulevan ”Luihin ja ytimiin” -levyn nauhoituksiin ja yritimme siinä sivussa huilailla ja viettää ns. normaalia elämää. Parhaat kesämuistot taitavat asettua Petrax-studiolle. Eli leppoisaa terassijammailua, potkupalloa ja pellolla samoilua rumpupohjien nauhoittelun ohessa. Yksi parhaista festarikokemuksista oli Ruisrockin mutavellissä pyörinyt hervottoman kokoinen pitti. Myös Provinssin veto Saarilavalla oli todella fantastinen kokemus.

Vielä hieman festivaaleista. Jos saisitte soittaa vain yhdellä festivaalilla Suomessa, minkä valitsisit ja miksi?

Janne Hyrkäs: No tietty sillä joka maksaisi eniten, heh. Jollainhan se on soittajankin elettävä.

Mokomalta ilmestyi juuri uusi albumi, joka kantaa nimeä ”Luihin ja ytimiin”. Millainen oli albumin nauhoitus prosessi? Erosiko se jotenkin teidän aikaisemmista nauhoituksistanne?

Janne Hyrkäs: Studiossa kului himpun verran pidempään kuin aikaisemmin, koska sovitusten yksityiskohtiin ja hyviin soittosuorituksiin haluttiin panostaa entistä enemmän. Tämä ei suinkaan tarkoita, että edelliset levyt olisi tehty jotenkin hutiloiden, nyt vaan veimme hommaa aavistuksen pidemmälle. Muuten mentiin samoilla ukoilla ja studioilla kuin KLK-sessioissakin, eli Miitri Aaltonen oli äänittämässä ja tuottamassa, ensin Petraxilla Hollolassa ja sitten Music Brossilla Imatralla.

Miten yleensä teette kappaleet? Luotteko te ensin musiikin ja sitten sovitatte lyriikat vai toisinpäin?

Janne Hyrkäs: Yleensä ensin on biisiaihio, johon Marko työstää lyriikat.

Ennen levyn julkaisua soititte levyn läpi livenä kolmessa eri paikassa. Mistä moinen ratkaisu? Eikö se ole hieman outoa faneille kuulla kappaleet livenä ensimmäistä kertaa?

Janne Hyrkäs: Idea soittaa levy läpi kokonaisuudessaan ennen julkaisua taisi tulla Tuomolta, ja jostain kumman syystä ostimme idean välittömästi. Miksipä ei. Ja onhan vastaavaa tehty kai aikaisemminkin. Tilanteen outoudesta en osaa sanoa, mutta meidät moneen kertaan nähneelle diiggarille tilanne oli varmaan ihan mielenkiintoinen. Puntit nimittäin tutisivat hieman enemmän kuin ”peruskeikkalla”, mutta jälkikäteen täytyy todeta, että urakka sujui yllättävän hyvin. Lupaa erittäin hyvää tammikuussa alkavalle levyturneelle!

Mistä saitte idean soittaa levyn livenä myös Mokoma-yhteisössä Irc-Gallerissa?

Janne Hyrkäs: Promoottorimme Airon Janne aloitti visioinnin nettikeikasta ja tilanteen selvittelyn jälkeen toteutushaluisin porukka löytyi Irc-Galleriasta. Siinä ei sen suurempaa mystiikkaa ole.

Millainen on normaali joulusi? Mitä siihen kuuluu?

Janne Hyrkäs: Ihan perusmeininkiä eli vietän mahdollisimman paljon aikaa lähisukulaisten kanssa ja syön itseni muodottomaksi.

Pieni jouluun liittyvä leikki. Valitse seuraavista:

Kinkku / Kalkkuna: Aika paha, hyvin valmistettuna kumpikin silkkaa asiaa.

Kotikalja / Piimä: Ei kumpikaan.

Maksalaatikko / Porkkanalaatikko: Porkkanalaatikko ehdottomasti, maksalodju ei kuulu Jouluuni.

Metalli / Joulu-aiheinen musiikki: Josko olisi muutaman päivän ihan hissukseen.

Vuosi 2007 rupee olemaan takanapäin ja on aika muistella vuoden parhaita hetkiä. Mikä oli mielestäsi Mokoman tämän vuoden paras keikka?

Janne Hyrkäs: Vuosi 2007 ei ollut erityisen keikkarikas vuosi, johtuen uuden materiaalin työstämisestä, mutta kyllähän jo mainitut Provinssi ja Ruisrock olivat kerrassaan mainioita vetoja.

Yleensä vuoden lopuksi mediat listaavat vuoden parhaat albumit, mutta nyt on aika tehdä toisinpäin eli nimetä ne pahimmat pettymykset. Oliko jokin albumi, joka julkaistiin tänä vuonna jolta odotit huomattavasti paljon enemmän, kuin mitä se loppujen lopuksi antoi?

Janne Hyrkäs: Scarven uusin oli tylsä ja High on Fire ei ihan vastannut odotuksiin, vaikka hyvän levyn tekivätkin. Type O Negativehan on pettänyt joka kerta October Rustin jälkeen, heh. Onnistujia oli monia esimerkiksi: Down, Weedeater, The Machete, Pig Destroyer, Modern Life is War, Tiger Army, Wolves In The Throne Room ja Electric Wizard…

Suomessa ihmiset tekevät yleensä aina uudenvuoden lupauksia? Mitä aiot itse luvata?

Janne Hyrkäs: Taisi lupausluvat jäädä toisten housujen taskuun.

Kuka on mielestäsi musiikkimaailman kovin jätkä? miksi?

Janne Hyrkäs: Lemmy. Karu jätkä, uskomaton työmoraali ja ajankohtaan sopivasti syntymäpäivä Jouluaattona.

Kiitoksia paljon tästä haastattelusta ja rauhallista joulun odotusta. Onko sinulla vielä viimeisiä sanoja sivustomme lukijoille?

Janne Hyrkäs: Tattista vaan, eipä kestä. Loppuun pitäisi varmaan mainostaa uutta levyä ja muistuttaa tammikuussa alkavista keikoista, mutta enpä taida kehdata.

Luetuimmat

Uusimmat