Mokomamokka on tervetullut lisä bändikahvien maailmaan

Kirjoittanut Jaakko Nygård - 18.11.2021
Kuva: Jaakko Nygård / Sytyke (Digiosaamisella työelämään -hanke)

Kotimainen metalliveteraani Mokoma lanseeraa 19.11 oman kahvinsa ”Mokomamokka – Täyttä paahtoa”, joka on varsin tervetullut lisäys bändikahvien vähäiseen maailmaan sinivalkoisen lippumme alla. Edellinen ja ainoa vastaava lienee Apocalyptican ”Apocalyptica-coffee”, joka allekirjoittaneelle saapuikin kesän korvilla nautittavaksi kokonaisen paketin voimin. Tuolloin sain pitää maistelusessioitani täysin yksin omassa piilonurkkauksessani, mutta tällä kertaa sain kunnian jakaa tehtävän usean media-alaa opiskelevan nuoren harjoittelijan kanssa. Lähestulkoon olimme siis kuin valtakunnan virallinen kahviraati, sillä erotuksella, että luovuimme turhasta hifistelystä ja päätimme keskittyä täysin kansankielellä puhumiseen.

Mokomamokka luottaa Apocalyptica-coffeen tapaan tumman paahdon mystiikkaan, paahtoasteenaan 3.5/5. Raadin jäsen X avaa paketin ja nuuhkaisee:

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Kylläpäs tuoksuu paketissa hyvälle. Suklaa täältä hieman puskee läpi. Missä se keitin on niin pistetäänhän porisemaan!”

Kahvi laitetaan tippumaan upean toimistomme tiloissa ja kuppi kädessä hortoileva kansa astuu jonoon. Kaadamme kupit täyteen mustaa kahvia ja istumme alas tuumailemaan. Raadin jäsen Z täsmentää:

”No kyllä tämä kupissakin tuoksuu aika maitosuklaiselta. Otammeko tömpsyt?”

Arvoisa raatimme siemailee kahvia ja pikkuhiljaa mielipiteitä alkaa suusta ilmestyä.

”Pakkauksessa mainittu suklainen ja pähkinäinen maku tulee mukavasti esiin näin kielen päälläkin.”

”Yllättävän pehmeä maku, ei äkkiä uskoisi kovin tummaksi paahdoksi. Mikäs se paahtoaste nyt olikaan?”

Toimittaja tässä välissä kertaa, että se paahtoaste oli tosiaan sen 3.5/5. Ja raati jatkaa!

”Samettinen kerrassaan ja pehmeä. Ehkä jopa hieman raikaskin. Ei kuitenkaan niin vahva mitä saattoi tummalta paahdolta odottaa. Mutta eikös tämä paahtoasteeltaan istunutkin aikalailla siihen välimaastoon?”

Maistelusession perään raati tuntui olevan melko yhtenäinen mielipiteidensä kanssa, eikä soraääniä juurikaan kuulunut. Täyteläiseksi ja ryhdikkääksi kuvattu Mokomamokka kuitenkin yllätti samettisella ja hieman pehmeälläkin otteellaan. Tämä yllätti raatimme, joka odotti tummaksi paahdoksi kuvaillun tuotteen olevan jotain ehkä liiankin jämäkkää ja jopa ”räyhäisääkin”.

Kuva: Jaakko Nygård / Sytyke

Kun raatina on ohjaajan lisäksi joukko media-alan opiskelijoita, kiinnittyy huomio vähemmän yllättäen myöskin visuaalisiin seikkoihin. Ja täysi kunnia täytyykin antaa etiketin ”päheydelle”, kuten nuoriso tässä tapauksessa taisi sanamuotoa käyttääkin. Mokomamokan etiketti huokuu tyylikkyyttä, ja pelkästään jo visuaalisuuden perusteella se on takuulla osalle jo valmis ostopäätös. Täysi kunnia Lehmus Roasteryn paahtimon lisäksi myös graafisen-alan ammattilaisille, jotka ovat aiheen parissa väkerrelleet. Siksi myös mekin päätimme opiskelijaraadin kanssa panostaa hieman artikkelikuvaankin pienenä harjoitteena, onhan meillä toimiva metallipaja sopivasti seinän takana.

Yhteenvetona Mokomamokan voidaan sanoa tervetullut lisä fanituotteiden ”makumaailmaan”. Kauppojen hyllyt notkuu jo valmiiksi erilaisia bändi-oluita, mutta muiden elintarvikkeiden nautiskelijoille ei ole juurikaan ollut tarjolla mitään. Siksi bändikahvit ovat mielestämme oikein tervetullut lisä putiikkien valikoimaan. Vaikka meidän raatimme oli yksimielinen onnistuneesta mausta, tulee takuulla siitäkin huolimatta paketin varsin korkea hintalappu jakamaan kansan kahtia. Siksi se soveltuukin enempi erityisiin hemmotteluhetkiin, päivittäisen käytön sijasta. Se on myös oiva lahja läheiselle tai yhtyeen faneille, niin maun kuin myös visuaalisesti näyttävän pakkauksenkin puolesta.

Ja tähän loppuun onkin pakko siteerata etiketissä esiintyvää värssyä, joka muuten melko osuvasti kuvailee myös tehtävää suorittanutta maisteluraatiamme.

“Ei hötkyillä, keitetääs kahvit ensin” lienee kauneimpia suomalaisia
fraaseja. Kahvin äärellä herätään, kahvin äärellä pysähdytään, kahvin
äärellä pohdiskellaan, kahvin äärellä tavataan sydänystävä, kahvin
äärellä luodaan uutta. Harvemmin hosutaan.”

Ja sitten sitä kahvia tilailemaan vaikkapa tämän linkin kautta