Mokoman vuoden ensimmäinen keikka – akustinen versio Lahden Sibeliustalossa

avasi tämän keikkavuoden hienosti akustisella versiolla Lahden Sibeliustalossa 2. maaliskuuta. Bändin seuraava keikka on heti tänään lauantaina Joensuussa. Mokoma jatkaa akustista kiertuettaan vielä kuudessa eri kotimaan kaupungissa. Mokoma on julkaissut kaksi akustista levyä: ”Varjopuoli” (2011) ja ”Laulurovio” (2016) ja näiltä kahdelta kokopitkältä yhteensä 20 kappaletta kajahti soimaan Lahden Sibeliustalossa.

Mokoma on allekirjoittaneen lempibändi ja se toimii niin tavallisena kuin akustisenakin versiona. Olin vuosi sitten katsomassa Lappeenrannassa akustista keikkaa ja jo silloin tykästyin tähän versioon. Yleensä Mokomaa on tullut katsottua livenä itse iloliemellä marinoituna ja fiilis on silloin ihan erilainen. Akustisilla keikoilla keskittyy paljon enemmän siihen itse musiikkiin – niin soitantaan, lauluun kuin sanoituksiinkin. Etenkin sanat ja joskus koko kappaleet avautuvat näillä keikoilla ihan eri tavalla ja ne ovat sisällöltään todella monipuolisia. Esimerkiksi ”Valapatto” tuntuu vieläkin kylminä väreinä selkärangassa.

Illan avasi ”Toista maata” ja se lukeutuu omiin lempikappaleisiini, joten se sopi hyvin avausraidaksi. Tämän kappaleen jälkeen laulaja Marko Annala kertoi, että muita bändin jäseniä oli jännittänyt vuoden ensimmäinen keikka paljon, mutta häneen jännitys iski vasta lavalle nousun jälkeen. Annala kannusti yleisöä mukaan seuraavien kappaleiden aikana ja viimeistään väliajan jälkeen jännitys oli tiessään – niin bändin kuin yleisönkin puolesta.

Saimme myös tälle keikalle mukaan hanuristi Netta Skogin ja se toi uusia ulottuvuuksia ja kuulosti ainakin omaan korvaan todella hyvältä ja Skog ainakin näytti viihtyvän lavalla hyvin pitkätukkien vieressä. Etenkin ”Sinne missä aamu sarastaa” ja ”Vapaa” kuulostivat mielenkiintoisilta hanurisäestyksellä. Esitykset näyttivät myös purevan yleisöön, koska viimeisen ”Rautaa rinnoista” -kappaleen jälkeen bändi palasi vielä lavalle suurien aplodien saattelemana ja osa yleisöstä ei malttanut istua enää takaisin alas, joten viimeisenä esitetty encore ”Sydänjuuret” kuunneltiin seisaaltaan.

Kaiken kaikkiaan keikka oli todella onnistunut ja itse ainakin viihdyin ja nautin esityksestä. Valotehosteet ja yksinkertainen lavarekvisiitta toimivat, mutta parasta oli kuitenkin tunnelma. Esiintyjistä näkyi selvästi intohimo ja hyvä fiilis ja se välittyi katsomoon. Miehet olivat rentoina ja välispiikit naurattivat yleisöä, mutta tarvittaessa jokainen osasi rauhoittua vain kuuntelemaan. Kun ”Mene ja tiedä” pärähti käyntiin, aloin vähän ikävöimään Mokoman tavallisia keikkoja, mutta tämäkin spektaatteli täytti (jälleen kerran) kaikki odotukset. Joillain saattaa olla pieniä ennakkoluuloja akustisia versioita kohtaan, mutta suosittelen jokaista edes kokeilemaan, saatat yllättyä.

Settilista:
Setti 1:
Toista maata
Hei hei heinäkuu
Sinä riität
Sinne missä aamu sarastaa
Marras
Valapatto
Uni saa tulla
Lunnaat
Koiruoho
Kiellän itseni

Setti 2:
Vapaa
Mene ja tiedä
Ei kahta sanaa ilman kolmatta
En elä talven yli
Punamultaa
Sudet ihmisten vaatteissa
Kuule minua
Kuu saa valtansa auringolta
Rautaa rinnoista

Encore:
Sydänjuuret

Akustinen kiertue jatkuu seuraavasti:
10.3. Turku, Domino-sali
Liput: ticketmaster.fi
11.3. Tampere, Tampere-talo
Liput: lippu.fi (loppuunvarattu)
14.3. Jyväskylä, Paviljonki
Liput: ticketmaster.fi
15.3. Lappeenranta, Lappeenrannan kaupunginteatteri
Liput: lippu.fi
16.3. Imatra, Kulttuuritalo Virta
Liput: ticketmaster.fi
17.3. Helsinki, Savoy-teatteri
Liput: lippu.fi

Teksti: Heidi Kohonen

Kommentoi julkaisua