Mollisointuja ja rautalankaa jo 20 vuoden ajan: haastattelussa juhlavuottaan viettävä Viikate

Viikate 201620 vuoden kunnioitettavaan ikään tullut julkaisee uuden albuminsa ”XII – Kouvostomolli” 29.1.2016. Bändin omintakeinen ilmaisu ja usean mielestä Suomen tyylikkäimmät musiikkivideot ovat pitäneet Viikatteen suuren yleisön tietoisuudessa erittäin mallikkaasti jo vuosien ajan. Kaaoszine tavoitti sähköpostitse bändin kitaristi-laulaja Kaarle Viikatteen ja otti hieman selvää, millainen prosessi tunnetusti vaikean 12. levyn tekeminen oli ja millaista juhlintaa vuosi tulee pitämään sisällään levyn lisäksi.

Morjensta! Mitenkäs vuosi 2016 on lähtenyt käyntiin Viikatteen leirissä?

Kaarle Viikate: Innokkaasti umpihangessa! Juuri tipahti höyryävät artistikappaleet uudesta levystä käteen, ja nyt vain palovammoja hoitamaan. Sen verran sitä ihminen on liekeissä!!

Teiltä on ilmestymässä piakkoin uusi albumi ”XII – Kouvostomolli”. Voisitteko näin alkuun hieman kertoa, millainen prosessi albumin tekeminen oli, kauanko säveltäminen ja sanoittaminen vei aikaa ja missä levy on äänitetty.

Viikate XII Kouvostomolli 2015Kaarle Viikate: Kaikki kappaleet valmistuivat vuoden 2015 aikana. Kesäisten kiireiden vuoksi osa teksteistä jäi hieman viime tippaan ja viimeistely tapahtui vasta Hollolan Petrax-studiossa. Mutta kouvolalaisella röyhkeydellä siitäkin selvittiin. Albumin miksaus ja lopputyöt tehtiin Lappeenrannassa Astia- studiolla. Miitri Aaltonen toimi teknisenä sekä hieman myös henkisenä tukena, kuten on toiminut jo vuodesta 2009.

Oliko studiotyöskentely bändille tyypillistä vai oliko mukana kenties uusia tuulahduksia tai metodeja, joita hyödynnettiin työskentelyssä?

Kaarle Viikate: Mantelinmakuinen”-kappaleessa käytettiin meille uusia rytmimuotoja, jotka ovat oikeasti peräisin Billy Idolin 80-luvun levytyksiltä. Alkuperäinen idea oli imitoida Edge of Sanityn goottikauden tuotantoa. Muuten edettiin perinteisillä V-laduilla.

Jos vertaatte tulevaa levyä esimerkiksi ”Kymijoen Lauttureihin”, millaisia musiikillisia eroja löydätte sen ja uuden levynne väliltä?

Kaarle Viikate: ”Kouvostomolli” on tilannut annoksia sellaisilta grilleiltä, joilla tämä yhtye ei ole aiemmin käynytkään syömässä. Albumikokonaisuuden kappaleet ovat selkeästi itsenäisempiä kuin esimerkiksi ”Lauttureilla”, joka on mielestäni edelleen Viikatteen paras albumikokonaisuus. Parasta kahdennentoista levyn tekemisessä on jännittämisen puute. ”Turpa edellä pusikkoon” kuvaa hyvin tämän levyn ennakkoluulotonta valmistumista. Kaiken lisäksi lopputulos on vilpittömästi raikas.

Viikatteen sanoitukset tunnetaan melankolisesta tyylistään, eikä nimen perusteella kovin positiivista materiaalia ole tälläkään kertaa luvassa. Mitä siis voisitte kertoa tulevan levyn sanoituksista ja niiden teemoista?

Viikate 2013Kaarle Viikate: Tekstit ovat samaa elämän tarkkailua kuin aiemminkin. Sanoittajana olen tosin huomannut, että Kalle, 40 v., kirjoittaa hieman eri vinkkelistä kuin Kalle, 25 v. Tämä on aivan mahtava asia. Itse olen aina mieltänyt melankolian voimavaraksi, ystäväksi ja terapeutiksi. Ja sitä se on edelleen. On turvallista laskeutua makuulle tämän puoskarin vastaanoton sohvalle.

Bändinne tunnetaan myös erinomaisista musiikkivideoistaan; onko tulevalta levyltä lupa odottaa pikapuolin sinkkukappaletta esimerkiksi musiikkivideon kera?

Kaarle Viikate: Juuri eilen istuttiin Hyyrysen Antin kanssa ideoimaan videokäsikirjoitusta ”Mantelinmakuinen”– kappaleeseen. Tällä hetkellä vaikuttaa, että sketsiviihde olisi jäämässä selkeästi taka-alalle.

Lähdette piakkoin levyn julkaisun jälkeen kevääseen asti kestävälle Suomen-kiertueelle, mitä bändiltä voidaan tämän jälkeen odottaa? Onko luvassa kenties kesän ajalle festarikiertuetta?

Kaarle Viikate: Kevään kiepin jälkeen ovat tosiaan vuorossa kesätapahtumat. Mutta minä aion ainakin ottaa kaiken irti klubikeikoista ja vasta sen jälkeen keskittyä seuraaviin asioihin.                 

Viittasitte Facebook-päivityksessänne siihen, että vuoden 2016 lopulla myös ”erikoiskeissi” odottaa tekijöitään. Mitä voisitte kertoa tästä salaperäisestä projektista?

Kaarle Viikate: Toistaiseksi levitetään vain entistä paksumpi mystisyyden viitta homman päälle…. Mystisyys tekee rock`n rollista kuolematonta!

Maailma koki suuren menetyksen vuoden 2015 lopulla, kun Motörheadin legendaarinen nokkamies Lemmy Kilmister menehtyi. Julkaisitte 2014 ”Panosvyö”-nimisen albumin, joka sisälsi covereita Motörheadin tuotannosta. Onko mahdollista, että nyt kun Motörheadin diskografia on (valitettavasti) paketoitu ja kokonainen, ”Panosvyö II” näkisi joskus päivänvalon?

Kaarle Viikate: Tällä hetkellä lainabiisikulho on täysin varatankilla. Viime ajat olen vain keskittynyt alkuperäisen artistin materiaalin kuuntelemiseen. Eli tuskin.

Vuosi 2016 on merkittävä vuosi myös siksi, että Viikate on ollut toiminnassa 20 vuotta. Onko bändillä suunnitelmissa juhlistaa tätä merkkivuotta jollain tavalla?

Kaarle Viikate: Todennäköisesti vuonna 2017 tehdään jotain syntymäpäivätohinaan liittyvää. Tähän pyöreään vuoteen ei valitettavasti keretä.

Kiitoksia haastattelusta ja hyvää jatkoa! Mikäli haluatte tähän loppuun sanoa jotain faneillenne, sana on vapaa!

Kaarle Viikate: Sitä samaa!  Duuri sopii kesään, mutta MOLLI kattaa koko vuoden!!!!!!

https://www.facebook.com/Viikate/

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua