Moniulotteisen vahva ja haavoittuvan kaunis – Arviossa Kauniin Kuolemattoman ”Mielenvalta”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 26.10.2023

Haminalaislähtöinen metalliyhtye Kaunis Kuolematon on julkaissut neljännen pitkäsoittonsa. Albumi kantaa nimeä ”Mielenvalta”, ja yhtye kertoo sen olevan entistä vivahteikkaampi ja laaja-alaisempi kokonaisuus. Albumin materiaalista vastaavat kitaristi Ville Mussalo, vokalisti Olli Suvanto ja vokalisti-kitaristi Mikko Heikkilä.

Albumin aloittaa mahtipontinen ja aavistuksen sinfoninen kappale ”Surussa Uinuva”. Kappale on kaukana valmiiksi pureskellusta, ja se maalaa hyvin mystistä mielenmaisemaa. Jopa seesteisyyteen yltävä rauha rikkoutuu Olli Suvannon rääkäistäessä ensimmäisen rääkäisynsä saaden kuulijan säikähtämään. – Ainakin kaikki aistit ovat nyt avoinna kuunteluelämykselle, jonka ensitahdit lupaa hyvää kontrastien vuoropuhelua. Seuraavana kuultu ”Elävänä Haudattu” on suoraviivaisen raastava tykitys, jonka kääntöpuolena toimii Mikko Heikkilän tarinankerronnallinen tulkinta. En aivan heti pääse kiinni, mitä lopun lallattelulla on pyritty saavuttamaan, mutta lallattelun soittimista vapaa osuus saa minut vakuuttuneeksi kuulemastani. Sinkkulohkaisuna kuultu ”Peilikuva” vangitsee kuulijan ensitahdeista lähtien tehden siitä uskottavan lumoavan kokonaisuuden, josta voi uskoa jok’ikisen sanan.

Albumin nimikkokappale ”Mielenvalta” vie seuraavaksi Pohjolan lakeuksille. Kappale on mielenkiintoinen yhdistelmä siloittelematonta metallipoljentoa sekä kansansallisromantiikkaa. Albumikokonaisuuden koskettavin kappale on ylivoimaisesti ”Nyt Olet Poissa”. Kaihoisa kappale on sielua palasiksi repivä kertomus elämän rajallisuudesta ja irtipäästämisen vaikeudesta. Akustiset elementit tukevat kappaleen haavoittuvaisuutta, ja siitä jää kaunis muisto, jota haluaa vaalia sydänverellä. Seuraavana kuultu ”Maan Varjoisan Puolen” on vahva ja uhkaava kokonaisuus, joka tähtää monipuolisuuteen antaen tilaa viimeistellyille melodioille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aallot” tuo mukanaan kevyempää tulkintaa, jonka juuret on tukevasti metallimusiikin maaperässä. Lopun pyörityksestä ei voi olla nauttimatta. ”Pahatar” rikkoo tyypillisiä kappalerakenteita, jonka vahvuus on tarttuvissa melodioissa. Kappaleen voi hyvin kuvitella keikan aloituskappaleena. Kunnianhimoisen albumin päättää ”Hukkunut Sydän” -kappale. Loitsumaisen runollinen kappale on oodi soittamiselle, ja sen persoonallinen ote on moniulotteinen, mikä tiivistää hyvin koko albumin. Kappaleen viimeisten melodioiden soidessa voi tuntea lämpimän kyyneleen valuvan poskella – tämä on kaunista!

Kaksitoista vuotta sitten perustettu Kaunis Kuolematon näyttää ”Mielenvalta”-albumillaan, miten yhtye on mennyt eteenpäin varmalla otteella. Yhtyeen vahvuus on Mikko Heikkilän omaperäinen tulkinta yhdistettynä Olli Suvannon tiukkaakin tiukempaan örinälauluun. Vokalistit tukevat toisiaan viemättä kummastakaan pois viimeiseen hiottua särmikkyyttä. Albumi on moniulotteinen olematta millään tapaa täyteen ahdettu. ”Mielenvallasta” huokuu luottamus rehelliseen soittamiseen antaen jokaiselle soittimelle oman tilansa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy